RAI-toimintakykytietoa terveyssosiaalityöhön
Keski-Suomen hyvinvointialueen terveyssosiaalityöntekijät ja RAI-tiimi loivat yhdessä väylän hyödyntää RAI-toimintakykytietoa osana asiakkaan palvelutarpeen hahmottamista ja etuuksien ja palveluiden koordinointia.
Keski-Suomen hyvinvointialueen erikoissairaanhoidon somatiikan sosiaalityöntekijöille annettiin tunnukset RAIsoft-ohjelmistoon lukuoikeuksilla, jonka kautta sosiaalityöntekijät pääsevät lukemaan hyvinvointialueen omien asiakkaiden RAIsoft-henkilöraporteista toimintakykytietoa.
Sosiaalityöntekijät suunnittelivat yhdessä RAI-tiimin kanssa sisällön ”sosiaalisen tilanteen arvio” -henkilöraporttiin, johon järjestelmä kokoaa nimenomaan terveyssosiaalityöntekijöitä hyödyttävät RAI-tiedot asiakkaiden tilanteesta.
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevassa laissa (616/2021) korostetaan, että hyvinvointialueet ovat vastuussa asiakkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteensovittamisesta. Hyvinvointialueen tulee huolehtia sekä asiakasta koskevan tiedon hyödyntämisestä eri tuottajien välillä asiakaslähtöisyyden toteutumiseksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä työympäristömme on monimuotoisempi ja edellyttää tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa korostuu moniammatillisen tiedon yhteen kokoaminen.
Keski-Suomen hyvinvointialueen arvoja ovat
1) Kohtaamme ihmislähtöisesti ja yhdenvertaisesti,
2) Toimimme avoimesti yhteistyössä ja
3) Olemme luotettavia ja vastuullisia, myös tuleville sukupolville.
RAI-tietojen katseluoikeudet terveyssosiaalityössä tukevat kokonaisvaltaisen käsityksen saavuttamista asiakkaan tilanteesta. Kokeilussa on hyvinvointialueen arvojen mukaisesti nojauduttu sosiaalityöntekijöiden ja RAI-asiantuntijoiden ammattitaitoon ja tavoiteltu asiakkaiden kannalta avointa ja ihmislähtöistä yhteistyötä. Erikoissairaanhoidon somatiikan sosiaalityöntekijät ovat hyödyntäneet RAI-tietoja työnsä tukena muutaman kuukauden ajan. Toimintamalli on laajentumassa myös perusterveydenhuollon sosiaalityöntekijöille.
”Sosiaalisen tilanteen arvio” -henkilöraportista on tullut suosittu myös muiden Keski-Suomen hyvinvointialueen ammattilaisten kuin terveyssosiaalityöntekijöiden keskuudessa.
Keski-Suomen hyvinvointialueen kuntoutuksen pääryhmän 25.11.2022 Teams-palaverissa oli RAI-asiantuntija Mervi Kivistö esittelemässä RAI-mittaristoa ja siitä saatavia toimintakykytietoja, jota esimerkiksi kotihoidossa ja osittain vammaispalveluissa käytetään. Mervi Kivistö kertoi, että mittariston käyttöä ollaan laajentamassa ja lukuoikeuksia olisi mahdollista saada koekäyttöön jollekin ammattiryhmälle Keski-Suomen hyvinvointialueella. Teams-tapaamisen jälkeen vs. johtava sosiaalityöntekijä Susanna Santala kertoi Sairaala Novan erikoissairaanhoidon somatiikan alueen terveyssosiaalityöntekijöille RAI-asiantuntija Mervi Kivistön pitämästä RAI-esittelystä. Somatiikan alueen terveyssosiaalityöntekijät halusivat lähteä kokeilemaan RAI:n käyttöä omassa työssään. Vs. johtava sosiaalityöntekijä Susanna Santala oli yhteydessä Mervi Kivistöön ja sovimme ensimmäisen yhteisen tapaamisen RAI-asiantuntijoiden kanssa.
RAI-tietojen hyödyntämisellä tavoiteltiin moniammatillisen työskentelyn mahdollistumista terveyssosiaalityössä myös sairaalasta ulospäin entistä paremmin. Tietojen hyödyntäminen edistää sujuvia ja oikea-aikaisia etuus- ja palveluprosesseja ja luo yhteistyösiltoja eri palvelusektoreiden kuten kotihoidon ja terveyssosiaalityön välille.
RAI-tietoja hyödyntämällä säästyy työntekijöiltä aikaa ja asiakkaat välttyvät turhautumiselta. RAI- henkilöraportin kautta työntekijät saavat asiakkaasta kaipaamansa tiedon, jonka avulla pystytään hahmottamaan kokonaiskuva asiakkaan elämäntilanteesta sekä palvelujen ja etuuksien tarpeista.
Sosiaalisen tilanteen arvio -raporttia on jo käytetty esimerkiksi Kelan hoitotukihakemuksen liitteenä. Hyvin täytetyt ja perusteelliset hakemukset voivat tuoda hyvinvointialueelle etuuksia eli käytännössä rahaa.
Keski-Suomessa RAI-tietoa hyödynnetään esimerkiksi palveluiden suunnittelussa, laadun seurannassa ja kehittämistyössä. RAI-välineistö auttaa ammattilaisia huomioimaan asiakkaan toimintakykyä ja sen muutoksia kokonaisvaltaisesti. RAI-välineistöä käytetään palveluiden yksilöllisen tarpeenmukaisuuden varmistamiseksi ikääntyneiden ja kehitysvammaisten sekä mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden palveluissa. Keski-Suomessa RAI-arviointeja on tehty yli 9000 asiakkaalle. Keski-Suomen hyvinvointialueella on vuoden 2024 syksyllä tulossa ikäihmisille RAI-itsearviointi, jonka avulla asiakkaat voivat itse tehdä arvioin tilanteestaan. Tällä tavoin asiakkaista saadaan jo alustavaa toimintakykytietoa RAI-järjestelmään. RAI-järjestelmän käyttö kaikilla hyvinvointialueilla ikääntyneiden palveluissa on ollut lakisääteistä 1.4.2023 alkaen.
Terveyssosiaalityöntekijät auttavat sekä terveydenhuollon asiakkaita että muuta henkilökuntaa tarkoituksenmukaisten etuuksien ja palveluiden koordinoinnissa ja hakemisessa. RAI-tietojen saavutettavuus mahdollistaa terveyssosiaalityön perustehtävän toteuttamista laadukkaasti ja kokonaisvaltaisesti, mikä on hyödyllistä sekä asiakkaille että muulle terveydenhuollon henkilökunnalle että yhteistyökumppaneille terveydenhuollon ulkopuolelta.
Tarkoituksena on hyödyntää asiakkaiden RAIsoft-henkilöraporteista toimintakykytietoa, jotta asiakkaat pystytään ohjaamaan heidän tarvitsemiensa palveluiden piiriin sekä laittamaan oikea-aikaisesti vireille esimerkiksi Kelan etuuksia. RaIsoft-henkilöraportin toimintakykytiedoista saa tietoa myös asiakkaan elämäntilanteesta.
Terveyssosiaalityön asiakkaan luvalla käytimme RAIsoft- henkilöraportista saatua sosiaalisen tilanteen arvioinnin sisällön toimintakykytietoa muun muassa Kelan eläkettä saavan hoitotuen hakemisessa. Hyödynsimme raportista saatuja tietoja hakemuksen täyttämisessä. Asiakas antoi luvan liittää henkilöraportin Kelan hakemuksen liitteeksi. Asiakas koki hyvänä, että RAIsoft- henkilöraportin tietoja voitiin hyödyntää etuuden hakemisessa, eikä samoja asioita tarvinnut kysyä uudestaan asiakkaalta. Useammalta asiakkaalta tuli myöhemmin iloisia palautteita myönteisistä Kelan päätöksistä.
Liitteenä on testiasiakkaan sosiaalisen tilanteen arvioinnin henkilöraportti. Raportista näkee tarkemmin, mitä raportti kokoaa sosiaalisen tilanteen arvioinnin eri sisältöjen alle. Kaikkien sisältöjen, kuten "sosiaalisen tilanteen" ja "sosiaaliturvan" alle ei RAI-arvioinnissa ole kohdennettavaa mittaritietoa.
Terveyssosiaalityöntekijät saivat vajaan vuoden ajan kokeilla RAIsoft -ohjelmiston toimintakykytietojen hyödyntämistä asiakastyössä. Pidimme säännöllisesti tapaamisia RAI-asiantuntijoiden kanssa vajaan vuoden kestäneen kokeilun aikana. Tapaamisissa terveyssosiaalityöntekijät saivat antaa palautetta RAI-asiantuntijoille, miten RAI-tietojen hyödyntäminen on toiminut käytännön asiakastyötä. Annoimme myös palautetta, miten toivoisimme asiakkaasta RAI-arvioinnin tekijää kuvamaan tarkemmin valitsemiaan mittarien arvoja arvioinnissa. Kun RAI-ohjelmiston ja tietojen käyttö alkoi sujumaan, antoivat RAI-asiantuntijat laajempia lukuoikeuksia RAIsoft-tietoihin sosiaalityöntekijöille. Tämä mahdollisti RAI-tietojen hyödyntämisen eri puolelta Keski-Suomea tulevien asiakkaiden tapaamisissa.
Kokeilun tavoitteena oli saada RAI-toimintakykytietojen käyttö yhdeksi työvälineeksi terveyssosiaalityöntekijälle asiakastyöhön.
Kokeilun aikana opimme tulkitsemaan, mitä RAI-toimintakykytietoja pystymme hyödyntämään työssämme. Pystyimme vertaamaan kahden eri ajankohtana tehdyn RAI-arvioinnin tietoja toisiinsa, kun pohdimme onko esimerkiksi eläkettä saavan hoitotuen hakeminen ajankohtaista asiakkaan kohdalla . Jos nähtävissä oli selkeää muutosta asiakkaan toimintakykyä tai avuntarvetta kuvaavissa RAI-mittareissa, saimme varmistuksen etuuden hakemisen ajankohtaisuudelle.
Liitteessä on kuvattu, miten testiasiakkaan kahtena eri ajankohtana tehtyjen RAI-arviointien tietoja pystyy ohjelmistosta vertaamaan toisiinsa. Jos muutosta on tapahtunut myöhemmin tehdyssä arvioinnissa, on muutoksen kohdalla arvioinnissa heräte (huutomerkki). Tarkempaa tietoa muutoksesta löytyy, kun klikkaa valitsemaansa mittaria. Mahdollista muutosta eri mittarien kohdalla kuvataan myös esimerkiksi nousevalla nuolella. RAI-arvioinnin tekijä on pystynyt halutessaan myös lyhyesti sanallisesti kuvaamaan eri mittareiden kohdalla, kuten liikuntakyky ja apuvälineet, mitä liikkumisen apuvälineitä on käytössä asiakkaalla ja onnistuuko liikkuminen itsenäisesti.
Toisena liitteenä on testiasiakkaan RAI-mittariarvojen vertailua, jotka kuvattu pylväsdiagrammin muodossa.