RAI-toimintayksiköiden reilu vertailu
RAI-toimintayksiköiden reilu vertailu -toimintamalli lähijohtajille ja asiantuntijoille iäkkäiden henkilöiden palvelujen johtamiseen ja kehittämiseen.
Toimintamallin kehittämisellä pyritään vastaamaan seuraaviin tiedon tarpeisiin.
- RAI-vertailutieto. Hyvinvointialueiden ja palvelutuotannon toimintojen tulee perustua luotettavaan ja vertailukelpoiseen tietoon. Kun palveluja ja palvelujärjestelmää johdetaan ja kehitetään tietoon perustuen, tuotetaan hyötyjä niin asiakkaille, palveluiden tarjoajille, päätöksentekijöille, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille kuin yhteiskunnalle. RAI-vertailutieto kertoo yksikön asiakkaiden toimintakyvystä ja palvelun tarpeesta sekä palveluiden käytöstä ja muutoksista.
- RAI-vertailutiedon käyttö. RAI-tiedolla johtaminen ja kehittäminen ovat keinoja, joilla pyritään hyödyntämään tietoa toiminnan päätöksenteossa ja prosessien kehittämisessä. Lähtökohtana on omaa toimintaa vastaavan, reilun vertailuyksikön löytäminen ja vertailun toteuttaminen näiden kahden toimintayksikön välillä.
- RAI-vertailutieto toiminnan johtamisen ja kehittämisen vaikutusten seurannassa. Kun RAI-vertailutietoa käytetään, voidaan systemaattisesti seurata johtamisen ja kehittämistoimenpiteiden vaikutuksia. Tavoitteena on varmistaa organisaation kyky sopeutua muuttuviin olosuhteisiin, vaikuttaa laatupoikkeamiin ja palvella asiakkaita paremmin.
Vertailu toiminnan johtamisessa ja kehittämisessä
- Vertailu on keino, jonka avulla tavoitellaan mitattavissa olevia parannuksia yksikön toiminnassa. Vertailu mahdollistaa oman yksikön muutostarpeiden havaitseminen. Vertailun avulla voi asettaa tavoitteen, jonka tasoa tavoitellaan johtamisen ja kehittämisen keinoin.
- Reilu vertailu tarkoittaa sitä, että vertailtavat asiat ovat samankaltaisia ominaisuuksiltaan ja vertailu tapahtuu yhtenäisillä mittareilla objektiivisesti. Se auttaa tekemään parempia tietoon perustuvia päätöksiä.
- RAI-toimintayksiköiden välinen vertailu on toimintaa, jossa tarkastellaan RAI-vertailutiedon perusteella eroja ja yhtäläisyyksiä kahden yksikön välillä.
- RAI-toimintayksiköt ovat vertailukelpoisia silloin, kun ne edustavat samaa palvelutyyppiä ja ovat rinnastettavissa toisiinsa asiakasrakenteeltaan. Hyvinvointialue järjestää ja tuottaa palvelua, joten on mielekästä tarkastella ensisijaisesti oman hyvinvointialueen julkisesti ja yksityisesti järjestämää palvelua. Jos omalta hyvinvointialueelta ei löydy reiluun vertailuun soveltuvaa yksikköä, laajennetaan haku koskemaan toista hyvinvointialuetta niin kauan, kunnes asiakasrakenteeltaan lähinnä oleva yksikkö on löytynyt.
RAI-tiedon hyödyntämiseen liittyvää osaamista on tarve tehostaa. Tarpeeseen on vastattu muodostamalla RAI-osaamisen kehittämisen asiantuntijaryhmä edistämään asiaa. Ryhmä muodostettiin THL:n koordinoiman yhteisrahoitteiseen RAI-vertailukehittämisen kumppaniorganisaatioiden edustajista. Tavoitteena on kehittää toimintamalleja RAI-osaamisen edistämiseksi.
RAI-toimintayksiköiden reilu vertailu -toimintamalli on laadittu RAI-osaamisen kehittämisen asiantuntijaryhmän projektissa ”RAI-toimintayksiköiden reilut vertailuryhmät” vuoden 2023 aikana. Projektiryhmä koottiin THL:n yhteisrahoitteisen RAI-toiminnan RAI-osaamisen kehittämisen asiantuntijaryhmän jäsenistä syksyllä 2022.
Projektiryhmä muodostui seuraavista henkilöistä:
Yhteisrahoitteisen RAI-vertailukehittämisen kumppaniorganisaatiot
- Mirja Erälaukko, asiantuntija, Vantaa-Keravan hyvinvointialue
- Jari Heinonen, RAI-erityisasiantuntija, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
- Piia Kesäniemi, asiantuntija, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
- Hanna Niskanen, , Pohjanmaan hyvinvointialue
- Riitta Prusti, sairaanhoitaja, RAI-asiantuntija, Betesda-säätiö
THL:n RAI-asiantuntijat
- Maarit Lind, kehittämispäällikkö, THL
- Janne Asikainen, erityisasiantuntija, THL
- Paavo Maakannas, erityissuunnittelija, THL
- Satu Havulinna, tiimipäällikkö, THL
Toimintamallin kehittämiseen osallistuivat lisäksi Yhteisrahoitteisen RAI-vertailukehittämisen RAI-osaamisen kehittämisen asiantuntijaryhmä ja THL:n RAI-asiantuntijoita.
Kohderyhmänä on iäkkäiden palvelujen lähijohtajat ja asiantuntijat. Toimintamallin periaatteita voi soveltaa mikä tahansa RAI-vertailutietoa hyödyntävä taho.
Liitteenä olevassa ohjeessa"Ohje LTC-EasyRAIder-tietokantahakuun" kuvataan menettely RAI-toimintayksiköiden reilun vertailun toteuttamiseksi. Ohjeita seuraamalla on mahdollista löytää RAI-toimintayksikkö oman toiminnan reilun vertailuun LTC-EasyRAIder-tietokantaa käyttämällä. Ohje voidaan tallentaa ja tulostaa käyttöön.
Onnistuneiden hakujen jälkeen siirry tutustumaan VINKIT TOIMINTAMALLIN SOVELTAJILLE -kappaleeseen.