Rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen, Etelä-Karjalan HVA (RRP, P4, I3)
Toimintamallin tavoitteena on kehittää rakenteellista sosiaalityötä Etelä-Karjalan hyvinvointialueella ja luoda kansallinen rakenteellisen tietotuotannon malli sekä aluekohtainen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma.
Sosiaalihuoltolaki 7§:n mukaan rakenteellisella sosiaalityöllä on huolehdittava sosiaalista hyvinvointia ja sosiaalisia ongelmia koskevan tiedon välittymisestä ja sosiaalihuollon asiantuntemuksen hyödyntämisestä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.
Rakenteellinen sosiaalityö havainnoi ja analysoi ilmiöitä sekä kehittää toimintatapoja, jotka vaikuttavat ihmisten sosiaaliseen hyvinvointiin. Tavoitteena on ennaltaehkäistä sosiaalisia ongelmia. Rakenteellisen sosiaalityön avulla voidaan tunnistaa ajoissa sellaisia tekijöitä, joiden vuoksi ihmiset joutuvat turvautumaan erityispalveluihin tai heistä tulee sosiaalityön pitkäaikaisia asiakkaita.
Rakenteellisen sosiaalityön kehittämisen tavoitteena on juurruttaa hyvinvointialueelle käytännöt rakenteellisen sosiaalityön toteuttamiselle ja hyödyntämiselle tietojohtamisessa. Hankkeen aikana luodaan myös rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma ja kehitetään sosiaalisen raportoinnin työkaluja.
Rakenteellista sosiaalityön raportointia on edeltävästi kehitetty Yhteinen tulevaisuus -tulevaisuuden sote-keskus-hankkeen sosiaalihuollon kehittämiskokonaisuuden osana. Etelä-Karjalan hyvinvointialue jatkaa raportoinnin testaamista vielä vuoden 2023 em. hankkeen puitteissa ja samalla osallistuu kansallisen tason kehittämisyhteistyöhön THL:n koordinoimana.
Suomen kestävän kasvun ohjelmassa tavoitteena on kansallisen rakenteellisen tietotuotannon mallin luominen. Lisäksi tulee laatia alueellinen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma. Etelä-Karjalan hyvinvointialue on osallistunut kansalliseen pilotointiin ja toteutussuunnitelmien laadintaan THL:n koordinoiman kehittäjäverkoston kanssa.
Suomen kestävän kasvun ohjelman ja Happee2-hankkeen aikana tunnistetaan Etelä-Karjalan hyvinvointialueella olemassa olevat rakenteet, toimijat ja tietotuotannon lähteet ja niiden pohjalta laaditaan alueellinen malli, joka kytkeytyy valtakunnalliseen rakenteellisen sosiaalityön toimintamalliin.
Kohderyhmänä kehittämiselle on koko hyvinvointialue.