Rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen, Keski-Suomen HVA (RRP, P4, I3)
Toimintamallin tavoitteena on vahvistaa rakenteellista sosiaalityötä osana sosiaalihuollon kehittämistä sekä tietojohtamista yhteneväisesti hyvinvointialueilla sekä kansallisella tasolla.
Sosiaalihuoltolaki (7 §, ks. myös 7a–10 §) velvoittaa hyvinvointialueita huolehtimaan sosiaalista hyvinvointia ja sosiaalisia ongelmia koskevan tiedon välittymisestä ja sosiaalihuollon asiantuntemuksen hyödyntämisestä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.
Sosiaalihuoltolain 7 § (1301/2014) mukaan rakenteellisen sosiaalityön tehtävänä on:
- tuottaa tietoa asiakkaiden tarpeista ja niiden yhteiskunnallisista yhteyksistä sekä palvelujen vaikutuksista
- määritellä tavoitteelliset toimet ongelmien ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi
- tuoda sosiaalihuollon asiantuntemus osaksi eri toimialojen suunnittelua sekä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa tehtävää kehittämistä.
Rakenteellista sosiaalityötä kehitetään vuosina 2023-2025 osana Keski-Suomen Kestävän kasvun ohjelmaa (RRP). Osahankkeen kokonaistavoitteena on vahvistaa rakenteellisen sosiaalityön kehittämistä, organisointia ja toteuttamista Keski-Suomen hyvinvointialueella. Kehittäminen kytkeytyy THL:n koordinoimaan Rakenteellisen sosiaalityön raportoinnin kehittäminen -kokonaisuuteen, jossa THL, hyvinvointialueiden edustajat ja rakenteellisen sosiaalityön kansallinen verkosto kehittävät yhdessä rakenteellisen sosiaalityön kansallisen tietotuotannon mallin ja hyvinvointialueen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelman mallipohjan.
Taustalla on Keski-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelman Sosiaalihuollon kehittämisohjelmassa tehty työ, kuten selvitys rakenteellisen sosiaalityön tilasta kunnissa vuonna 2022 sekä selvityksen pohjalta tehdyt toimenpiteet rakenteellisen sosiaalityön osaamisen ja käytäntöjen vahvistamiseksi.
Kokonaistavoitteena on vahvistaa rakenteellisen sosiaalityön kehittämistä, organisointia ja toteuttamista Keski-Suomen hyvinvointialueella. Hankkeen tuloksena:
- Keski-Suomen hyvinvointialueen rakenteellisen sosiaalityön organisointia ja toteutustapoja on kuvattu hankkeessa kehitetyn alueellisen toteutussuunnitelman avulla, käyttöönotto on aikataulutettu ja suunnitelmaa on lähdetty toteuttamaan.
- Rakenteellisen sosiaalityön kansallisen tietotuotannon mallin toimeenpano Keski-Suomen hyvinvointialueella on aikataulutettu. Malli on kehitetty yhteistyössä THL:n, hyvinvointialueiden edustajien ja rakenteellisen sosiaalityön kansallisen verkoston kanssa.
- Rakenteellisen sosiaalityön tuottamaa tietoa hyödynnetään hyvinvointialueen johtamisessa, palvelujen kehittämisessä ja asiakkaiden hyvinvoinnin edistämisessä. Tiedolla johtamisen kautta asiakkaiden tarpeet kuullaan paremmin ja asiakkaat saavat tarvitsemansa palvelut ja toimintaympäristön/yhteiskunnan epäkohtiin kyetään puuttumaan.