Rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen Pirkanmaan hyvinvointialueella (RRP, P4, I3)
Pirkanmaan hyvinvointialueen rakenteellisen sosiaalityön toimintamallin tavoitteena on vahvistaa rakenteellisen sosiaalityön kehittämistä ja kuvata rakenteellisen sosiaalityön rakenteet sekä sosiaalisen raportoinnin prosessi.
Rakenteellisesta sosiaalityöstä säädetään sosiaalihuoltolaissa (7 §; 1301/2014).
Rakenteellisella sosiaalityöllä on huolehdittava sosiaalista hyvinvointia ja sosiaalisia ongelmia koskevan tiedon välittymisestä ja sosiaalihuollon asiantuntemuksen hyödyntämisestä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Rakenteelliseen sosiaalityöhön kuuluu:
- sosiaalihuollon asiakastyöhön perustuvan tiedon tuottaminen asiakkaiden tarpeista ja niiden yhteiskunnallisista yhteyksistä sekä tarpeisiin vastaavien sosiaalipalvelujen ja muun sosiaalihuollon vaikutuksista;
- tavoitteelliset toimet ja toimenpide-ehdotukset sosiaalisten ongelmien ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi sekä hyvinvointialueen asukkaiden asuin- ja toimintaympäristöjen kehittämiseksi;
- sosiaalihuollon asiantuntemuksen tuominen osaksi hyvinvointialueen muiden toimialojen ja kunnan suunnittelua sekä yhteistyö yksityisten palveluntuottajien ja järjestöjen kanssa paikallista sosiaalityötä sekä muuta palvelu- ja tukivalikoimaa kehittäen.
Rakenteellista sosiaalityötä kehitetään Pirkanmaan hyvinvointialueella vuosina 2023-2025 osana Suomen Kestävän kasvun ohjelmaa (RRP). Hyvinvointialue muodostuu 23 kunnasta ja rakenteellisen sosiaalityön toteuttamisessa ei ole ollut ennen hyvinvointialueuudistusta yhtenäisiä toimintatapoja. Tiedolla johtamisen käytänteet ovat sosiaalipalvelujen tiedon osalta puutteelliset muun muassa kehittymättömien asiakastietojärjestelmien raportointimahdollisuuksien vuoksi.
Tavoitteena on vahvistaa rakenteellisen sosiaalityön kehittämistä koko alueella ja kehittämistyö kytkeytyy THL:n koordinoimaan Rakenteellisen sosiaalityön raportoinnin kehittäminen -kokonaisuuteen.
Tavoitteena on vahvistaa rakenteellisen sosiaalityön kehittämistä ja luoda rakenteellisen sosiaalityön rakenteet sekä sosiaalisen raportoinnin prosessi.
Tavoitteet tarkemmin:
- Pirkanmaan hyvinvointialue on osallistunut THL:n koordinoimaan kansallisen rakenteellisen sosiaalityön tiedontuotannon pilotointiin
- Pirkanmaan hyvinvointialueella on laadittu rakenteellisen sosiaalityön alueellinen toteutussuunnitelma, johon on tarkemmin kuvattu rakenteellisen sosiaalityön rakenteet ja toteutustavat.
Tavoitteiden toteutumista seurataan säännöllisesti projektinhallinnan työkalun avulla ja hankkeen arviointikyselyn avulla.
Lisäksi seurataan:
- Pirkanmaan hyvinvointialue osallistuu THL:n rakenteellisen sosiaalityön verkoston toimintaan: toteutunut kyllä/ei
- Pirkanmaan hyvinvointialue on osallistunut kansalliseen rakenteellisen sosiaalityön tiedontuotannon pilotointiin: toteutunut kyllä/ei
- Pirkanmaan hyvinvointialueella on laadittu rakenteellisen sosiaalityön toteuttamissuunnitelma: toteutunut kyllä/ei
- Rakenteellisen sosiaalityön kokonaisuus on kuvattu: toteutunut kyllä/ei
Rakenteellinen sosiaalityö kuuluu kaikille, mutta se on velvoittavaa sosiaalialan korkeakoulutetuille. Rakenteellinen sosiaalityö tuottaa asiakastyöhön perustuvaa tietoa, joka käsittelee sosiaalihuollon asiakkaiden tarpeita ja niiden yhteiskunnallisia kytkentöjä sekä arvioi sosiaalipalvelujen ja muiden tukitoimien vaikuttavuutta ja niiden vastaavuutta asiakkaiden tarpeisiin. Asiakastyöhön perustuvan tiedontuottamisen lisäksi rakenteelliseen sosiaalityöhön tulee sisältyä myös tutkimuksellisen tiedon tuottaminen ja yksi tietotuotantomenetelmistä on sosiaalinen raportointi. Rakenteellisen sosiaalityön sosiaalisen raportoinnin digitaalisen lomakkeen voi täyttää kuka tahansa.