Rakenteellisen sosiaalityön raportoinnin kehittäminen, Kainuun HVA (RRP, P4, I3)

Toimintamallin avulla Kainuun hyvinvointialueella toimeenpannaan rakenteellisen sosiaalityön kansallinen, yhtenäinen ja vertailukelpoinen raportoinnin malli, joka on kehitetty yhteistyössä THL:n ja muiden hyvinvointialueiden kanssa.

Toimintaympäristö

Rakenteellinen sosiaalityö on sosiaalihuoltolaissa (1301/2014, 7 §) määritelty tehtävä, joka velvoittaa huolehtimaan sosiaalista hyvinvointia ja sosiaalisia ongelmia koskevan tiedon välittymisestä ja sosiaalihuollon asiantuntemuksen hyödyntämisestä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.

Lain (SHL 7 §) mukaan rakenteelliseen sosiaalityöhön kuuluu: 

  • sosiaalihuollon asiakastyöhön perustuvan tiedon tuottaminen asiakkaiden tarpeista ja niiden yhteiskunnallisista yhteyksistä sekä tarpeisiin vastaavien sosiaalipalvelujen ja muun sosiaalihuollon vaikutuksista;
  • tavoitteelliset toimet ja toimenpide-ehdotukset sosiaalisten ongelmien ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi sekä hyvinvointialueen asukkaiden asuin- ja toimintaympäristöjen kehittämiseksi;
  • sosiaalihuollon asiantuntemuksen tuominen osaksi hyvinvointialueen muiden toimialojen ja kunnan suunnittelua sekä yhteistyö yksityisten palveluntuottajien ja järjestöjen kanssa paikallista sosiaalityötä sekä muuta palvelu- ja tukivalikoimaa kehittäen.

Kainuun hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluiden järjestämisestä Kainuun alueella. Kainuun hyvinvointialueeseen kuuluu kahdeksan kuntaa, joita ovat Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Puolanka, Ristijärvi, Sotkamo ja Suomussalmi. Hyvinvointialueella toimii rakenteellisen sosiaalityön työryhmä, jossa on edustus sosiaali- ja perhepalveluiden, ikäihmisten palveluiden ja terveyden- ja sairaanhoidon palveluiden toimialueilta sekä järjestämisen tuesta.

Sosiaali- ja perhepalvelut jakautuvat kolmeen palvelualueeseen: 1) sosiaalityö ja sosiaaliohjaus, 2) asumisen ja sosiaalisen kuntoutuksen palvelut sekä 3) perheiden tuki ja ostopalvelut. Ikäihmisten palvelut jakautuvat kahteen palvelualueeseen: 1) ikäihmisten asumispalvelut ja 2) ikäihmisten kotihoito. Terveyden- ja sairaanhoidon palvelut jakautuvat viiteen palvelualueeseen: 1) diagnostiset ja hoidolliset tukipalvelut, 2) kuntoutuspalvelut, 3) lasten ja perheiden terveyspalvelut, 4) mielenterveys- ja riippuvuuksien hoito sekä 5) aikuisten somaattisen osastohoidon, vastaanotto- ja pkl-palveluiden terveyspalvelut. Järjestämisen tuen tehtävänä on yhteensovittaa, ohjata ja valvoa sote- ja pelastuspalvelujen järjestämistä sekä palvelujen tuottamista Kainuun hyvinvointialueen asukkaille. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Rakenteellisen sosiaalityön raportointia kehitetään vuosina 2023-2025 Kestävän kasvun Kainuu II -hankkeessa osana Suomen Kestävän kasvun ohjelmaa (RRP). 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kainuun hyvinvointialueella toimii rakenteellisen sosiaalityön (RAKE) työryhmä, joka työstää alueellisen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelman. Suunnitelman koostamisesta vastaa Kestävän kasvun Kainuu II -hankkeen suunnittelija hankkeen toiminta-aikana (2023-2025). 

Tavoiteltu muutos

Kainuun hyvinvointialueella on toimeenpantu rakenteellisen sosiaalityön kansallinen, yhtenäinen ja vertailukelpoinen raportoinnin malli, joka on kehitetty yhteistyössä THL:n, hyvinvointialueiden edustajien ja rakenteellisen sosiaalityön kansallisen verkoston kanssa.

Rakenteellisesta sosiaalityöstä tuotettua tietoa hyödynnetään hyvinvointialueen johtamisessa, palvelujen kehittämisessä ja asiakkaiden hyvinvoinnin edistämisessä. Tiedolla johtamisen kautta asiakkaiden tarpeet kuullaan paremmin ja asiakkaat saavat tarvitsemansa palvelut ja toimintaympäristön/yhteiskunnan epäkohtiin kyetään puuttumaan.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Kehittämistyö nivoutuu THL:n koordinoimaan Rakenteellisen sosiaalityön raportoinnin kehittäminen -projektiin, jossa THL, hyvinvointialueiden edustajat ja rakenteellisen sosiaalityön kansallinen verkosto kehittävät yhdessä rakenteellisen sosiaalityön kansallisen tietotuotannon mallin ja hyvinvointialueen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelman mallipohjan. Kainuun hyvinvointialueella laaditaan alueellinen rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma valtakunnalliseen mallipohjaan perustuen.