NEPSY-tiimin toiminnan tavoitteena on 

  • Vahvistaa ammattilaisten osaamista neuropsykiatrisista erityispiirteistä
  • Selkeyttää palveluverkostoa vastaamaan kohderyhmän tuen tarvetta
  • Vahvistaa ryhmä- ja vertaistoimintaa Pohjois-Savon hyvinvointialueella
Toimintaympäristö **

Neurokirjon piirteiden ja tuentarpeiden tunnistaminen on viime vuosina edennyt positiiviseen suuntaan. Palveluiden kehittäminen ei  kuitenkaan ole edennyt samalla tavoin, mikä on aiheuttanut haasteita muun muassa kouluissa ja  terveydenhuollossa sekä lisännyt lastensuojelun ja erikoissairaanhoidon tarvetta. Haasteena on se, että asiakkaille tarjottu tuki- ja palvelumuodot eivät aina vastaa tuen tarvetta tai palveluja ei saada oikea-aikaisesti. Tällöin näiden tarve on voinut lisääntyä. Tällä hetkellä erityisesti haasteita on täysi-ikäisten neurokirjon henkilöiden tutkimuksiin pääsy ja tuen saaminen. 

Neuropsykiatrisesti oireilevat sekä  diagnoosin saaneet henkilöt ja heidän läheiset ovat usein ns. väliinputoajia. Näiden henkilöiden tilanteet eivät välttämättä täytä palveluihin pääsyn kriteereitä tai heillä voi olla asiakkuus monessa eri yksikössä samanaikaisesti. Haasteita on monitoimijaisen tuen sujuvuudessa. Asiakkaat kokevat pompottelua palvelusta toiseen, tiedonsiirrossa on haasteita ja palvelut näyttäytyvät pirstaleisina. Palveluissa käytetyt tietojärjestelmät, ohjeistukset sekä työtä ohjaavat lait koetaan tällä hetkellä monitoimijaisen yhteistyön haasteena, mikä voi pahimmillaan estää avoimen, sujuvan ja asiakaslähtöisen monialaisen työskentelyn ja sitä kautta asiakkaan kokonaisvaltaisen tuen saamisen. 

Suomen hallitus (aloittanut v. 2023) on kirjannut hallitusohjelmaansa seuraavaa; ”Hallitus kiinnittää erityistä huomiota neuropsykiatrisesti oireilevien (nepsy) lasten palveluihin ja heidän perheittensä tukeen sekä nopeaan diagnosointiin ja avun piiriin pääsyyn.”. Tämä viesti on maamme ylimmältä johdolta, että neurokirjon henkilöiden palvelujen ja palveluverkoston kehittäminen nähdään tärkeänä osana myös kansallista kehittämistä. (https://valtioneuvosto.fi/hallitukset/hallitusohjelma#/) 

Nepsy-tiimin työ pohjautuu useisiin Suomen lainsäädännöllisiin tekijöihin. Suomen perustuslain 731/1999 19 §:n mukaan julkisen vallan on turvattava kaikille riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Yhdenvertaisuudesta säädetään perustuslain 731/1999 6 §:ssä, mikä kieltää syrjinnän eri perusteilla. Kuntalaki 410/2015 korostaa kuntalaisten hyvinvoinnin edistämistä laajassa yhteistyössä eri toimijoiden välillä.

Terveydenhuoltolaki 1326/2020 määrittelee terveydenhuollon tarkoituksena väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen, terveyserojen kaventamisen, yhdenvertaisten palvelujen saatavuuden ja asiakaskeskeisyyden vahvistamisen. Sosiaalihuoltolain 1301/2014 tarkoituksena on edistää hyvinvointia, vähentää eriarvoisuutta ja tarjota yhdenvertaisesti tarpeenmukaiset sosiaalipalvelut. 

Varhaiskasvatuslain 540/2018 mukaan varhaiskasvatuksen tavoitteena on lapsen kokonaisvaltainen kasvu, oppimisen tukeminen, yhdenvertaisuus ja lapsen yksilöllisen tuen tarpeen huomioiminen. Perusopetuslain 628/1998 ja oppilas- ja opiskelijahuoltolain 1287/2013 varmistavat opetussuunnitelman mukaisen opetuksen ja tukitoimet tuen tarpeen ilmetessä. Nuorisolain 1285/2016 tavoitteena on edistää nuorten osallisuutta, itsenäistymistä, harrastamista ja tasa-arvoa. Erityisnuoristyön ja nuorten työpajatoiminnan tarkoituksena on tukea tuen tarpeessa olevia nuoria kasvussa, itsenäistymisessä ja osallisuudessa yhteiskuntaan.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Diagnosointi, tukitoimet sekä kuntoutumisen tuki eivät vastaa tällä hetkellä asukkaiden tarpeeseen. Palvelupolut näyttäytyvät tällä hetkellä hajanaisina, joka aiheuttaa ongelmia myös hoitoon ohjaamisessa ja neurokirjon piirteiden tunnistamisessa. Tulevaisuuden sotekeskus-hankkeen Nepsy-tiimin pilotoinnin asiakaskokemusten sekä asiakasraadin pohjalta voidaan todeta, että tuen saaminen on usein asiakkaan ja hänen läheisten harteilla.  Ammattilaisilla ei ole aina riittävästi tietoa siitä, millainen ja kuinka vahva tuki olisi oikeanlaista tukemaan neurokirjon henkilöitä. Tulevaisuuden sotekeskus- hankkeen pilotoinnista kerätyn tiedon pohjalta myös perheiden ja täysi-ikäisten asiakkaiden tuki näyttäytyi riittämättömänä.

Nepsy-tiimi tarjoaa tukea ammattilaisille, jotka työskentelevät 4-29 -vuotiaiden asiakkaiden sekä heidän verkostojen kanssa. Tällä pyritään vastaamaan epäkohtiin, joita tälle hetkellä on havaittu muun muassa asiakaskokemusten sekä työntekijöille tehtyjen kartoituksen perusteella. Tavoitteena on muun muassa lisätä ammattilaisten osaamista, ymmärrystä sekä puheeksi ottamisen kulttuuria. Tällä pyritään siihen, että neurokirjon piirteet tunnistettaisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, asiakkaille tarjottaisiin riittävää tukea oikea-aikaisesti eikä asiakkaille pääsisi syntymään muita vakavia haasteita (esimerkiksi koulupudokkuus, syrjäytyminen), mitkä vaikuttavat negatiivisesti hyvinvointiin.

Tavoitteena non myös selkeyttää palveluverkostoa siten, että se tukisi oikea-aikaista ja matalan kynnyksen palvelujen saatavuutta. Esimerkiksi ryhmä- ja vertaistoimintaa vahvistamalla sekä vahvistamalla voimme vastata paremmin useamman neurokirjon henkilön tuen tarpeeseen. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Nepsy-tiimin työn lähtökohtana on varhaisen vaiheen, oikea-aikainen ja riittävän tuen saaminen ennaltaehkäisyn näkökulmasta, tiedon ja ymmärryksen lisääminen neurokirjon piirteistä sekä ammattilaisten tukeminen heidän arjen työssä. Tavoitteena on tätä kautta, että asiakkaat saisivat tarvitsemaansa tukea mahdollisimman matalalla kynnyksellä, oikea-aikaisesti ja lähipalveluna.

Ammattilaiset on huomioitu kartoittamalla keväällä 2022 ammattilaisten tiedollinen tarve  liittyen työskentelyyn neuropsykiatrisesti oireilevien ja diagnoosin saaneiden asiakkaiden kanssa. Kartoituksessa selvitettiin myös ammattilaisten näkemyksiä nykyisten palvelujen riittävyydestä. Lähtökohtana oli selvittää millaista tukea nepsy-tiimin tulisi tarjota ammattilaisille. Asiakasraati ja asiakaspalautteen pohjalta on myös noussut esiin se, että ammattilaiset tarvitsevat lisää tietoa ja ymmärrystä mm. siitä kuinka neurokirjon piirteinen ihminen toimii ja kuinka heitä tulisi arjessa tukea. Työntekijöiden koulutustarpeita liittyen neurokirjoon on kartoitettu uudelleen syksyllä 2023.

Organisaation näkökulmasta työn lähtökohtana on lähteä pohtimaan kuinka olemassa olevat resurssit saadaan tehokkaasti käyttöön sekä onko jotain mitä organisaation osalta tulisi kehittää, jotta asiakkaiden oikea-aikainen ja riittävä tuki toteutuisi nykyistä asiakaslähtöisemmin, matalalla kynnyksellä sekä oikea-aikaisesti. Pohjois-Savon hyvinvointialueen työntekijöiden osaamista on kartoitettu kyselyn avulla tammikuussa 2024. Nepsy-tiimin työn yksi tärkeä näkökulma on myös monialainen yhteistyö, jota pyritään tukemaan muun muassa yhteiskehittämisen avulla.

Yhteiskunnan näkökulmasta lähtökohtana on, että asiakkaat saavat tarvitsemansa tuen oikeaan aikaan ja näin ollen voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi liitännäisoireita, joita neurokirjon henkilöillä voi esiintyä. Tällä voi olla suuri ennaltaehkäisevä vaikutus esimerkiksi nuorten ja nuorten aikuisten syrjäytymiseen, koulupudokkuuteen, rikollisuuteen sekä päihteiden käyttöön.

Tällä hetkellä muutosta pyritään saamaan aikaan erityisesti varhaisen vaiheen tuen saatavuuteen ja siihen, että monialainen yhteistyö olisi toimivaa, avointa ja saumatonta. Toimiva yhteistyön vaikuttaa  muun muassa asiakkaiden sekä ammattilaisten hyvinvointiin. 

Liitteet
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Nepsy-tiimin työskentelystä ja palvelujen pilotoinnista on vastuussa kuusi (6) nepsy-koordinaattoria, joilla on neuropsykiatrisen osaamisen lisäksi muun muassa sosiaali-, terveys- ja sivistysalan osaamista. Heidän vastuulla on kehittää ja tarjota ammattilaisille tukea arjen työhön, lisätä tietoa ja ymmärrystä neurokirjon osalta, vahvistaa ryhmä- ja vertaistoimintaa sekä olla mukana selkeyttämässä palveluverkostoa. Nepsy-tiimin työskentely on yhteiskehittämistä kasvatus- ja opetusalan, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön sekä esihenkilöiden kanssa. 

Nepsy-tiimiin kuuluu myös kehittäjä-sosiaalityöntekijä, joka mm. koordinoi hyvinvointialueen laajuisia asiantuntijaryhmiä, mitkä toimivat tiimin työn ohjausryhminä. Asiantuntijaryhmissä on mukana mm. lääkäreitä, sairaanhoitajia, opettajia, kokemusasiantuntijoita, sosiaalityöntekijöitä, kuraattoreita sekä terveydenhoitajia. 

Kohderyhmä on jaettu kahteen osaan; lapset ja nuoret sekä nuoret aikuiset. Näiden kahden ryhmän työskentelyssä on mukana asiantuntijaryhmät, jotka työskentelevät näiden ikäryhmien kanssa ja jotka kohtaavat työssään neurokirjon ihmisiä. Asiantuntijaryhmässä on mukana myös kokemusasiantuntijat tuomassa asiakasnäkökulmaa.

Nuorten ja nuorten aikuisten osalta olemme kasaamassa asiakasraatia työn tueksi. 

 

Tavoiteltu muutos

Nepsy-tiimin visiona on nepsy-ymmärtäväisempi Pohjois-Savo. 

Tavoitteena on, että Pohjois-Savossa on tarjolla mahdollisimman monelle 4-29-vuotiaalle neurokirjolla olevalle sekä heidän läheisilleen ryhmä- ja vertaistukitoimintaa, joka vastaa heidän tuen tarpeeseen. Lisäksi tavoitteena on, että eri ryhmä- ja vertaistukitoiminnasta tiedotetaan laajasti esimerkiksi hyvinvointialueen internet-sivulla, jolloin tieto saavuttaisi mahdollisimman monen tuen tarpeessa olevan. 

Tiimimallin tavoitteena on lisätä monialaista yhteistyötä muun muassa ohjaamalla ammattilaisia hyödyntämään Yhdessä aika- ja MOTI- toimintamallia. Tavoitteena on kehittää nepsy-palveluverkostoa, joka selkeyttää eri toimijoille sekä asiakkaille mm. hoitoon ja tuen piiriin pääsyä. Kehittämistyöllä pyritään lisäämään myös työntekijöiden mahdollisuutta puhelimen kautta saatavaan tukeen. 

Tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja sitä kautta muun muassa lisätä erilaisuuden hyväksymistä ja huomioimista palveluissa, joita kohderyhmä käyttää. Tiedon lisäämisen kautta tavoitteena on neurokirjon henkilöiden toiminnan ymmärtäminen ja sitä kautta arvokas kohtaaminen arjessa. Tiedon ja ymmärryksen lisäämisen kautta palvelut vastaavat paremmin asiakkaiden tarvetta, ovat asiakaslähtöisiä, tuen tarvetta vastaavia ja oikea-aikaisia.

Muutoksen mittaaminen

Nepsy-tiimi kerää palautetta toiminnasta (tukipuhelin, koulutukset ja nepsy-infot). Niitä hyödynnetään pilotoinnin aikana kokeiltavien palvelujen kehittämisessä. Palautteen avulla pyritään saamaan vastauksia tuen saamisen oikea-aikaisuuteen sekä tuen oikeanlaiseen kohdentumiseen.

Nepsy-tiimin toiminnasta (tukipuhelin, Nepsy-infot, koulutukset) kerätään tilastotietoa, jota hyödynnetään tiimin työssä. Tilastojen kautta pyritään saamaan myös tietoa esimerkiksi  ilmiöistä, jotka koskettavat kohderyhmää. 

Itä-Suomen yliopiston (UEF) opiskelijat toteuttavat keväällä 2024 arviointikyselyn työntekijöille liittyen tukipuhelin-toimintaan sekä työyksiköihin suunnattujen nepsy-infojen osalta. 

Lisäksi keskeisiltä yhteistyötahoilta kerätään palautekyselylomakkeen avulla tietoa  puolivuosittain hankekauden aikana. Palautelomakkeen kautta saadaan tietoa tiimin viestinnästä ja yhteistyön toimivuudesta. 

Toteutussuunnitelma

TIEDON LISÄÄMINEN

  • Neurokirjon osaamisen minimikriteerien luominen
  • Koulutuskokonaisuudet eri ammattialoille, työyksikkökohtaiset infot, Moodle- koulutuskokonaisuuden suunnittelu 
    • Ammattilaiset mukana suunnittelussa  ja toteutuksessa
  • Hyvinvointialueen laajuinen vuosittainen ammattilaisten Nepsy-päivä (Kevät 2024 ja kevät 2025)  
  • Hyvinvointialueen Internetsivulle tiedonkoonti
    • Tukee asiakkaiden ja työntekijöiden mm. tiedon saantia ja palveluun ohjautumista
  • Tukipuhelin ammattilaisille ja muille 4-29-vuotiaiden ja heidän läheisten kanssa työskenteleville
  • Asiakaskokemusten ja ammattilaisten kokemusten kuuleminen työn tukena

NEPSY-PALVELUVERKOSTON SELKEYTTÄMINEN

  • Palveluverkoston toiminnan selkeyttäminen
    • Nykytilanteen kartoitus, tiedon keruu ja jakaminen hyvinvointialueen esihenkilöiden ja työntekijöiden työn tueksi
    • Tiedon keruu ja sen tarjoaminen hyvinvointialueen ja kuntien palvelujen kehittämisen tueksi
    • Yhteiskehittämistä asiantuntijaryhmissä sekä hyvinvointialueen, kuntien ja 3.sektorin kanssa
  • Asiakaskokemusten kuuleminen osana kehittämistä (kokemusasiantuntijat ja asiakasraati)
  • Monialaisen työntekijäverkoston kokoaminen työntekijöiden työn tueksi

RYHMÄ-JA VERTAISTUKITOIMINNAN VAHVISTAMINEN

  • Koko ympärillä olevan verkoston tukeminen ja varhainen tuki
    • Olemassa olevan ryhmä- ja vertaistoiminnan kartoittaminen
    • ADHD strategiakurssien tilannekartoitus
  • ADHD-Strategiakurssi ohjaajien verkosto
  • Tärkeimmät ryhmä- ja vertaistoiminnan kehittämiskohteet: nuorten aikuisten vertaistuki, lasten ja nuorten vertaistuki sekä nuorten vanhempien vertaistuki
  • Asiakaskokemusten kuuleminen kehittämisen tukena
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Nepsy-tiimin kohderyhmä on 4-29 -vuotiaiden neurokirjon henkilöiden kanssa työskentelevät ammattilaiset(kasvatus- ja sivistystoimen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset) sekä muut toimijat kuten seurakunnan, järjestöjen ja yhdistyksen toimijat.

Asiakasymmärrystä on kerätty kuulemalla ammattilaisia sekä asiakkaita Tulevaisuuden sotekeskus-hankkeen aikana 1.4.2022-31.7.2023. Ammattilaisille on tuolloin toteutettu kartoitus, jonka tarkoituksena oli selvittää mm. millaista tukea ammattilaiset kaipaavat omaan työhön ja millaisena he näkevät tämän hetkisen palvelujen tarjonnan. Asiakkaille suunnattu kysely toteutettiin marras-joulukuun 2022 aikana. Asiakaskokemuksia on kasattu myös asiakasraadin tapaamisilla (6/2022-5/2023) sekä asiakaspalautteen kautta. Myös työntekijöiltä on kerätty palautetta  tiimin palvelujen pilotoinnin ajan.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Nepsy-tiedon ja ymmärryksen lisäämisessä hyödynnetään Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeessa pilotoituja Nepsy-infoja eri ammattiryhmille. Näitä Nepsy-infoja lähdetään kehittämään yhdessä eri ammattilaisten kanssa, jotta saadaan infojen tyylisestä tiedon lisäämisen mallista osa työyksiköiden toimintaa.

Nepsy-tiimi kokoaa neurokirjon osaamisen minimikriteerit, joita voi hyödyntää pohjana muun muassa moodle-alustan luomiselle sekä työntekijän koulutus-suunnitelman tukena. Ajatus minimikriteereihin tuli Pirkanmaan nepsy-kehittämistyöstä, jossa minikriteerit on kehitetty tukemaan neurokirjon henkilöiden palvelujen kehittämistyötä. 

Liitteet
Ideointi

Keväälle 2024 suunniteltu Pohjois-Savon alueen Nepsy-päivä. Päivän tavoite on antaa tietoa neurokirjosta ja vahvistaa ammattilaisten osaamista neurokirjon henkilöiden kanssa työskentelystä eri palveluissa.  Tiedon lisäämisen kautta tavoitteena on neurokirjon ihmisten toiminnan ymmärtäminen ja sitä kautta arvokas kohtaaminen arjessa. Tavoitteena on, että Nepsy-päivä olisi jatkossa jokavuotinen tapahtuma. 

Moodle-ympäristössä olevan koulutuskokonaisuus Pohjois-Savon hyvinvointialueen työntekijöiden kouluttautumisen tueksi. Moodlen tarkoituksena on tarjota hyvinvointialueen työntekijöille koulutusta liittyen neurokirjon asioihin ja sitä kautta lisätä tiedollista sekä taidollista osaamista mm. neurokirjon asiakkaan kohtaamiseen.

Eri alakohtaiset koulutuskokonaisuudet tukemaan tiedon ja ymmärryksen lisäämistä neurokirjon asioista.

Osaamiskartoituksen pohjalta kehittämistyöhön osallistumisen halukkuuden ilmaisseiden työntekijöiden verkoston kasaaminen. Verkosto on mukana kehittämässä muun muassa palveluverkoston eri osa-alueita. Verkosto nimetään Luotsi-verkostoksi. 

ADHD-vanhempien vertaistuen kehittäminen yhdessä Savonia (AMK) sosionomi-opiskelijoiden kanssa opinnäytetyön kautta. Sosionomi-opiskelijat luovat opinnäytetyönään vertaistukiryhmä-mallin ADHD-diagnoosin saaneille vanhemmille. Ryhmän tarkoitus on tarkastella vanhemmuutta ja kuinka ADHD vaikuttaa vanhemmuuteen. Tarkoituksena on tukea vanhempia ja tarjota keinoja omaan vanhemmuuteen. Hankkeen aikana on tarkoitus pilotoida tätä yhdessä hyvinvointialueen sekä opiskelijoiden kanssa. 

Neurokirjon nuorten aikuisten vertaistukimallin pilotointi. Malli on nepsy-koordinaattorin aikaisemmissa opinnoissa suunnittelema malli, jota lähdetään konkreettisesti hankkeen aikana pilotoimaan. 

Neurokirjon lasten ja nuorten vertaistukiryhmien kehittäminen yhdessä eri toimijoiden kanssa. 

Idean valinta
  • Nepsy-päivä, 04/2024 ja 04/2025
    • Tarjotaan ammattilaisille luentojen muodossa tieto neurokirjoon liittyen. Tilaisuus mahdollistaa myös näytteilleasettajien kautta tutustumisen alueen eri toimijoihin. Mahdollistaa myös verkostoitumisen.
  • Moodle
    • Moodle-ympäristöön luotu kurssi neurokirjon perustiedosta. Mahdollistaa hyvinvointialueen työntekijöiden ammatillisen osaamisen vahvistamisen
  • Minimikriteerit
    •  
  • Koulutuskokonaisuudet; Varhaiskasvatus, perusopetus, perustason terveydehuolto, sosiaalihuolto
    • Ammattialakohtaista tietoa liittyen neurokirjoon. Ammattialakohtaisten tiedon tarjoaminen neurokirjon kontekstista. 
  • Luotsi-verkosto
    • Neurokirjon osaamista ja siihen liittyvää koulutusta omaavien työntekijöiden verkosto, jonka tarkoituksena on vahvistaa monitoimijaista yhteistyötä sekä kehittää nepsy-työtä Pohjois-Savon alueella. 
  • Lasten, nuorten ja nuorten aikuisten vertaistukiryhmät
    • Tarjota lapsille mahdollisuus tietoon ja psykoedukaatioon.
  • Nuorten  aikuisten ADHD-vanhempien vertaistukiryhmä
    • Tarjota mahdollisuus vanhemmille tarkastella omaa vanhemmuutta ADHD-silmälasien kautta sekä mahdollisuus saada psykoedukaatiota. 
Idean konkretisointi ja visualisointi

Nepsy-päivä

 

Moodle

 

Minimikriteerit

 

Koulutuskokonaisuudet; Varhaiskasvatus, perusopetus, perustason terveydenhuolto, sosiaalihuolto

 

Luotsi-verkosto

 

Lasten, nuorten ja nuorten aikuisten vertaistukiryhmät

 

Nuorten aikuisten ADHD-vanhempien vertaistukiryhmä