Ryhmämuotoinen elintapaohjaus, Etelä-Karjalan HVA (RRP, P4, I2)
Tavoitteena on vahvistaa ennaltaehkäisyä ja ongelmien varhaista tunnistamista laajentamalla elintapaohjausta haavoittuvassa asemassa oleville. Kohderyhmänä ovat nuoret aikuiset työttömät, osatyökykyiset ja maahanmuuttopalvelujen asiakkaat.
Toimenpiteet kohdentuvat elintapaohjauksen laajentamiseen ja saatavuuden parantamiseen haavoittuvassa asemassa oleville. Hyvinvointivalmentajien tarjoaman elintapaohjauksen tavoitteena on viedä palvelu asiakkaan toimintaympäristöön ja tehdä osallistumisen kynnys matalaksi. Palveluja toteutetaan esimerkiksi työllistämisyksiköissä, jossa asiakkaalla on jo asiakkuus.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hyvinvointiasemilla on tarjottu maksutonta elintapaohjausta vuodesta 2018 alkaen. Vastaanotot on tarkoitettu nuorille aikuisille, työikäisille ja ikääntyneille, joilla on halu ja tarve elintapojensa muutokseen. Ohjausta annetaan painonhallintaan, unettomuuden lääkkeettömään hoitoon sekä nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen. Vastaanottoja tarjotaan ajanvarauksella sekä lähi- että etävastaanottoina. Asiakkaat ohjautuvat hyvinvointiasemien vastaanotoille pääsääntöisesti hoitohenkilökunnan ohjaamana, asiakas voi myös itse varata ajan vastaanotolle. Asiakaspalautteiden perusteella asiakkaista esimerkiksi työttömiä on ollut vajaa 7 %. Parhaiten on tavoitettu työikäisiä naisia.
Ryhmämuotoista elintapaohjausta on kehitetty vuodesta 2022 alkaen. Elintapaohjauksen ryhmätoiminnan tavoitteena on tavoittaa kohderyhmään (nuoret aikuiset työttömät ja osatyökykyiset) kuuluvia eteläkarjalaisia, joilla on tarve elintapamuutoksiin. Toiminta toteutetaan asiakkaiden toimintaympäristöissä, esimerkiksi työllistämisyksiköissä, ja siten osallistumisen kynnys tehdään matalaksi.
Elintapaohjauksen laajentaminen haavoittuvassa asemassa oleville liittyy Suomen kestävän kasvun ohjelman Etelä-Karjalan alueen RRP Happee2- hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on muun muassa edistää hoitotakuun toteutumista vahvistamalla ennaltaehkäisyä ja ongelmien varhaista tunnistamista.
Ryhmämuotoisen elintapaohjauksen kehittämistyöstä vastaavat Etelä-Karjalan hyvinvointialueen projektityöntekijät (2) ja projektipäällikkö.
Projektityöntekijät (hyvinvointivalmentajat):
- Yhteydenotto toimijoihin ja sopiminen ryhmän aloittamisesta
- Aikataulun suunnittelu yhdessä toimijoiden kanssa
- Työpaja asiakkaille ja toimijoille ennen ryhmän käynnistämistä (ryhmän tarpeiden tunnistaminen)
- Yksilötapaamiset ja mittaukset (kirjaus potilastietojärjestelmään)
- Ryhmäohjaukset
- Etäyhteydenotot
- Asiakas- ja toimijapalautteet (Webropol)
- Tarvittaessa tulkkipalvelujen tilaaminen
Toimintayksikön yhdyshenkilö (hyvinvointialueen, kunnan, kolmannen sektorin yksiköt esim. maahanmuuttopalvelut ja kuntouttava työtoiminta):
- Asiakasryhmän kokoaminen
- Aikataulun suunnittelu
- Tilojen järjestäminen
- Työpajaan osallistuminen
- Palautteeseen vastaaminen
- Yhteiskehittäminen, jatkuva arviointi
Elintapaohjauksen asiakas
- Työpajaan sekä ryhmiin osallistuminen
- Henkilökohtaisten tavoitteiden asettaminen ja seuranta
- Sitoutuminen ryhmätoimintaan
- Toiminnan kehittäminen ja palautteen antaminen (Webropol)
Muut toimijat:
Kunnan liikuntapalvelut:
- Kunnan liikuntapalveluiden ja liikuntaneuvonnan esittely
- Liikuntatilojen tarjoaminen ja kuntosaliohjaukseen osallistuminen
- Liikuntavälineiden lainaus
Suun terveydenhuolto (hva)
- Luento suun terveydenhuollosta
Kolmas sektori: esim. Martat Ry, Mieli Ry.
- Ravitsemukseen liittyvää käytännön ohjaamista (asiakkaiden vapaa-ajalla)
- Luento mielen hyvinvoinnista
Tulkkauspalvelut:
-
Maahanmuuttajaryhmien tulkkauspalvelu
Toimijat osallistuvat elintapaohjauksen ryhmätoiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen yhteistyön vahvistumiseksi ja toimintojen juurtumiseksi. Toimintaa kehitetään jatkuvasti yhteistyössä toimijoiden kanssa yhteistyön, palautteiden ja kehittämistyöpajojen avulla.
Liitteenä kuva: hyvinvointivalmentajan, toimintayksikön sekä asiakkaan rooleista ja vastuualueista.
- Elintapaohjauksen ryhmätoimintaan osallistujien hyvinvointi- ja terveys kohentuu.
- Elintapaohjauksen ryhmätoimintamallin vakiinnuttaminen osaksi osatyökykyisten palveluja.
- Terveyserojen kaventuminen Etelä-Karjalassa.
Ryhmämuotoiseen elintapaohjaukseen kuuluu kaksi yksilövastaanottoa, jolloin asiakkaalle tehdään alku- ja loppumittaukset. Lisäksi 3 kk toiminnan päättymisestä tehdään seurantayhteydenotto puhelimitse.
Alku- ja loppumittaukset
- Fysiologiset mittaukset: paino, BMI, kehonkoostumus, vyötärönympärys, verenpaine, puristusvoima.
- Käyttäytymiseen liittyvät muutokset: Alkoholin ja nikotiinituotteiden käyttö (Audit, Fagerströmin testi), liikunnan määrä, unen määrä.
- Toimintakyvyn ja terveyden itsearviointi: PROMISE29+2.
Mittaukset kirjataan Lifecare -potilastietojärjestelmään YLE-hoi lehdelle.
Asiakas- ja toimijapalaute
- webropol- kyselyt
- työpajat ja -kokoukset
Kohderyhmälle annetaan tietoa elintapojen merkityksestä hyvinvointiin, terveyteen sekä työ- ja toimintakykyyn. Alku- ja loppumittauksilla seurataan elintapoihin liittyviä muutoksia ryhmätoiminnan aikana. Alkuhaastattelussa määritellään asiakkaan kanssa yhdessä yksilölliset tavoitteet sekä keinot tavoitteiden saavuttamiseksi. Asiakasta tuetaan ja kannustetaan hyödyntäen arvo- ja hyväksyntäpohjaista lähestymistapaa.
- Yksilövastaanotot (alku- ja loppumittaus, tavoitteet, suunnitelma ja palaute)
- Elintapaohjauksen ryhmäohjaus (tiedon ja kokemusten jakaminen, välitehtävät)
Asiakas- ja toimijayhteistyön avulla elintapaohjauksen juurtumista pyritään tukemaan asiakkaiden ja toimintayksiköiden arkeen.
- Ideoidaan yhdessä yksiköiden toimintaa arjessa (terveyttä tukevat ympäristöt, työn tauottaminen, savuttomat yksiköt, monipuolinen ravitsemus/ kahvipöydän anti)
- Kehittämistyöpajat toimijoille
Vahvistetaan sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisten ja toimijoiden tietoisuutta elintapojen vaikutuksesta terveyteen
- Elintapaohjausta vahvemmaksi -koulutuksen järjestäminen ammattilaisille
Kohderyhmänä ovat nuoret aikuiset työttömät, osatyökykyiset, vammaispalvelujen sekä maahanmuuttopalvelujen asiakkaat.
Asiakasnäkemyksen kartoittamiseksi asiakkaille järjestetään työpaja ennen varsinaisen elintapaohjauksen ryhmätoiminnan alkamista. Työpajassa asiakkaat osallistuvat ryhmäohjauksen sisällön suunnitteluun, lisäksi he osallistuvat toiminnan kehittämiseen koko prosessin ajan. Elintapaohjauksen ryhmien sisältöjä voidaan suunnata työpajassa esille tulleiden ideoiden ja tarpeiden pohjalta.
Asiakkailta kerätään kirjallinen palaute ryhmätoiminnan päätyttyä. Toimintaa on kehitetty palautteiden perusteella.
Liitteenä esimerkki ryhmän sisällöstä.
Elintapaohjauksen ryhmätoimintamallin kehittämistyössä on hyödynnetty Etelä-Karjalan hyvinvointialueen elintapaohjauksen mallia sekä Valtioneuvoston Elintapaohjauksen tarkistuslistaa.
Etelä-Karjalassa miesten sekä haavoittuvassa asemassa olevien osuus yksilöllisessä elintapaohjauksessa on ollut vähäinen. Ryhmämuotoinen elintapaohjaus on kohdennettu haavoittuvassa asemassa oleville terveyserojen kaventamiseksi. Tutkimusten mukaan elintapaohjauksella voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevästi elintapasairauksien syntyyn sekä edistää hyvinvointia, terveyttä, työ- ja toimintakykyä.
- Toiminta viedään asiakkaan toimintaympäristöön
- Työpajat toimijoille ja asiakkaille toiminnan lähtökohtana
- Jatkuva arviointi ja palaute toiminnasta
- Elintapaohjauksen sisällyttäminen toimintayksiköiden toimintaan
- Välitehtävät
Ryhmämuotoinen elintapaohjaus
Ryhmätoiminta aloitettiin kahdella pilottiryhmällä keväällä 2023. Asiakaspalaute oli positiivista. Kehittämisehdotuksena toivottiin luentoa alkoholin vaikutuksista terveyteen, toive huomioitiin jatkossa ryhmien sisällöissä.
Pilottiryhmien jälkeen ryhmätoimintoja on jatkettu ja asiakaspalautetta kerätty kaikilta osallistujilta ja toimijoilta. Toiveena on noussut muun muassa
- kirjalliset materiaalit aiheista asiakkaille
- ryhmäkoko 4-8
- luento suun terveydestä
- liikuntaosuuksien lisääminen ryhmäkertoihin
- luontoliikunnan huomioiminen.
Toimintamallia on kehitetty koko ajan asiakkailta sekä toimijoilta saatujen palautteiden sekä työpajojen avulla.
Kts. ryhmämuotoisen elintapaohjauksen prosessikaavio alla olevasta linkistä.
Ryhmätoimintaa ohjaa kaksi projektityöntekijää, toiminnasta vastaa projektipäällikkö. Ryhmät jatkuvat hankerahoituksella kevääseen 2025 saakka, jonka jälkeen tavoitteena on että toiminta jatkuu hyvinvointialueen, kunnan ja kolmannen sektorin yhteistyönä.
- Testata ryhmämuotoisen elintapaohjauksen toimivuutta kohderyhmälle (ryhmäkoko, tapaamiskerrat, sisällöt, materiaalit, mittaukset, ohjauskeinot jne.)
- Yhdyspintatyön vahvistuminen monialaisesti eri toimijoiden välillä
- Kohderyhmän valinta onnistui
- Toiminnan vieminen asiakkaiden toimintaympäristöön on ollut oleellinen osa onnistumista
- Asiakkaiden ja toimijoiden osallistuminen suunnitteluun vahvistaa sitoutumista ja motivaatiota -> vaikuttavuus
- Yhteiskehittäminen ja verkostoituminen hyvinvointialueen, kunnan ja kolmannen sektorin toimijoiden kesken ->toiminnalla on edellytykset juurtumiselle
- Ohjaajien ammatillisen osaamisen kehittyminen