"Se tunne, kun saamen kieli puuttuu" -vertaisryhmä, Lapin HVA (RRP, P4, I1)
Vertaisryhmä verkossa. Suunnattu 18–28–vuotiaille nuorille saamelaisaikuisille, jotka eivät puhu saamen kieltä. Ryhmän tavoitteena lisätä mielen hyvinvointia tapaamalla muita samassa tilanteessa olevia ja tutkimalla omaa tapaa olla saamelainen.
Tarve kielitraumoja käsittelevälle vertaisryhmälle nousi kentältä. Ryhmä toteutettiin yhteistyössä VASA2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hankkeen ja saamelaisen psykososiaalisen tuen yksikkö Uvjj – Uvjâ - Uvjan toimesta. Uvjan toiminta-ajatus perustuu yhteisölliseen kohtaamiseen ja mielen hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin. VASA2-hankkeen tavoitteena on kehittää saamelaisnuorten ja nuorten aikuisten matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. "Se tunne, kun saamen kieli puuttuu" -vertaisryhmä vastasi tarpeeseen sekä yhteistyötahojen tavoitteisiin ja toiminta-ajatukseen.
Ryhmän toiminnasta kerättiin palautetta koko toiminnan ajan. Neljälle ensimmäiselle tapaamiskerralle oli kohdennettu yksi kysymys sen kertaiseen toimintaan liittyen. Viimeisellä tapaamisella osallistujat täyttivät loppupalautteen, jossa oli sekä pakollisia vastattavia (tähdellä merkitty) että vapaaehtoisia kysymyksiä. Palautelomake rakennettiin hyödyntäen sekä psykososiaalisen tuen yksikkö Uvjj – Uvjâ - Uvjan asiakaspalautemallia että Lapin hyvinvointialueen kansalliseen asiakaspalautemalliin (THL) pohjautuvaa saamelaisen asiakaspalautteen mallia.