Sippe-hyvinvointikutsut ikäihmisille
Sippe-hyvinvointikutsut järjestetään kertaluontoisesti pienelle porukalle. Ikääntynyt vapaaehtoinen virittelee kahvin lomassa keskustelua erilaisista teemoista, kuten luonto ja liikunta. Teemaan liittyy usein myös tekemistä, kuten lintujen tunnistusta tai tuolijumppaa.
Sippe-hyvinvointikutsuja järjestetään:
- kasvotusten kokoontumalla pienellä porukalla kutsujen tilaajan kotona, hyvällä säällä ulkona (luonnossa liikkuen) tai muussa mukavassa paikassa (kirjasto, taloyhtiön kerhotila)
- verkossa omalla älylaitteella (esim. Teams ja Vooler)
Sippe-hyvinvointikutsujen toimintamallia voi toteuttaa valtakunnallisesti. Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry, Kotikunnas tarjoaa Sippe-vapaaehtoisten koulutusta ympäri Suomen.
Ikäihmisten laatusuosituksen keskeisinä sisältöinä ovat iäkkäiden toimintakyvyn edistäminen, vapaaehtoistyön lisääminen ja digitalisaation hyödyntäminen.
Ikäihmisten määrä kasvaa, ja tavoitteena on, että mahdollisimman moni heistä asuu kotona. Jatkuva yksinäisyys vaikuttaa ihmisen toimintakykyyn, sairasteluun ja sosiaaliseen eristäytymiseen. Yksinäisyyden kokemus vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun.
Ennakoiva työ myöhentää raskaampien palveluiden tarvetta ja mahdollistaa asumisen omassa kodissa. Tämä tuo taloudellisia säästöjä ja auttaa kohdentamaan julkista tukea sitä eniten tarvitseville.
Kotona asuvat yli 60-vuotiaat, jotka pääosin eivät ole vielä palvelujen piirissä.
Kutsujen osallistujat tunnistivat itsessään positiivisia vaikutuksia: 97% kyselyyn vastanneista (N=34) toi esiin yhden tai useamman postiviisen muutoksen. Vastanneet kokivat mm., että kutsut lisäävät yhteisöllisyyttä, kohentavat mielialaa ja tarjoavat vinkkejä omaan arkeen.
Haastatelluista (N=13) Sippe-kutsuille osallistuneista 90% koki tärkeäksi kutsujen anniksi ilon ja virkistyksen. Useimmat koki oppineensa uusia asioita; ryhmätaitoja, sisältöalueisiin liittyvää tietoa tai digitaitoja.