Sosiaalihuollon kirjaamiskäytäntöjen kehittäminen, Pirkanmaan hyvinvointialue (RRP, P4, I3)
Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisen tavoitteena Pirkanmaan hyvinvointialueella on tiedon laadun ja luotettavuuden parantaminen toimeenpanemalla Tiedon laadun parantamisen hallintamallia ja hyödyntäen kansallisia ohjeistuksia.
Sosiaalihuollossa tulee seuraavien vuosien aikana ottaa käyttöön Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määrittämät kansalliset asiakirjarakenteet (Sosmeta) ja siirtyä asiakastiedon rakenteiseen kirjaamiseen, jonka johdosta sosiaalihuollon yhtenäisiä kirjaamiskäytäntöjä tulee vahvistaa. Lisäksi tulee huomioida yhtenäisen asiakastietojärjestelmän mahdollisuudet tiedon tuottamisessa. THL kehittää alati muuttuvan lainsäädännön puitteissa kirjaamiseen ja tiedonhallintaan liittyviä ohjeistuksia, jotka päivitetään aina kvartaaleittain julkaistavaan oppaaseen "Kanta-palvelujen käsikirja sosiaalihuollon toimijoille".
Pirkanmaan sirpaleisen potilas- ja asiakastietojärjestelmärakenteen ja siten vaihtelevien kirjaamiskäytäntöjen hyvinvointialueella on tarve yhtenäistää kirjattua tietoa ja sen laatua. Yhdenmukainen kirjaaminen on ollut kehittämiskohteena jo aiemmin Tulevaisuuden sotekeskushankkeissa ja työtä on tehty tiiviissä yhteistyössä THL:n kanssa. Sosiaalihuollon osalta yhtenäinen kirjaaminen on myös osana uuden yhteisen asiakastietojärjestelmän käyttöönottoa. Kirjaaminen ja sen kehittäminen tiedolla johtamisen viitekehyksessä on kirjattu myös Pirkanmaan hyvinvointialueen strategian toimeenpanon yhdeksi kärkiteemaksi.
Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisellä tavoitellaan luotettavan tiedon avulla tapahtuvaa toiminnan laadun arviointia, vaikuttavuutta ja kehittämistä, mutta ennen kaikkea sujuvaa asiakastyötä ja asiakasturvallisuuden parantumista.
Sosiaalihuollon tavoitteiden mittaaminen on ajoittain haastavaa. Uuden loppuvuodesta 2025 käyttöönotettava koko hyvinvointialueen yhtenäinen asiakastietojärjestelmä tulee mahdollistamaan tiedon laadun arviointia aiempaa paremmin. Lisäksi kansallinen THL:n ylläpitämä sosiaalihuollon seurantarekisteri tuo toivottavasti yhtenäisiä laatuindikaattoreita, jota vasten yksittäisen hyvinvointialueen toimia voi verrata.
Kohderyhmään kuuluvat kaikki Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaalihuollossa työskentelevät ammattilaiset, jotka työtehtävissään johtavat tai toteuttavat sosiaalipalvelua sekä sote-tietoa työssään hyödyntävät organisaation johtohenkilöt. Sosiaalihuollon ammattilaisista koostuvan kirjaamisasiantuntijaverkoston jäsenet ovat olennainen osa kirjaamisosaamisen vahvistamista sosiaalihuollon eri yksiköissä.