Sosiaalihuollon kirjaamiskäytäntöjen kehittäminen, Pirkanmaan hyvinvointialue (RRP, P4, I3)
Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisen tavoitteena Pirkanmaan hyvinvointialueella on tiedon laadun ja luotettavuuden parantaminen hyödyntäen kansallisia ohjeistuksia ja toimintatapoja yhdenmukaistamalla.
Toimintamallin nimi
Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisen tavoitteena Pirkanmaan hyvinvointialueella on tiedon laadun ja luotettavuuden parantaminen hyödyntäen kansallisia ohjeistuksia ja toimintatapoja yhdenmukaistamalla.
Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämistä ja yhtenäisten toimintatapojen saavuttamista varten on ollut tarkoituksenmukaista perustaa Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaalihuollon kirjaamisen työryhmä. Työryhmän tehtävänä on ohjata ja kehittää sosiaalihuollon kirjaamista sekä vahvistaa yhtenäisten kirjaamiskäytäntöjen muodostumista. Lisäksi tulee määritellä ja kehittää sosiaalihuoltoa koskevia tietotarpeita.
Kirjaamisen työryhmän lisäksi sosiaalihuollon kirjaamisasiantuntijoista koostuvan verkoston vakiinnuttaminen on tärkeää, jotta kirjaamisen ajankohtaisuudet ja kehittämisen muutokset tavoittaisivat toiminnan mahdollisimman nopeasti.
Sosiaalihuollossa tulee seuraavien vuosien aikana ottaa käyttöön Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määrittämät kansalliset asiakirjarakenteet ja siirtyä asiakastiedon rakenteiseen kirjaamiseen, jonka johdosta sosiaalihuollon yhtenäisiä kirjaamiskäytäntöjä tulee vahvistaa. Lisäksi tulee huomioida yhtenäisen asiakastietojärjestelmän mahdollisuudet tiedon tuottamisessa.
Kohderyhmään kuuluvat kaikki Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaalihuollossa työskentelevät ammattilaiset, jotka työtehtävissään johtavat tai toteuttavat sosiaalipalvelua sekä sote-tietoa työssään hyödyntävät organisaation johtohenkilöt. Sosiaalihuollon ammattilaisista koostuvan kirjaamisasiantuntijaverkoston jäsenet ovat olennainen osa kirjaamisosaamisen vahvistamista sosiaalihuollon eri yksiköissä.
Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisen ja koulutuksen toimintamallin kehittäminen.
- Sosiaalihuollon kirjaamisen työryhmän perustaminen ja toiminnan käynnistäminen ja vakiinnuttaminen.
- Sosiaalihuollon kirjaamisasiantuntijaverkoston perustaminen ja toiminnan käynnistäminen, yhteiskehittäminen ja vakiinnuttaminen.
- Sosiaalihuollon kirjaamisen Moodle-kurssin vakiinnuttaminen osaksi perehdytystä sekä jatkuvaa toimintaa niin koko sosiaalihuollon henkilöstön kuin kirjaamisasiantuntijoiden ja esihenkilöidenkin osalta.
Työryhmätyöskentely on aloitettu toukokuussa 2023 ja vuoden aikana toimintaa on vielä kehitetty. Vielä ei tuloksia saatavilla. Kirjaamisasiantuntijaverkosto aloittanut myös toimintansa keväällä 2023 ja sen toimintasisältöjä kehitetään edelleen.