Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku /Keski-Pohjanmaa
Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku osatyökykyisille/täsmätyökykyisille kehitysvammaisille henkilöille.
KP Työkyky -hankkeen toimintaympäristönä on Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä eli Soite, jonka jäsenkuntia ovat Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Perho sekä Toholampi.
KP Työkyky -hankkeen toimenpidekokonaisuus tuetun työllistymisen menetelmät keskittyvät mahdollistamaan ja lisäämään kehitysvammaisille henkilöille palkkatyötä eri menetelmin.
- Ryhmämuotoinen työtoiminta sovitussa työkohteessa työvalmentajan ohjauksessa. Toimintakeskus Kompassin Työmyyrät ovat osa ryhmämuotoista työtoimintaa ja vastaavat alihankinta- ja tilaustöistä
- Työvalmennusryhmä toimintakeskuksessa (harjoitellaan ja kartoitetaan työvalmiuksia ja taitoja sekä alihankintatöitä).
- Yksilöllinen työhönvalmennus jo olemassa oleville avotyön asiakkaille sekä opiskeluista valmistuneille uusille asiakkaille.
Näitä menetelmiä on vastikään aloitettu toteuttamaan tällä alueella. Muun muassa yksilöllinen työhönvalmennus on alueelle uusi toimintamuoto ja on erittäin tärkeää saada toimiva palvelupolku tukemaan toimintaa alusta asti. Alueellamme ei ole vielä työhön valmentajaa, joka olisi perehtynyt yllämainittuihin menetelmiin nimenomaan kehitysvammaisille asiakkaille.
Kiinnostusta ja intoa alueen toimintakeskuksissa sekä asiakkaiden, että henkilökunnan keskuudessa on aloittaa (alueelle uusi) toimintamuoto, joka lisäisi asiakkaiden osallisuutta työelämään, arkeen ja yhteiskuntaan, yhdenvertaisuus periaatteella.
Tämä on käynyt ilmi mm. hankkeen tekemän kuntakierroksen yhteydessä sekä KP-työkyky hankkeen Toimintakeskuksien asiakkaille tekemien Kykyviisari-itsearviointitilaisuuksien yhteydessä.
Palvelukuvaus ja palvelupolkumallinnus tuotetaan osana kansalliseen työkykyohjelmaan osallistuvan KP Työkyky -hankkeen kokonaisuutta. Hanketta rahoittaa STM ja sen ohjauksesta vastaa THL.
Tavoitteena on mahdollistaa ja lisätä palkkatyötä kehitysvammaisille osallisuuden sekä mielekkään arjen saavuttamiseksi.
Työhönvalmennus ja tuettu työllistyminen ovat kehitysvammaisille asiakkaille uudehko toimintamuoto Soiten alueella. Tavoitteena on myös selkeyttää tuetun työllistymisen menetelmiä sekä ottaa käyttöön erityisesti tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen laatukriteereihin perustuvaa työhönvalmennusta.
Tuetun työllistymisen teemaryhmiä on hankeaikana kokoontunut kaksi eri ryhmää
Toimintakeskuksien teemaryhmä:
- Toimintakeskuksien avainhenkilöt
- Vammaispalveluiden muut edustajat
- KP työkykyhanke
Tuetun työllistymisen IPS-pilotoinnin teemaryhmä:
- Työhönvalmentaja
- TE-toimisto
- KELA
- Vammaispalvelut
- Aikuissosiaalityö
- Kuntakokeilu
- Sosiaalipsykiatrinen yhdistys
- TYP
- Mielenterveyspalvelut
Kehitysvammaisen henkilön yhdenvertainen oikeus palkkatyöhön toteutuu.
Osatyökykyinen henkilö nähtäisiin työmarkkinoilla mahdollisuutena.
Myös osatyökykyisellä on oikeus olla mukana antamassa oman panoksensa yhteiskuntaan ja työelämään. Työllistyvien henkilöiden työsuhteeseen kuuluvat etuudet toteutuvat: palkallinen loma, lomarahat, palkalliset sairaslomat, työterveyshuolto ja työeläkkeen kertyminen.
Yhteiskunnan tasolla työllisyysasteen nostaminen.
Kykyviisarin avulla, alkutilanteen kartoitus itsearviona sekä 4 kk ja 10 kk jälkeiset seuranta itsearviot. Kykyviisarin rinnalla on hankkeessamme kehitetty selkokuvin täytettävä elämänjanatehtävä. Näiden kahden mittarin avulla voimme arvioida sanallisen ja kuvallisen ymmärryksen yhtenäisyyttä.
Muutoksen mittaamiseksi voitaisiin tarkastella jatkossa myönnettävien työhönvalmennuksen päätösten määriä ja työllistyvien asiakkaiden määriä.
Koska kyseessä alueelle uusi toimintamuoto, on tarvetta luoda selkeä palvelupolku, miten toimintaan päästään osallistumaan. Yhteistä alueellista palvelukuvausta lähdetään kehittämään THL:n ennalta määrittämien kysymysten pohjalta. Palvelukuvauksen luonnokseen pyydetään kommentteja, tarkennuksia ja parannuksia yhteistyökumppaneilta.
Kehittämistyön kohderyhmänä on Soiten alueen kehitysvammaiset työ- ja avotyötoiminnan asiakkaat sekä Soiten alueen toimintakeskuksien henkilöstö.
Asiakasymmärrystä on vahvistettu työstä kiinnostuneille perustamalla ryhmiä toimintakeskuksien tiloihin, jossa käydään läpi työhön ja työn tekemiseen liittyviä asioita. Ryhmissä mahdollistetaan oman CV:n ja työhakemuksen tekeminen työnhaun tueksi sekä lisätään ymmärrystä ja osaamista työelämätaidoissa ja asioimisessa osana yhteiskuntaa. Asiakkaiden toiveita on saatu tietoomme toimintakeskuksiin tehtyjen maakuntakierroksiemme sekä Kykyviisari itsearviointitilaisuuksien yhteydessä.
Tulevaisuuden vammaispalvelulaki ei ole vielä kaikilta osin tiedossa, mikä aiheuttaa epävarmuutta mm. avotyötoiminnan ja työhönvalmennuksen järjestämisen osalta.
Tuettu työllistyminen kolmella eri menetelmällä toimintakeskuksissa. Sen lisäksi KP Työkyky-hankkeessa pilotoidaan IPS-mallin mukaista työhönvalmennusta neuron kirjon asiakkaille.
Hankkeella tehty yhteistyössä toimintakeskuksien kanssa TUETTU TYÖ -esite.
Esitteen tarkoituksena toimia työkaluna ja tukena sekä informaatiopakettina , kun asia tuetusta työllistämisestä otetaan puheeksi. Lisätä näkyvyyttä ja antaa työnantajille tietoa vaihtoehtoisesta työntekijän palkkaamisesta.
Vaikeuksien kautta voittoon.