Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku /Keski-Pohjanmaa

Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku osatyökykyisille/täsmätyökykyisille kehitysvammaisille henkilöille.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku /Keski-Pohjanmaa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku osatyökykyisille/täsmätyökykyisille kehitysvammaisille henkilöille.

Toteutuspaikka
Soite
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Pia Hedman

Luotu

28.05.2021

Viimeksi muokattu

25.11.2022
Ratkaisun perusidea **

Luodaan selkeä palvelupolku, jonka avulla mahdollistetaan ja lisätään kehitysvammaisille henkilöille palkkatyötä eri menetelmin.

Toimintaympäristö **

KP Työkyky -hankkeen toimintaympäristönä on Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä eli Soite, jonka jäsenkuntia ovat Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Perho sekä Toholampi. 

KP Työkyky -hankkeen toimenpidekokonaisuus tuetun työllistymisen menetelmät keskittyvät mahdollistamaan ja lisäämään kehitysvammaisille henkilöille palkkatyötä eri menetelmin. 

  • Ryhmämuotoinen työtoiminta sovitussa työkohteessa työvalmentajan ohjauksessa. Toimintakeskus Kompassin Työmyyrät ovat osa ryhmämuotoista työtoimintaa ja vastaavat alihankinta- ja tilaustöistä
  • Työvalmennusryhmä toimintakeskuksessa (harjoitellaan ja kartoitetaan työvalmiuksia ja taitoja sekä alihankintatöitä).
  • Yksilöllinen työhönvalmennus jo olemassa oleville avotyön asiakkaille sekä opiskeluista valmistuneille uusille asiakkaille.

Näitä menetelmiä on vastikään aloitettu toteuttamaan tällä alueella. Muun muassa yksilöllinen työhönvalmennus on alueelle uusi toimintamuoto ja on erittäin tärkeää saada toimiva palvelupolku tukemaan toimintaa alusta asti. Alueellamme ei ole vielä työhön valmentajaa, joka olisi perehtynyt yllämainittuihin menetelmiin nimenomaan kehitysvammaisille asiakkaille.

Kiinnostusta ja intoa alueen toimintakeskuksissa sekä asiakkaiden, että henkilökunnan keskuudessa on aloittaa (alueelle uusi) toimintamuoto, joka lisäisi asiakkaiden osallisuutta työelämään, arkeen ja yhteiskuntaan, yhdenvertaisuus periaatteella.

Tämä on käynyt ilmi mm. hankkeen tekemän kuntakierroksen yhteydessä sekä KP-työkyky hankkeen Toimintakeskuksien asiakkaille tekemien Kykyviisari-itsearviointitilaisuuksien yhteydessä. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kehittämistyön kohderyhmänä on Soiten alueen kehitysvammaiset työ- ja avotyötoiminnan asiakkaat sekä Soiten alueen toimintakeskuksien henkilöstö.

Asiakasymmärrystä on vahvistettu työstä kiinnostuneille perustamalla ryhmiä toimintakeskuksien tiloihin, jossa käydään läpi työhön ja työn tekemiseen liittyviä asioita. Ryhmissä mahdollistetaan oman CV:n ja työhakemuksen tekeminen työnhaun tueksi sekä lisätään ymmärrystä ja osaamista työelämätaidoissa ja asioimisessa osana yhteiskuntaa. Asiakkaiden toiveita on saatu tietoomme toimintakeskuksiin tehtyjen maakuntakierroksiemme sekä Kykyviisari itsearviointitilaisuuksien yhteydessä.

Tulevaisuuden vammaispalvelulaki ei ole vielä kaikilta osin tiedossa, mikä aiheuttaa epävarmuutta mm. avotyötoiminnan ja työhönvalmennuksen järjestämisen osalta. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimintamalli saatetaan organisaation tietoisuuteen valmistuttuaan.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Seurataan 10-askelta työllistymiseen listan toteutumista. Hanketyöntekijä valmistelee 10-askelta työllistymiseen toimintaohjeen työhönvalmentajan tueksi.

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä