Pilotissa käynnistetään ja kokeillaan arvioiden sosiaaliohjauksen soveltuvuutta osaksi terveyssosiaalityötä Terveyssosiaalityö ja –ohjaus vastuuyksikössä, toimipaikkana Seinäjoen keskussairaala.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Terveyssosiaalityö ja -ohjaus vastuuyksikkö on yksi Sosiaali- ja perhepalveluiden Työikäisten vastuuyksiköistä. Yksikkö on ennen Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen käynnistymistä ollut EPSHP Seinäjoen sairaalaan keskittynyt työyksikkö, joka on vastannut sairaalan potilaiden sosiaalityöstä. Työtä ovat tehneet yksinomaan sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjauksen työtehtäviä ja toimia ei yksikössä ole ollut. 1.1.2023 Terveyssosiaalityön ja -ohjauksen vastuuyksikön resurssi on 1 vastuuyksikköjohtaja + 15 sosiaalityöntekijän tointa ja 1 toimistosihteerin toimi.

 

Ylemmän korkeakoulututkinnon omaavien sosiaalityöntekijöiden rekrytointi on ollut haastavaa terveyssosiaalityössä kuten kaikissa sosiaalityön yksiköissä. Sosiaalialan ammattikorkeakoulutuksen suorittaneiden saatavuus on jonkin verran parempi, mutta myös heidän rekrytoinnissa on ollut ajoittain haasteita varsinkin reuna-alueilla.

Sosiaalityön ja -ohjauksen tehtävien erilaisuuksia, vaatimuksia ja rakenteita on selvitetty ammattikorkeakoulutuksen käynnistymisestä lähtien. Tehtävärakenteesta on annettu STM:n suositus (Sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön tehtävärakennesuositus 2007) ja rakennetta on myös maakunnallisesti tarkasteltu osana SOIL -hanketta (Volanto S., Rinne P. & Toikko T. (2014) SOIL – Sosiaalihuollon tehtävärakennemalli).

Sosiaaliohjausta on systemaattisesti vahvistettu osana terveyssosiaalityötä mm. Päijät-Hämeessä.

 

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen Terveyssosiaalityön ja -ohjauksen vastuuyksikössä oli tammikuussa 2023 viisi täyttämätöntä sijaisuutta ja yksi avoin sosiaalityöntekijän toimi. Sijaisuuksia ja aikaisempaa avointa tointa on yritetty täyttää, mutta sosiaalityön tekijän kelpoisuuden tai sijaiskelpoisuuden omaavia hakijoita ei ole ollut. 

 

Tulevaisuuden Sosiaali- ja terveyskeskus (TSK) – hankkeessa on yhteistyössä Terveyssosiaalityön kanssa käynnistetty syksyn 2022 aikana sosiaaliohjauksen paikkaa terveyssosiaalityössä tarkasteleva selvitystyö. Osana tätä selvitystyötä on toteutettu terveyssosiaalityön yksikössä työntekijöille suunnattu webropol-kysely, jolla on kartoitettu sosiaaliohjaajalle soveltuvia työtehtäviä ja yleistä mielipidettä. TSK-hankkeen suunnitelmassa osana hankesuunnitelman hyötytavoitteita on sovittu sosiaaliohjauksen pilotin käynnistämisestä.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

ks viittaus edellä viitattuihin ja kuvattuihin rekrytointihaasteisiin, työn uudelleen organisoinnin vaatimuksiin ja kansallisiin kokeiluihin.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Terveyssosiaalityön kehittämisen tarpeista on aloitettu keskustelut keväällä 2022.

Hyvinvointialueen organisaatiorakenteen muodostamisen aikana selvitettiin terveyssosiaalityön paikkaa organisaatiossa osana kehittämistarpeiden selvittelyä.

Terveyssosiaalityöntekijät ovat kokoontuneet työpajoihin syksyllä 2022 pohtimaan ja selventämään kehittämistarpeita ja niihin liittyen edeltävää nykytilan kartoitusta, tarpeita ja toiveita.

Sosiaaliohjaus terveyssosiaalityössä -pilottiin on nimetty työryhmä 1/2023. Pilotointisuunnitelma on palvelualuejohtajan toimesta esitetty professiojohtajalle 2/2023. Sosiaaliohjaajien rekrytointi ja tehtävänkuvat on laadittu 2/2023, sosiaaliohjaajat ovat aloittaneet tehtävässä 3/2023, tehtävänkuvaus on päivitetty 5/2023. Pilotin arvioinnit on koostettu arviointipalavereihin 4/2023, 6/2023, 8/2023, 9/2023 ja 11/2023.

 

Kansalliseen kehittämiseen ja kokemusten vaihtoon on kutsuttu koolle vertaistreffit 3.5.2023, 13.9.2023 ja 8.12.2023. Vertaistreffeillä on olllut mukana neljältä eri hyvinvointialueelta terveyssosiaalityön toimijoita.

Tavoiteltu muutos

Päätavoitteena on henkilöstön saatavuuden parantaminen ja henkilöstörakenteen keventäminen Terveyssosiaalityössä ja -ohjauksessa. Pilotilla selvitetään vähintään yhden sosiaalityöntekijän toimen muuttamista sosiaaliohjaajan toimeksi.

Muutoksen mittaaminen

Pilotointisuunnitelma sisältää velvoitteen arvioivasta kokeilusta. Arviointisuunnitelma on laadittu ja sitä on päivitetty 4/2023. Väliraportit on sovittu annettavan 6/2023 ja 9/2023 ja loppuraportti 11/2023.

Toteutussuunnitelma

Pilotointisuunnitelma on laadittu.

Väliarviointiin kokoontuu nimetty työryhmä. Arviointipalavereista laaditaan muistiot. Muistioihin kirjataan sovitut asiat ja vastuut. 

Loppuraportti on laadittu 8.11.2023.

 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Terveyssosiaalityön asiakkaat 

Kehittämistyössä olennaisin kohderyhmä on sosiaaliohjaajat ja sosiaalityöntekijät terveyssosiaalityön yksikössä.