Sosiaalisen kuntoutuksen toimintamalli Aikuissosiaalityössä
Sosiaalinen kuntoutus on intensiivisen sosiaaliohjauksen keinoin annettavaa tehostettua tukea sosiaalisen toimintakyvyn vahvistamiseksi, syrjäytymisen torjumiseksi ja osallisuuden edistämiseksi. Sosiaalinen kuntoutus voi sisältää myös ryhmätoimintaa.
Soitessa aikuissosiaalityön sosiaalisen kuntoutuksen kehittäminen on aloitettu Thl:n OTSO- pilotin yhteydessä, ja kehittämistä jatketaan edelleen Tulevaisuuden Sote-keskus hankkeessa osana Toimiva kuntoutus -kokonaisuutta.
Aikuissosiaalityön sosiaalinen kuntoutus on osa työikäisten palveluvalikoimaa Soitessa. Sosiaalisesta kuntoutuksesta säädetään sosiaalihuoltolaissa §17.
Sosiaalihuoltolaki 1301/2014 - Säädökset alkuperäisinä - FINLEX ®
Työikäisen väestön parissa ilmenee yhä enemmän tarvetta sosiaaliselle kuntoutukselle, ja asiakkailla on usein tunnistettu monialaista palveluiden tarvetta. Asiakkaiden haasteet arjessa ilmenevät mm. pitkäaikaistyöttömyytenä, toimintakyvyn laskuna, arjen rutiinien puutteena, yksinäisyytenä ja näköalattomuutena tulevaisuuden suhteen. Asiakkaat tarvitseva usein pitkäkestoista, intensiivistä sosiaalisen kuntoutuksen palvelua sekä yksilö- että ryhmämuotoisena. Kun sosiaalisen kuntoutuksen palvelu toteutetaan strukturoituna prosessina asiakkaan toimintaympäristössä hänen omat tavoitteet huomioiden, voidaan sosiaalisen kuntoutuksen keinoin vahvistaa asiakkaan toimintakykyä ja arjessa selviytymistä.
Kehittämistyö liittyy vahvasti suunnitelmalliseen ja tavoitteelliseen aikuissosiaalityöhön.
Kehittämistyön tavoitteena on saada sosiaalisen kuntoutuksen palvelu asiakkaiden näkökulmasta saavutettavaksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi. Tavoitteena kehittää sosiaalisen kuntoutuksen sisältöä ja menetelmiä hyvinkin moninaisiin tilanteisiin, ja vastaamaan siihen kuinka sosiaalisen kuntoutuksen avulla pystytään asiakasta auttamaan.
Parhaimmillaan sosiaalisella kuntoutuksella onnistutaan tukemaan asiakkaan omia tavoitteita ja aikaansaadaan asiakkaan toivomia muutoksia hänen elämäntilanteessa. Muutoksella tavoitellaan asiakkaan turvallista ja toimivaa arkea sekä eteenpäin menemisen mahdollisuutta.
Sosiaalisen kuntoutuksen palvelussa oleville asiakkaille tehdään AVAIN suunnitelma ja arviointi. Lisäksi jokaisen asiakkaan kanssa täytetään Sosiaali Effican työikäisten palveluiden toteuttamissuunnitelma, jossa asiakas itse määrittää palvelulle tavoitteet, sekä seurataan tavoitteeseen pääsemistä.
Tarkoituksena on ottaa käyttöön EuroHIS-8-elämänlaatumittari, jolla voidaan tarkastella sosiaalisen kuntoutuksen palvelun vaikuttavuutta elämänlaatuun.
Soiten aikuissosiaalityön sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaaksi ohjaudutaan aikuissosiaalityön tai monialaisen yhteispalvelun sosiaalityöntekijän tekemän palvelutarvearvion kautta.