Sosiaalisen raportoinnin työkalu
Työkalun avulla kerätään SHL 7§:n mukaista tietoa sosiaalisesta hyvinvoinnista ja sosiaalisista ongelmista, asiakkaiden tarpeista ja niiden yhteiskunnallisista yhteyksistä, sekä sosiaalipalveluiden vaikutuksista ja hyvistä käytännöistä.
Sosiaalisen raportoinnin toimintaympäristönä on Varsinais-Suomen hyvinvointialue, joka on 490 000 (2021) asukasmäärällään kolmanneksi suurin ja noin 24 000 henkilöstömäärällään toiseksi suurin hyvinvointialue Suomessa. Alueella on 27 kuntaa ja kuntarakenne moninainen, mikä tekee palvelujärjestelmästä sirpaleisen (Varsinais-Suomen hyvinvointialue | Varha). Tämä on asettanut haasteensa sosiaalisen raportoinnin hyödyntämiselle.
Yleisesti sosiaalisen raportoinnin toimintaympäristöön kuuluvat erityisesti sosiaalityön eri toimijat ja asiakkaat hyvinvointialueella, mutta laajasti ymmärrettynä myös muut hyvinvointialueen toimijat – sosiaalisiin kysymyksiin linkittyvät ammattilaiset ja päättäjät, alueen asukkaat, kunnat, alueella toimivat kolmannen sektorin toimijat, oppilaitokset jne. Lisäksi tärkeä on kehittää valtakunnallista yhteistyötä esimerkiksi THL:n ja STM:n kanssa.
Varsinais-Suomen alueella sosiaalisen raportoinnin ja laajemminkin rakenteellisen sosiaalityön toteutuminen ja kehittäminen ollut pitkälti yksittäisten työntekijöiden kiinnostuksen ja oma-aloitteisuuden varassa, vaikka rakenteellinen sosiaalityö on sosiaalityössä sekä keskeinen että lakisääteinen tehtävä (sosiaalihuoltolaki 1301/2014). MoRa-hankkeen kartoituksen perusteella tilanne on valtakunnallisesti pitkälti vastaava. Resurssien ja selkeän rakenteen puute on merkittävästi vaikeuttanut sosiaalisen raportoinnin ja rakenteellisen sosiaalityön toteuttamista. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, kun rakenteellista sosiaalityötä on vuosina 2023-2025 lähdetty THL:n johdolla kehittämään.
Rakenteellisen sosiaalityön lakisääteinen tehtävä toteutuu hyvinvointialueilla vielä vaatimattomasti, ja sen edistäminen tarvitsee tuekseen toimivia työmenetelmiä. Myös kokonaisuudessaan sote-uudistuksessa sosiaalihuollon rooli on vielä toistaiseksi näyttäytynyt liian kapeana ja palveluita tulisi kehittää paremmin asiakkaiden tarpeisiin vastaaviksi, mikä vahvistaisi myös hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työtä. Sosiaalisen raportoinnin työkalu osaltaan vastaa näihin haasteisiin, mahdollistamalla sosiaalialan arjessa tehtävien havaintojen nostamisen laajempaan keskusteluun eri toimijoiden kesken. Raportointitiedon karttuessa aineistosta hahmottuu niin ajankohtaisia ilmiöitä kuin heikkoja signaalejakin, joihin hyvinvointialueella on mahdollista ennakoivastikin tarttua.
Sosiaalisen raportoinnin työkalu kehitettiin ja otettiin käyttöön alun perin aikuissosiaalityön kehittämiseen painottuneessa Pro SOS – uudenlaista sosiaalityötä kehittämässä –hankkeessa vuosina 2016-2019 tehdyn kehittämistyön perusteella. Jo tuolloin todettiin, että lakisääteinen rakenteellisen sosiaalityön tehtävä ei riittävässä määrin toteudu Varsinais-Suomessa. Selvityksen tuloksena haluttiin alkaa pitkäjänteisesti kehittää kevyttä ja helppoa mallia rakenteellisen sosiaalityön edistämiseen.
Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Vasso on tämän jälkeen ilman erillisrahoitusta pitänyt yllä sosiaalista raportointia.
Vuosina 2022-2023 mallin kehittämistä on jatkettu Tulsote –hankkeessa, keskittyen erityisesti raportoinnin käyttöönoton tukemiseen koko hyvinvointialueella, sekä tulosten hyödyntämiseen osana palveluiden kehittämistä ja päätöksentekoa.
Sosiaalisen raportoinnin kehittäminen osaltaan kytkeytyy lisäksi kestävän kasvun RRP-rahoituksella vuosina 2023-2025 toteutuvaan laajempaan rakenteellisen sosiaalityön tiedontuotannon kehittämiseen. Sosiaalinen raportointi on yksi osa rakenteellisen sosiaalityön tiedontuotannon kokonaisuutta.
Sosiaalinen raportointi on mukana tukemassa laajempaa rakenteellisen sosiaalityön muutosta, jossa yksilöllisen tuen rinnalla pystytään paremmin vaikuttamaan myös yhteisöjen ja yhteiskunnan tasolla sosiaalisten ongelmien rakenteellisiin syihin. Sosiaalisen raportoinnin kautta yksilölliset havainnot on mahdollista hahmottaa osana laajempia kokonaisuuksia, tunnistaa niin myönteisiä kuin kielteisiäkin heikkoja signaaleja ja laajempia ilmiöitä, ja vaikuttaa tällä tasolla.
Tavoitteena on, että rakenteellinen sosiaalityö olisi aidosti osa jokaisen sosiaalityöntekijän työnkuvaa, ja sosiaalisen asiantuntemuksella olisi vaikuttava paikkansa yhteiskunnan kehittämisessä.
1) Ensimmäinen tavoite on saada työkalu käyttöön mahdollisimman laajasti hyvinvointialueen sosiaalityössä. Tämän tavoitteen osalta seurataan raportointimääriä ja sitä, mistä alueilta raportteja on saatu.
2) Työkalun tuottaman tiedon ja sen käsittelyn yhteiskunnallista vaikuttavuutta tulee alkaa mitata, alkuun esimerkiksi keräämällä tietoa esityslistoista ja päätöspöytäkirjoista.
Työkalun käyttöönotto on osa valtakunnallisen sosiaalialan osaamiskeskusten verkoston toimintaa.
Sosiaalisen raportoinnin ja rakenteellisen sosiaalityön edistämisen tavoitteista ja toimenpiteistä on laadittu työpaperi, jonka viimeisin versio löytyy Vasson nettisivuilta. Työpaperi toimii pohjana Kestävän kasvun hankkeessa laadittavalle rakenteellisen sosiaalityön toteuttamissuunnitelmalle.
Sosiaalinen raportointi on tarkoitettu Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sosiaalityöntekijöille, sosiaaliohjaajille ja kuraattoreille. Keskusteluita on pitkään käyty raportoinnin laajentamisesta myös muihin toimijoihin, ja keinoja mietitään erityisesti asiakkaiden kokemusten ja näkemysten esiin nostamiseen. Varsinais-Suomessa sosiaalisen raportoinnin kehittämisessä on ollut mukana kaksi kokemuskumppania.
Raportoinnin keskeinen tavoite on tukea sosiaalityölle ja rakenteelliselle sosiaalityölle sosiaalihuoltolaissa asetettuja tehtäviä hyvinvoinnin, osallisuuden ja sosiaalisen turvallisuuden edistämisestä, eriarvoisuuden vähentämisestä, tarpeenmukaisista ja laadukkaista palveluista, sekä yhteistyön edistämisestä näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Siten välillisesti raportoinnin kohderyhmänä ovat siis sosiaalihuollon asiakkaat, hyvinvointialueen asukkaat, sekä muut hyvinvointialueen toimijat ja yhteistyökumppanit. Rakenteellinen sosiaalityö tukee monilta osin myös hyvinvointialueen strategiaa.
Asiakkaiden tarpeista kerätään tietoa sosiaalisen raportoinnin kautta. Raporttien perusteella hyvinvointialueen palveluiden saatavuudessa, jatkuvuudessa ja integraatiossa on haasteita, eivätkä palvelut riittävässä määrin vastaa asiakkaiden tarpeisiin. Näihin haasteisiin pyritään vastaamaan nostamalla raportointituloksia, niin haasteita kuin onnistumisiakin, yhteiseen keskusteluun.
Sosiaalisen raportoinnin kehittämisen alkuvaiheessa käytiin läpi muut sosiaalisen raportoinnin mallit, ja hyödynnettiin niitä kehittämistyössä. Haasteeksi havaittiin se, että mallit oli kehitetty toimimaan rajatusti tietyissä instituutioissa, paikassa ja rakenteessa. Siten haluttiin kehittää kevyt työkalu, joka soveltuu jokaiseen sosiaalihuollon yksikköön.
Jatkokehittämisen kannalta kiinnostavaa inspiraatiota tarjoaa Itlan kehittämä, tekoälyä hyödyntävä Näkymä-työkalu.
Sosiaalisen raportoinnin ja rakenteellisen sosiaalityön kehittämistä jatketaan Varsinais-Suomen alueella seminaarien, rakenteellisen sosiaalityön verkoston ja työpajojen kautta. Eri toimijoiden mahdollisimman laaja osallistaminen on tärkeää työskentelyyn sitoutumisen kannalta.