Sote-järjestöjen hyte-toiminnan näkyväksi tekeminen yhteisen kuvaamisen mallilla
Toimintamalli esittelee Varsinais-Suomessa tehdyn maakunnallisen sote-järjestöjen hyte-toiminnan kuvausmallin luomista ja kuvausprosessia yhteistyössä toiminta-alueen sote-järjestöjen kanssa. Varsinainen kuvaus löytyy tuotoksista.
Varsinais-Suomessa on 27 kuntaa, erityispiirteinä saaristo ja kaksikielisyys. Maakunnasta puuttuu kaikkia sote-järjestöjä kokoava toimija. V-S:ssa on Sosten tilastojen yli 900 sote-järjestöä. Järjestöjen tai yhteisöjen yhteisjärjestöjä on muutama: VSLJ ry, VAPI ry, Salon SYTY ry ja Lounatuulet yhteisötalo.
Järjestötoiminnan joustavasta luonteesta, moninaisista järjestämistavoista ja lukuisista toimijoista johtuen sote-järjestö kentän toiminta ja yhteistyö ei ole ollut koordinoitu eikä yhtenäisesti kuvattua, tilastoitua tai raportoitua. Järjestöjen roolin ja tehtävän selkiyttäminen osana sote-ja maakuntauudistusta edellytti Varsinais-Suomessa sote-järjestöjen toiminnan ja vaikuttavuuden näkyväksi tekemistä kehittämällä myös hyte-avustusten tilastointia kunta-ja maakuntatasolla.
Varsinais-Suomen sote-ja maakuntauudistuksen hyte-työryhmä nimesi järjestötyöryhmän kuvaamaan sote-järjestöjen hyte-toimintaa. Kuvausta hyödynnetään maakunnan hyte-koordinaatiotoiminnan sote-järjestö-yhteistyön suunnittelussa ja se on osa Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelmaa. Kuvausprosessin tuloksena vahvistui näkemys myös sote-järjestöjen toiminnan luonteesta. Asiakaslähtöisyys,joustavuus ja ketteryys ovat sen suurimpia vahvuuksia ja tätä ominaisuutta tulee vaalia. Järjestöjen toimintaa ei voi jäykästi lokeroida kaavioihin, määritellä tarkkoja toiminta-alueita tai yhteistyötahoja. Yhteistyö vaatii jatkossa vahvaa kumppanuutta sekä järjestöjen että kuntien ja maakunnan kesken.
Kuvauksen pohjana on hyödynnetty Tuija Braxin selvitystä järjestöjen roolista, Varsinais-Suomen sote-ja maakuntavalmistelun järjestöjen intressityöryhmän järjestöjen tarkistuslistaa ja JärjestöSotehanke 113:n sote-järjestöjen hyte-toimintojen kyselyä. Kuvausluonnos on ollut113:n kautta sote-järjestöjen kommenttikierroksella, jonka jälkeen sitä on käsitelty vielä hyte-ja sote-valmistelijoiden kanssa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman maakunnallinen hytetyöryhmä: tehtävänanto, kommentointi, hyväksyntä, liittäminen maakunnalliseksi asiakirjaksi
Sote-maakuntauudistuksen vastuuvalmistelijat: kuvauksen kommentointi ja yhteiskehittäminen
Hyte-työryhmän järjestötyöryhmä: tausta-aineiston koonti, varsinainen kuvaustekstin teko, kommentoinnit, linjaukset
JärjestöSotehanke 113, Varsinais-Suomi: koko prosessin kokonaisvastuu, työryhmän kokoaminen, varsinaisen kuvaustekstin teko, kommentointi, sote-järjestöjen osallistaminen (mm. kommenttikierrokset), lopullisen kuvaustekstin vahvistaminen, kuvauksen ja materiaalien tuottaminen, prosessin kuvaus, mallin levitys
Varsinais-Suomen hyte-koordinaattorien verkosto: Kuntanäkökulman tuottaminen sisältöön ja rakenteeseen, kommentointi, mallin jalkauttaminen omaan kuntaan.
Varsinais-Suomen sote-järjestöt: Järjestönäkökulman tuottaminen sisältöön ja rakenteeseen, kommentointi, mallin jalkauttaminen omaan järjestöön.
Järjestötoiminnan joustavasta luonteesta, moninaisista järjestämistavoista ja lukuisista toimijoista johtuen sote-järjestö kentän toiminta ja yhteistyö ei ole ollut koordinoitu eikä yhtenäisesti kuvattua, tilastoitua tai raportoitua. Järjestöjen roolin ja tehtävän selkiyttäminen osana Sipilän sote-ja maakuntauudistusta edellytti Varsinais-Suomessa sote-järjestöjen hyte-toiminnan ja vaikuttavuuden näkyväksi tekemistä. Kuvaus tehtiin maakunnan ja sote-järjestöjen tarpeita varten.
Erityistä huolta on ollut sote-järjestöjen kuntayhteistyön ja -avustusten jatkumisesta sote-resurssien ja -vastuun siirtyessä tulevaisuudessa sote-maakuntaan/hyvinvointialueelle. Kuvauksen avulla tehtiin sote-järjestöjen hyte-toiminta ja laajan järjestökentän hyte-vaikutukset näkyväksi. Toimiva kunta-järjestöyhteistyö on kuntalaisten hyvän elämän mahdollistaja ja toiminta-alueen menestystekijä.
Tarkoituksena ei ollut kuvata yksittäisten järjestöjen toimintaa, vaan sillä vahvistettiin yhteistä termien käyttöä, tehtiin järjestöjen hyte-työtä näkyväksi ja yhdistettiin toimintaa maakunnalliseksi kokonaisuudeksi. Toimintamallin avulla myös selkiytettiin näkymää sote-järjestöjen yleishyödyllisen hyte-toiminnan ja sote-palveluiden palvelutuotannon yhdyspinnoilla.
1. Työryhmän kokoaminen:
Varsinais-Suomen sote-valmistelussa oli valmiina virallinen järjestöjen intressityöryhmä, jonka jäsenistä koottiin tämä hyte-työryhmän alainen järjestötyöryhmä. Mukana oli yhdeksän eri sote-järjestön edustajat.
2. järjestöprojektiryhmän työskentely:
- Kokous 1, 5/08: Työryhmän tehtävä ja tarkoitus, työskentelyn suunnitelma ja aikataulu
- Välityöskentely: 1. JärjestöSotehanke 113 tekee sote-järjestöille kyselyn niiden hyte-toiminnoista. Pyydetään järjestöjen omaa mielipidettä siitä, kuuluuko kunkin toiminnon yhteistyö jatkossa kunnan vai maakunnan vastuulle. Listausta käytetään myös yhteenvedossa maakunnalliseen hyvinvointikertomukseen. 2. Työryhmän jäsenet pohtivat samaa asiaa ja mahdollisia yläkäsitteitä toiminnoille.
- Kokous 2, 5/08: Luonnos järjestölähtöisten hyte-toimintojen listauksesta maakunnalliseen hyvinvointikertomukseen. Kyselyn tulosten läpikäynti ja alustava suunnitelma yläkäsitteiden valinnasta ja yhteistyötahon valinnan kriteereistä (maakunta/kunta-yhteistyö)
- Välityöskentely: Pohditaan niitä hyte-toimintoja, joissa eniten näkemyseroja tulevaisuuden yhteistyötahosta. Pj käy läpi vielä kyselyn tulokset tältä osin ja tuo koonnin seuraavaan kokoukseen. Pyritään löytämään ratkaisuehdotuksia.
- Kokous 3, 6/18: Esitys yhteistyötehtävien jakamisesta kuvaukseen kuntien ja maakunnan koordinoivan roolin välillä. Kaavioluonnoksen hahmottelua kuvaukseen, lisäksi päätös sisältöä avaavista teksteistä. Valittiin pohjalle ESKO-hankkeen kuvausmallin rakenne. Päälaatikoiden termien valinta.
- Välityöskentely: Pj tekee kaavioluonnoksen kokouksessa sovittujen suunnitelmien mukaisesti
- Kokous 4, 8/18: Mukana sote-valmistelija. Sote-järjestöjen hyte-toimintojen kuvausluonnos, termien avaus ja esitys yhteistyötahoista. Kiinnitettiin huomiota erityisesti yhdyspintapalveluihin ja niihin liittyviin haasteisiin, tehtiin tarkennuksia. Soviittiin, että luonnos muutosorganisaation käyttöön jo elokuun lopussa.
- Välityöskentely: Aloitetaan termien sisällölliset tekstiavaukset. Ensimmäiset termit jaettu työryhmän jäsenten kesken, jotka tekevät yhteistyötä kuvauksessa myös muiden järjestöjen kesken. Pj. kokoaa teksti yhteen ja toimittaa muutosorganisaatiolle.
- Kokous 5, 9/18: Käytiin läpi tarvittavat esiin tulleet muutosehdotukset termeihin ja tarvittavat rajaukset. Jaettiin loput termit avattavaksi työryhmän jäsenille. Sovittiin muista tarvittavista teksteistä: johdanto ja kiitokset. Sovittiin aikataulu, rakenne ja sisältö luonnosversion sähköiselle kyselylle.
- Välityöskentely: Jatketaan termien sisällöllisiä tekstiavauksia, pj tekee koonnin. JärjestöSotehanke 113 tekee luonnoksesta sähköisen kommenttikierroksen kaikille postituslistalla oleville.
- Kokous 6, 11/18: Kommenttikierroksen tulokset, tarvittavien muutosten työstäminen, suunnitelma levityksestä
- Kokous 7, 12/18: Mukana sote-valmistelijat. Sote-järjestöjen hyte-toiminnan kuvaus, havaintoja kuvauksen lopputyöstöön, termien ja testien tarkennuksia sote-valmistelun näkökulmasta.
- Välityöskentely: Yhteydenotto muutamaan sote-järjestöön, jolla erityisosaamista tarkennusta vaativiin tekstiosioihin. Sen jälkeen kuvauksen vahvistaminen luonnoksesta lopulliseksi versioksi.
- Kokous 8, 1/19: Lopullisen kuvaus valmistunut ja julkaistu, keskustelu palautteista ja levittämistoimenpiteistä. Työryhmien seuraavien tehtävien esittely ja tehtävänanto.
Kuvauksen pohjana on hyödynnetty Tuija Braxin selvitystä järjestöjen roolista, Varsinais-Suomen sote-ja maakuntavalmistelun järjestöjen intressityöryhmän tekemää järjestöjen tarkistuslistaa ja JärjestöSotehanke 113:n sote-järjestöille tekemää hyte-toimintojen kyselyä.
Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveysjärjestöt.
- Kuvausta työsti maakunnallisen hyte-työryhmän alainen järjestötyöryhmä, jossa edustaja 9 eri sote-järjestöstä.
- Työryhmä konsultoi jo luonnosvaiheessa 12 eri organisaation edustajaa.
- Luonnosversio oli sähköisellä kommenttikierroksella toiminta-alueen sote-järjestöillä, joista saimme 57 vastausta.
- Valmiin kuvausmallin teki järjestötyöryhmä saatujen kommenttien perusteella
Varsinais-Suomen sote-maakuntauudistuksen vastuuvalmistelijat
- Kommentoivat kuvausta matkan varrella.
- Viimeinen luonnos käytiin läpi yhteispalaverissa, jossa muokattiin viimeiset sanamuodot ja tehtiin kaikkia osapuolia tyydyttävät viimeiset linjaukset
- Hyte-vastuuvalmistelijan lopullinen hyväksyntä ja asiakirjan liittäminen osaksi maakunnan virallisia asiakirjoja.
Kuvauksen pohjana on hyödynnetty Tuija Braxin selvitystä järjestöjen roolista, Varsinais-Suomen sote-ja maakuntavalmistelun järjestöjen intressityöryhmän järjestöjen tarkistuslistaa ja JärjestöSotehanke 113:nsote-järjestöjen hyte-toimintojen kyselyä.