Sote-tietojärjestelmien kriittisyysluokittelun työkalu

Työkalu ja malli, jonka avulla sosiaali- ja terveystoimialalla voidaan arvioida tietojärjestelmien kriittisyyttä. Kriittisyyden arvioiminen auttaa tunnistamaan ja priorisoimaan tietojärjestelmät joihin tulee kohdistaa erityisesti huomiota esimerkiksi muutostilanteessa.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Sote-tietojärjestelmien kriittisyysluokittelun työkalu
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Työkalu ja malli, jonka avulla sosiaali- ja terveystoimialalla voidaan arvioida tietojärjestelmien kriittisyyttä. Kriittisyyden arvioiminen auttaa tunnistamaan ja priorisoimaan tietojärjestelmät joihin tulee kohdistaa erityisesti huomiota esimerkiksi muutostilanteessa.

Toteutuspaikka
POPsote, Sote-ICT. Pohjois-Pohjanmaan alueellisessa yhteistyössä ja suunnittelussa.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Mikko Sortti

Luotu

19.04.2021

Viimeksi muokattu

21.05.2021
Ratkaisun perusidea **

Toimintamallilla ja työkalulla voidaan yhteistyössä saada yhteismitallinen kriittisyysluokittelu sote-tietojärjestelmille. Työkalu auttaa tunnistamaan paremmin erityisen kriittiset tietojärjestelmät ja näiden riippuvuudet. Työkalun tuottaman tiedon perusteella voidaan huomioida paremmin muutosten vaikutukset toimintaan.

Toimintaympäristö **

Sosiaali- ja terveydenhuolto on murroksessa. Sote-uudistuksen suunnittelu ja hyvinvointialueiden muodostaminen tuo haasteen sille, kuinka yhtenäistetään niin toimintatapoja kuin tietojärjestelmiä. Samaan aikaan alan digitalisaatio ja tarve älykkäille ratkaisuille kiihdyttää entisestään tietojärjestelmien ja näiden välisten integraatioiden määrää. Osalla järjestelmistä voi olla suora tai epäsuora vaikutus potilasturvallisuuteen, lainmukaisten tehtävien hoitamiseen ja taloudelliseen tehokkuuteen.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä on Pohjois-Pohjanmaan alueen sote-organisaatioiden ict-asiantuntijat ja pääkäyttäjät.

Kriittisyysluokittelun arviointityökalua on kehitetty yhdessä työpajoissa, joita on järjestetty jokaiselle kuudelle POPsoten sotekeskusalueelle.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimintamallia ja työkalua käydään aluksi läpi työpajassa alueittain kunkin alueen tietojärjestelmien pääkäyttäjien ja omistajien kanssa. Työkaluun perehdytetään ja käydään harjoituksenomaisesti läpi yhdessä tunnin tai kahden ajan.

Tämän jälkeen työkalua voidaan käyttää alueittain ja organisaatioittain itsenäisesti niin oman työn kehittämiseen, nykytilan kuvaamiseen ja laajempaan hyvinvointialueen suunnitteluun.

Kriittisyysluokittelut kerätään hyvinvointialueen yhteiseen tietojärjestelmäsalkkuun ja -arkkitehtuuriin.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Aikaisemmin alueella ei ole ollut yhtenäistä tapaa luokitella tietojärjestelmiä, eikä tehdyissä luokitteluissa välttämättä ole aina otettu huomioon vaikutusta toimintaan. Joissain organisaatioissa kriittisyyttä ei välttämättä ole arvioitu ollenkaan.

Työkalun avulla kriittisyydet saadaan arvioitua laajasti. Luokitukset ovat yhteismitallisia ja vertailukelpoisia. Myös tietoisuus ja ymmärrys tietojärjestelmien vaikutuksesta itse toimintaan lisääntyy niin toiminnalle kuin ICT:lle.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamalli vaatii tiivistä yhteistyötä alueen eri organisaatioiden ja sidosryhmien välillä sekä keskinäistä dialogia. Myös yhteisiä harjoitteita ja työpajoja on hyvä järjestää ja tarjota työkalun käyttöön apua aina tarvittaessa.

Arviointia tulee tehdä yhdessä ja perustella eri näkökulmat. Tietojärjestelmän omistaja yleensä tietää vaikutukset toimintaan parhaiten.

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Kohderyhmä