Suun terveydenhuollon kehittäminen ja kehitystyön juurruttaminen, Lapin HVA (RRP, P4, I1, I3)
Lapin hyvinvointialueen suun terveydenhuolto kehitetään, jotta hoidon saatavuus paranee ja kustannusvaikuttavuus lisääntyy. Kehittämistyön toimenpiteillä edistetään hoitotakuun toteutumista ja hoitoon pääsyn nopeutumista.
Pitkät välimatkat, harva asutus, pienet toimipisteet ja vanhat organisaatiokulttuurit haastavat Lapin hyvinvointialueen suun terveydenhuollon palvelutuotannon toteuttamista kustannustehokkaasti, asiakaslähtöisesti ja sujuvasti, ottaen huomioon asukkaiden mahdollisuuden yhdenvertaisiin palveluihin koko Lapin hyvinvointialueella.
Lasten ja nuorten hoitopolkua ja ajanvarauskirjoja on alettu yhdenmukaistaa vuoden 2022 lopulla Tulevaisuuden sote-keskus hankkeen aikana. Helmikuussa 2023 kerrattiin ja sovittiin esihenkilöiden valmennuksen kuudennessa työpajassa yhteisten toimintamallien jalkauttamisesta silloisten yksiköiden esihenkilöiden johdolla. VASA2 –Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hankkeessa jatkettiin syksyllä 2024 Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen aikana aloitettua jalkautustyötä. Uudet alueelliset esihenkilöt aloittivat työnsä syksyllä 2024, jolloin nousi esille tuen tarve toimintamallien juurruttamiseen. 2025 hankkeen suun terveydenhuollon erityisasiantuntija ja ostetun konsulttifirman asiantuntijan kanssa jatkettiin sovittujen toimintamallien juurruttamista esihenkilöitä tukien ja esihenkilöille suunnattujen työpajojen kautta.
Yhtenäisten toimintamallien juurruttamiseen alueelliset esihenkilöt tarvitsivat tukea:
- Lasten ja nuorten hoitopolku suun terveydenhuollossa
- Ajanvarauskirjojen yhdenmukaistaminen ja keinot ajanvarauskirjojen hallintaan
- Anestesiahammashoidon-, kirurginen- ja parodontologinen potilas -toimintamallit
- Kirjaaminen ja tilastointi: Organisaation yhteisten fraasien jalkautus, hoidon tarpeen arvion ja tutkimus-, omahoito- ja hoitosuunnitelmien teko.
Prosessien ollessa kunnossa mahdollistuu hoidon pääsyn paraneminen. Hankkeen erityisasiantuntija tukee suun terveydenhuollon toimialaa ajanvarauksen keskittämisen suunnittelussa ja toteutuksessa sekä ajanvarauskirjojen yhdenmukaistamisessa.
Kehittämistyön tavoitteena on ollut rakenteistaa suun terveydenhuollon palveluprosesseja ja vahvistaa näyttöön perustuvaa toimintaa. Tämä edellyttää yhtenäisten käytäntöjen kehittämistä ja niiden käytännön toteutuksen tukemista arjen työssä.
Kokonaisuus linkittyy Tutkimus- ja hoitosuunnitelma suun terveydenhuollossa, Lapin HVA (RRP, P4, I1, I3) | Innokylä kokonaisuuteen. Tutkimus- ja hoitosuunnitelman käyttöönottoa tuetaan esihenkilöiden työpajojen avulla, joiden kautta toimintamallin juurruttaminen mahdollistuu osana rakenteellista ja strategista kehitystyötä.
Toiminta tukee Lapin hyvinvointialueen strategisia tavoitteita palvelujen yhdenvertaisuuden ja vaikuttavuuden vahvistamisesta. Lisäksi se liittyy kansallisiin suun terveydenhuollon linjauksiin, joissa korostetaan asiakaslähtöistä, suunnitelmallista ja laadukasta hoitoa koko palveluketjun läpi. Esihenkilöiden aktiivinen rooli varmistaa, että kehittämistyö ei jää yksittäisten ammattilaisten varaan, vaan siitä muodostuu yhteinen, juurtunut toimintatapa.
Lapin hyvinvointialueen suun terveydenhuollon johtava hammaslääkäri ja -hoitaja, palvelualueiden suun terveydenhuollon palvelupäälliköt ja ylihammaslääkärit, suun terveydenhuollon erityisasiantuntija sekä osakokonaisuudessa konsulttifirman asiantuntija.
Toiminnan tavoitteena on kehittää ja juurruttaa suun terveydenhuollon palveluihin yhdenmukaiset, vaikuttavat ja hallitusti johdettavat prosessit ja käytännöt koko Lapin hyvinvointialueella. Tavoitellut muutokset liittyvät palveluprosesseihin ja työn organisointiin ja niiden kautta tiedolla johtamiseen.
Tavoitteena on pitkäjänteinen muutos, joka ei ole vain hankekauden mittainen, vaan jää elämään pysyvänä osana organisaation rakenteita ja käytäntöjä. Muutosten myötä Lapin hyvinvointialueen suun terveydenhuollon palveluista tulee yhdenvertaisempia ja vaikuttavampia – sekä hallitusti johdettuja kaikilla tasoilla.
Kolmen esihenkilötyöpajan vetäminen, joissa jokaisessa käydään läpi esihenkilöiden käsitys yksiköiden tilanteista. Ensimmäisen työpajan jälkeen sovittujen mittareiden seuranta toisessa ja kolmannessa työpajassa. Tarkoitus on, että mittaristo jää esihenkilöiden päivittäisen johtamisen käyttöön. Laadullista seurantaa voidaan tehdä palautteiden ja itsearviointien kautta.
Esihenkilöille toteutetaan heille suunnatut kolme työpajaa vuoden 2025 aikana. Työpajojen välisenä aikana toteutetaan kerran kuukaudessa ajankohtaistapaamiset, jossa keskustellaan ja kerrataan kehittämisen ajankohtaisia asioita, kysymyksiä ja haasteita.
Kohderyhmään kuuluvat alueelliset esihenkilöt, palvelupäälliköt ja ylihammaslääkärit sekä Lapin hyvinvointialueen johtava hoitaja ja johtava hammaslääkäri.