Sydämen vajaatoiminnan etäseuranta kotihoidossa
Kotihoidon asiakas saa käyttöönsä vaa’an ja verenpainemittarin, joista mittaustiedot siirtyvät reaaliajassa analysoituna pilvipalvelun kautta terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön. Etäseuranta auttaa ennakoimaan hoitoa.
Sydämen vajaatoiminta on eri syistä johtuva sairaustila, jossa sydän ei pysty normaalisti hoitamaan tehtäväänsä eli veren pumppaamista elimistöön. Sydänmen vajaatoiminnan oireyhtymä voi johtua useasta eri sydänsairaudesta. (Duodecim 2020.)
Tampereen kaupungin kotihoidossa käytetään verenpaineen ja painon etäseurantaa mahdollistamassa sydämen vajaatoiminta potilaan terveydentilan seurantaa sekä ennakoivaa hoitoa.
Kotihoidon toteuttamiseen liittyy seuraava lainsäädäntö:
- Sosiaalihuoltolaki (1301/2014, 4, 8, 11–12, 14, 19 - 20, 30–31, 38, 45 §)
- Terveydenhuoltolaki (1326/2010 25 §)
- Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012 7, 13–14, 18 §)
Tampereen kaupunki ja TAYS Sydänsairaala ovat useiden vuosien ajan kehittäneet yhdessä sydämen vajaatoimintapotilaan hoitoa. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Sydämen vajaatoimintapotilaan hoitoketju (PSHP) - Duodecim (terveysportti.fi) perustuu näyttöön perustuvaan lääketieteeseen ja käypä hoito -suosituksiin https://www.kaypahoito.fi. Ikäihmisen painon ja verenpaineen etäseurantaa sydämen vajaatoiminnan hoidossa on kehitetty hoitoketjun mukaisesti Tampereen kaupungin kotihoidossa tehostamaan ennakoivaa hoitoa osana ikäihmisen terveydentilan seurantaa.
Sydämen vajaatoimintapotilaan painon seurantaa toteutetaan yleisesti käyttäen vaakaa ja paperille kirjattua seurantaa. Sydämen vajaatoimintapotilaalla painon nopea nousu kertoo nesteen kertymisestä elimistöön. Nesteen kertyminen ja siitä johtuva useamman kilon nopea painonnousu tarkoittavat, että sydämen vajaatoiminta on pahenemassa ja nesteenpoistolääkityksen päivittäinen annos täytyy tarkastaa.
Kun sydämen vajaatoiminnan paheneminen huomataan riittävän ajoissa ja hoitoa tehostetaan välittömästi, potilaiden elämänlaatu paranee ja sairaalahoidon tarve vähenee. Mikäli vajaatoiminta pääsee pahenemaan hoitojakso sairaalassa voi kestää useita viikkoja.
Painon ja verenpaineen etäseurantaa on kehitetty Tampereen kaupungin kotihoidon ja kotisairaanhoidon kanssa CoHeWe hankeessa, joka on päättynyt vuonna 2020. Mukana kehittämisessä on ollut Benete Oy, joka on sydämen vajaatoimintapotilaan etäseurannan palvelualustan tarjoaja sekä laitetoimittaja painon ja verenpaineen seurannan laitekokonaisuuden osalta.
Ammattilaisnäkymän kehittämisessä ovat olleet mukana kotihoidon terveydenhoitajat ja sairaanhoitajat. Mukana tässä on ollut Benete Oy:stä palvelumuotoilija.
Kotihoidon asiakkaan sydämen vajaatoimintapotilaan etäseurannan kokonaispalvelua on kehitetty edelleen Tampereen kaupungin kotihoidossa ja kotiin annettavien palvelujen hyvinvointiteknologian yksikössä.
Tavoitteena on ollut kehittää ennakoivan hoidon toimintamallia sydämen vajaatoimintaa sairastavilla kotihoidon asiakkailla. Lisäksi tavoitteena on ollut kotihoidon asiakkaiden elämänlaadun paraneminen ennakoivan hoidon tehostamisella. Tavoitteena on ollut myös tukea asiakkaiden omatoimisuutta, tunnetta oman elämänhallinnasta sekä vähentää sairaalahoidon tarvetta.
Kotihoidon asiakkaiden kokemukset etäseurannasta ovat välittyneet kotihoidon työntekijöiden kertomana.
Osana palveluratkaisun ennakkovaikutusten arviointia asiakasnäkökulmaa on pohdittu kehittäjäryhmään osallistuvien asiantuntijoiden ja hanketyöntekijöiden sanoittamana.
Ikäihmisiltä saatu palaute painon ja verenpaineen etäseurannasta on ollut positiivista. Osa kotihoidon asiakkaista on antanut suullista palautetta ja kertonut kokevansa olon turvalliseksi, kun tietää terveydenhuollon ammattilaisen seuraavan terveydentilaa vaikka ammattilainen ei olisikaan käymässä ikäihmisen kotona.
Etäseurannan laitteet eivät ole soveltuneet kotihoidon asiakkaille, joilla on ollut sähköön liittyvä harhaluuloisuushäiriö, harhaluulo tai aistiharha.
Kotihoidon asiakkaiden painon ja verenpaineen etäseurantaa on alusta alkaen kehitetty yhteiskehittämisen menetelmiä hyödyntäen kotihoidon ammattilaisten ja laitetoimittajan kanssa.
Kotihoidon ammattilaisten innostaminen mukana olo on ollut keskeistä toimintamallin juurruttamista ajatellen.