Talousneuvola - Etelä-Pohjanmaan maakunnallinen toimintamalli

Talousneuvola on matalan kynnyksen palvelu, jossa tarjotaan talousneuvontaa. Tavattavissa ovat talous- ja velkaneuvonnan, ulosoton, Kelan ja sosiaalipalveluiden asiantuntijat. Etelä-Pohjanmaalle on luotu talousneuvolatoiminnasta maakunnallinen toimintamalli.

 

Toimintaympäristö

Kotitalouksien velkaantuminen on kasvanut yhtäjaksoisesti noussut noin 20 vuoden ajan ja noussut historiallisen korkeaksi. Takuusäätiön mukaan noin 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Valtiovarainministeriö on asettanut elokuussa työryhmän arvioimaan keinoja, joilla yksityishenkilöiden ja kotitalouksien liiallista velkaantumista voitaisiin estää ja vähentää.  Kotitalouksien ylivelkaantumisen ehkäiseminen on nostettu tavoitteeksi myös pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa. (Kotitalouksien velkaantumisen rajoittaminen (eduskunta.fi)

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Talousneuvolassa annetaan matalan kynnyksen moniammatillista talousneuvontaa.  Kansalaisten on mahdollista saada talousneuvontaa nimettömänä ja usein myös ilman ajanvarausta. Talousneuvolat ovat saaneet alkunsa ulosoton ja talous- ja velkaneuvonnan yhteisestä Ennakoivan talousneuvonnan hankkeesta (2019–2021). Hankkeen tavoitteena oli lisätä kansalaisten talousosaamista ja ehkäistä ylivelkaantumista sidosryhmäyhteistyön avulla.

Talousneuvola on toiminut Seinäjoen SeAMK:n ja Seinäjoen kaupungin toteuttaman Tasku-hankeen käynnistämä tammikuun 2021 alusta alkaen. Toiminta on perustunut Ennakoivan talousneuvonnan -hankkeen kehittämään toimintamalliin.  Toiminnassa ovat alusta saakka olleet mukana talous- ja velkaneuvonta, Kela ja sosiaalipalvelut. Ulosotto liittyi toimintaan mukaan helmikuussa 2021. Toiminnan kehittämisessä ovat olleet erityisesti Tasku-hankkeen loppuvaiheessa vahvasti mukana talous- ja velkaneuvonta sekä Ulosotto. Talousneuvolatoimintaa on järjestetty talous- ja velkaneuvonnan ja Ulosoton aloitteesta myös Kaksineuvoisen alueella Kauhavalla sekä lisäksi muualla maakunnassa  yksittäisiä päiviä, jolloin Talousneuvolatoimijat olivat jalkautuneet maakuntaan.

Tasku-hanke on päättynyt tammikuun lopussa 2023. Saman vuoden alussa hyvinvointialueet aloittivat toimintansa. Alueella on jo aiemmin todettu tarve Talousneuvolatoiminnan laajentamiselle koko maakuntaan Seinäjoella säännöllisesti kokoontuvan Talousneuvolan rinnalle. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue pyrkii tarjoamaan alueen asukkaille yhdenvertaisia palveluita, joten tarve maakunnallisen talousneuvolamallin kehittämiselle oli ilmeinen.

 

 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Talousneuvolatoimintaa ovat olleet mukana kehittämässä talous- ja velkaneuvonnan, Ulosoton, Kelan ja sosiaalipalveluiden asiantuntijoista koostuva työryhmä. Kaikki edellä mainitut organisaatiot ovat sitoutuneet toimintaan ja kokevat sen tärkeänä palveluna.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Talousneuvola on matalan kynnyksen palvelu, joka on suunnattu kaikille kansalaisille. Talousneuvolassa on mahdollista asioida myös nimettömänä.

Talousneuvola tarjoaa apua pieniin tai suuriin talouteen liittyviin kysymyksiin, esimerkiksi velkatilanteisiin, arjen talouden haasteista selviytymiseen, muuttuneeseen taloudelliseen tilanteeseen tai epäselvään tulo-/etuustilanteeseen. 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Tasku-hankkeen myötä alkanut Talousneuvolatoiminta on alusta saakka toiminut Seinäjoella pääsääntöisesti ilman ajanvarausta ns. avointen ovien periaatteella. Talous- ja velkaneuvonnan sekä Ulosoton johdolla käynnistynyt Kaksineuvoisen alueen Talousneuvolatoiminta on päättynyt hyvinvointialueiden aloitettua toimintansa. Kaksineuvoisen alueella toiminta jatkuu osana maakunnallista mallia.

Seinäjoen Talousneuvolassa keskeisessä roolissa ovat olleet kokemusasiantuntijat. Talousneuvolassa on Tasku-hankkeen myötä pilotoitu vertaisohjaajatoimintaa 5/2022-1/2023. TASKU-hankkeen projektityöntekijät ovat pitäneet työpajoja kokemusasiantuntijoiden kanssa touko-lokakuun 2022 aikana, jossa on suunniteltu ja mallinnettu yhdessä talousneuvonnan vertaisohjaajatoimintaa Talousneuvolatoimintaan ja aikuissosiaalityöhön. Myös Etiäppäin-hankkeella on ollut merkittävä rooli Talousneuvolan kokemusasiantuntijatoiminnan mahdollistajana, sillä hanke on maksanut kokemusasiantuntijoiden palkkiot.

Kokemusasiantuntijapilotissa on ollut mukana neljä koulutettua kokemusasiantuntijaa, joilla kaikilla on ollut kokemuksia talouden haasteista. Kokemusasiantuntijat olivat pilotin aikana mukana vastaanottamassa asiakkaan ja keskustelemassa asiakkaan kanssa asiantuntijoiden tapaamisen jälkeen (asiakkaan halutessa). Kokemusasiantuntijat eivät tee Talousneuvolassa asiantuntijoiden työtä, vaan heidän tärkein tehtävänsä on tarjota tilanteeseen tarvittavaa tukea. Kokemusasiantuntijoiden rooli osana Talousneuvolatoimintaa on ollut tärkeä ja se pyritään turvaamaan myös tulevaisuudessa. 

Liitteet
Idean valinta

Maakunnallinen talousneuvolatoiminnallisen mallin lähtökohtana oli, että maatieteellisesti laajan Etelä-Pohjanmaan alueen asukkaille mahdollistuisi Talousneuvolan matalan kynnyksen apu mahdollisimman oikea-aikaisesti ja tasapuolisesti asuinpaikasta riippumatta. 

Talousneuvolatoiminta on haluttu tuoda lähelle asiakasta ja samalla mahdollistaa Talousneuvolan asiantuntijoille koko alueen asiakkaiden joustava palveleminen pitkistä välimatkoista huolimatta. Maakunnallisessa talousneuvolamallissa asiakas tapaa omalla alueellaan sosiaaliohjaajan/-työntekijän, jonka kanssa liittyy muiden talousneuvola-asiantuntijoiden avaamaan etäyhteyteen (Teams/Skype, organisaatioiden tietosuoja huomioiden). Aika Talousneuvolaan varataan sosiaalipalveluiden kautta hyvinvointialueen käytössä olevasta sähköisestä kalenterista. Kalenteriin ei merkitä asiakkaiden nimiä, ainoastaan tieto varatusta ajasta ja alueesta. Maakunnallisen talousneuvolatoiminnan lisäksi alueella järjestetään säännöllisesti Pop up -tilaisuuksia, joihin alueet voivat tulla tapaamaan talousneuvolatiimiä kasvokkain ajanvarauksella. Myös ajanvarauksettomia pop up -päiviä kokeiltiin, mutta niiden asiakasmäärät jäivät huomattavan vähäisiksi.

Talousneuvolapäivät vuodelle 2023 löydät liitteenä olevista esitteistä.

Liitteet
Idean konkretisointi ja visualisointi

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen asukkailla on mahdollista varata aika Talousneuvolaan oma alueen sosiaalityön kautta. Muut toimijat osallistuvat tapaamiseen etäyhteyden kautta tai kaikki ovat tavattavissa alueille etukäteen sovittujen pop up -päivien aikana. Talousneuvolatoimijoita voi tavata kasvokkain ilman ajanvarausta Seinäjoella joka toinen perjantai. Tarkempi kuvaus palvelujen saatavuudesta löytyy Talousneuvola - Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue (hyvaep.fi).

Ratkaisun testaaminen

Maakunnallista talousneuvolamallia on lähdetty testaamaan keväällä 2023. Kevään kokemusten perusteella kehitetään toimintaa edelleen. 

Ratkaisun perusidea

Ratkaisun perusidea kuvattuna liitteessä. Hyvintointialueen sivuilta saatavissa tarkempaa tietoa palvelun saatavuudesta Talousneuvola - Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue (hyvaep.fi).

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Ks. liite "kuvaus talousneuvolatoiminnasta"

Toiminnassa mukana olevat organisaatiot ovat ilmaisseet halukkuutensa jatkaa toimintaa koko hyvinvointialueelle suunnatun pilottivaiheen jälkeen.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Ks. liite "kuvaus talousneuvolatoiminnasta"

Talousneuvola on tavoittanut asiakkaita, joilla palvelutarpeesta huolimatta ei ole ollut aiempaa kontaktia esim. sosiaalipalveluihin tai talous- ja velkaneuvontaan. Asiakkaat ovat kokeneet palvelun hyödylliseksi ja tuoneet esiin sitä, että olisivat tarvinneet palvelua jo aiemmin. Mukana olevat asiantuntijat kokevat toiminnan olevan vaikuttavaa, sillä yhdessä tapaamisella selviää asiakkaan kokonaistilanne ja myös oma osaaminen keskeisen verkoston toiminnasta/paveluista karttuu ja pysyy ajan tasalla.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Ks. liite "kuvaus talousneuvolatoiminnasta"