Terapianavigaattorin ensijäsennys ja ohjatut omahoidot etävastaanotolla Kymenlaakson hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)

Asiakas täyttää Terapianavigaattorin, jonka jälkeen ammattilainen ja asiakas kohtaavat etävastaanotolla. Asiakas ohjataan oikea-aikaisesti sopivaan palveluun, joka voi olla myös ohjattu omahoito etävastaanotolla.

Toimintaympäristö

Kymenlaakson alueella mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasohjauksen sekä terveysasemien yleisvastaanottojen ammattilaiset on koulutettu Terapianavigaattorin ensijäsennykseen ja ohjattujen omahoitojen toteuttamiseen. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Ennen Terapianavigaattorin käyttöönottoa Kymenlaaksossa hoidontarpeen arvio toteutettiin ilman strukturoitua kyselyä. Vuoden 2022–2023 pilottivaiheessa Terapianavigaattoria testattiin yleisvastaanotoilla, ja sen käyttöä on laajennettu hoitoonohjausmalliin, joka mahdollistaa arvioinnin aiempaa tasalaatuisemmin. 

Terapianavigaattori tarjoaa asiakkaalle aktiivisen roolin hoidon tarpeen arvioinnissa. Asiakas täyttää navigaattorin itsenäisesti ja voi reflektoida omaa tilannettaan jo prosessin alkuvaiheessa. Navigaattorin ensijäsennys eli raportin purku toteutetaan asiakkaan tilanteen mukaan:

- Etävastaanotolla 

- Chat-palvelun kautta 

- Puhelimitse 

- Lähivastaanotolla 

Etävastaanoton lisääminen tuo joustavuutta ja helpottaa palveluihin pääsyä, erityisesti niille asiakkaille, joille fyysinen käynti on hankalaa. 

Navigaattori sujuvoittaa hoitoon ohjautumista osana porrastettua palvelumallia. Sen avulla ammattilainen saa kattavan kuvan asiakkaan tilanteesta ja voi ohjata asiakkaan tarkoituksenmukaiseen hoitoon:

- **0-porras** sisältää omahoitovaihtoehtoja, kuten Mielenterveystalon ohjelmat, chat-palvelut ja muita ohjattuja omahoitoja. 

- **1. ja 2. portaat** tarjoavat intensiivisempiä hoitomuotoja, jotka voivat sisältää esimerkiksi terapiaa tai muuta ammatillista tukea. 

Terapianavigaattorin käyttö tukee asiakaslähtöisyyttä, tasalaatuisuutta ja resurssien kohdentamista, ja ohjattu omahoito tarjoaa asiakkaille joustavan tavan ottaa vastuuta omasta hyvinvoinnistaan osana kokonaisvaltaista hoitopolkuun liittyvää tukea.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Terapianavigaattorin ja strukturoidun kyselyn avulla hoidon tarpeen arvioista tulee tasalaatuisia ja systemaattisia. Tämä kehitystyö vastaa tarpeeseen parantaa arviointiprosessien yhdenmukaisuutta ja tarkkuutta Kymenlaakson alueella, erityisesti asiakkaiden ohjaamisessa oikeaan hoitoon. Strukturoitu arviointi nopeuttaa sopivaan hoitopolkuun ohjaamista ja mahdollistaa sen, että asiakkaat saavat apua oikea-aikaisesti.

Terapianavigaattori on erityisesti tarkoitettu henkilöille, jotka ovat halukkaita käsittelemään vaikeuksiaan yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ja jotka kaipaavat ohjausta sekä terapeuttista tukea. Asiakas täyttää Terapianavigaattorin itsenäisesti ja voi tämän jälkeen halutessaan olla yhteydessä ammattilaiseen etävastaanoton, chatin, puhelimen tai lähivastaanoton kautta. 

Etävastaanotto tuo asiakkaalle joustavan vaihtoehdon, joka helpottaa hoitoon pääsyä ilman fyysistä käyntiä. Lisäksi asiakas voi aloittaa toteuttamaan ohjattua omahoitoa hoitajan kanssa etävastaanotoilla. Ohjattu omahoito tukee asiakasta hoitopolun alkuvaiheessa ja mahdollistaa itsehoidon edistämisen asiantuntevassa tuessa.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämistyössä on mukana sekä miepä- että terveysasema-ammattilaisia, esihenkilöitä, johtoa, hankehenkilöitä sekä asiakasohjauksesta vastaavia henkilöitä ja asiakasohjauksen toteuttajia ja yleisvastaanottojen ammattilaisia.

Tavoiteltu muutos

Terapianavigaattorin ensijäsennys ja ohjatut omahoidot etävastaanotoilla tavoitteena on nopeuttaa hoitoon ohjaamista ja tukea ammattilaista päätöksen teossa. 

Tavoitteena on, että asiakas ohjautuu heti ensikontaktista oikeaan hoitomuotoon oikea-aikaisesti. 

Muutoksen mittaaminen

Terapianavigaattorin ensijäsennysten ja ohjattujen omahoitojen määrää etävastaanotoilla seurataan säännöllisesti. Lisäksi kaikille ohjatun omahoidon asiakkaille tarjotaan mahdollisuus täyttää palautekysely, jonka avulla asiakkaiden tyytyväisyyttä ja hoitokokemuksia seurataan ja kehitetään.

Toteutussuunnitelma

Suunnitelman toteutuminen edellyttää aktiivista mainostamista ja tiedottamista, jotta asiakkaat osaavat ohjautua täyttämään Terapianavigaattorin ja löytävät mahdollisuuden ensijäsennyksen purkuun sekä ohjattujen omahoitojen käyttöön myös etävastaanotoilla. Toimintamallin juurtuminen vaatii aikaa ja jatkuvaa muistuttamista sekä ammattilaisille että asiakkaille, jotta se tulee tutuksi ja käytetyksi.

Kehittämistyö on käynnistetty osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa vuosina 2024–2025.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Terapianavigaattorin asiakasryhmänä ovat kaikki Kymenlaakson hyvinvointialueen täysi-ikäiset asukkaat. Asiakkaita osallistetaan aktiivisesti jakamalla tietoa navigaattorista eri kanavien ja foorumeiden kautta, jotta sen käyttöön löytyisi mahdollisimman matala kynnys. Asiakas täyttää Terapianavigaattorin itse ennen yhteydenottoa ammattilaiseen, mikä tekee prosessista joustavamman ja tehokkaamman.

Etävastaanotto täydentää toimintamallia, tarjoten asiakkaalle vaihtoehdon, jossa hoidon tarpeen arvio ja mahdollisesti hoidon aloitus voidaan toteuttaa kokonaan etänä. Tämä madaltaa hoitoon pääsyn kynnystä erityisesti niille, joille fyysinen käynti terveydenhuollon toimipisteessä on haastavaa tai epämukavaa. Etävastaanoton kautta asiakkaalla on myös mahdollisuus osallistua ohjattuihin omahoitoihin, joissa ammattilaisen tuki on saavutettavissa helposti ja joustavasti videovälitteisesti.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Kansallisessa yhteiskehittämisessä on oltu mukana vuodesta 2021. 

Liitteet
Ideointi

Tavoitteena on lisätä Terapianavigaattorin täyttömääriä alueella ja laajentaa palveluvalikoimaa etävastaanoton avulla. Tietoisuuden lisääminen on keskeinen osa tavoitetta, ja sen saavuttamiseksi hyödynnetään monia eri kanavia. Alueen "Löydä apua" -palvelu ohjaa asiakkaita tiedon pariin ja suosittelee Terapianavigaattorin täyttämistä jo varhaisessa vaiheessa, ennen yhteydenottoa, tilanteen kartoittamiseksi.

Kansalaisia on tavoitettu eri tapahtumissa ja messuilla, joissa on ollut mahdollisuus kertoa Terapianavigaattorista ja siitä, miten asiakkaat voivat päästä palveluiden piiriin ja mitä toimia ennen yhteydenottoa tulisi tehdä. 

Ammattilaisten kokemuksia Terapianavigaattorin käytöstä on kerätty jalkautumalla alueen terveysasemille syksyn 2024 aikana.

Kokeilun tavoitteet

Asiakasohjautumisen sujuvoittaminen, sekä asiakkaan että ammattilaisen näkökulmasta, on keskeinen tavoite, ja etävastaanotto tarjoaa tähän erinomaisen välineen. Etävastaanoton avulla asiakkaat voivat käydä hoidon tarpeen arvioinnin ja ensijäsennyksen joustavasti etänä, mikä vähentää esteitä hoitoon pääsyssä ja nopeuttaa palveluun ohjautumista. Samalla ammattilaisille etävastaanotto tarjoaa tehokkaan tavan arvioida asiakasta ja ohjata hänet sopivaan hoitomuotoon ilman fyysistä läsnäoloa. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä nopeaan ja helppoon hoitoon pääsyyn. 

Kokeilussa opittua

Asiakkaat ovat ottaneet uuden tavan toimia etävastaanotoilla innokkaasti vastaan, ja se on ollut erinomainen lisä etänä tarjottaviin palveluihin. Uuden toimintamallin jalkauttaminen ja juurruttaminen vaatii kuitenkin aikaa, syvällistä ymmärrystä siitä, miksi ja mitä tehdään, riittäviä resursseja sekä vahvaa esihenkilö- ja johdon tukea onnistumisen varmistamiseksi.

Ratkaisun perusidea

Toimintamallin perusideana on luoda yhtenäinen toimintatapa Kymenlaakson hyvinvointialueella riippumatta siitä, missä hoidontarpeen arviointi tehdään. Malli tarjoaa etävastaanoton vaihtoehtona, mikä voi madaltaa kynnystä hakeutua hoitoon ja nopeuttaa avun saamista.

Keskeinen osa toimintamallia on Terapianavigaattori, joka varmistaa hoidontarpeen arvioinnin tasalaatuisuuden. Navigaattori osallistaa asiakasta aktiivisesti arviointiprosessiin ja helpottaa ammattilaisten työtä, nopeuttaen oikean hoitomuodon löytämistä ja hoitopolun käynnistämistä.

Lisäksi toimintamalli mahdollistaa ohjattujen omahoitojen toteuttamisen videovälitteisesti etävastaanotolla. Tämä tarjoaa asiakkaille helposti saavutettavan ja yksilöllisen tuen tarpeen mukaisesti, osana porrastettua palvelujärjestelmää.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kymenlaaksossa asiakkaat voivat ohjautua Terapianavigaattorin pariin monilla eri tavoilla, kuten verkkosivujen kautta, ammattilaisen suosituksesta, asiakasohjauksen puhelinvastaajan ohjeistamana, chat-palvelun kautta, Löydä apua -palvelusta sekä terveysasemien infonäyttöjen mainosten kautta. Lisäksi etävastaanoton mahdollisuus tarjoaa uuden väylän, jossa navigaattori toimii luontevana osana hoitopolun aloitusta, helpottaen asiakkaan ja ammattilaisen vuorovaikutusta ilman fyysistä käyntiä.

Tavoitteena on, että kaikki asiakkaat täyttävät Terapianavigaattorin ennen yhteydenottoaan ammattilaiseen. Tämä varmistaa, että hoidontarpeen arviointi on kattavaa ja tasalaatuista, riippumatta siitä, missä tai miten arviointi tehdään. Navigaattorin avulla saatu tieto tukee erityisesti etävastaanotolla tehtävää arviointia, jossa tietojen saatavuus ja selkeys ovat ratkaisevia.

Etävastaanotto tarjoaa myös mahdollisuuden ohjattuihin omahoitoihin, joita voidaan toteuttaa joustavasti ja saavutettavasti videovälitteisesti. Näin asiakkaalle voidaan tarjota yksilöllistä tukea jo hoitopolun alkuvaiheessa, mikä voi edistää itsehoidon onnistumista ja hoidon etenemistä.

Terapianavigaattorin ensijäsennyksen eli tietojen purkamisen osaaminen vaatii kouluttautumista ja osaamisen vahvistamista. Koulutus on järjestetty sujuvasti verkossa ja on nopeasti toteutettavissa.

Toimintamallin juurtuminen edellyttää aikaa, osaamisen lisääntymistä erityisesti yleislääketieteen ja hoitotyön parissa sekä vahvaa esihenkilötason ja johdon tukea. Etävastaanoton ja ohjattujen omahoitojen integroiminen osaksi mallia vaatii lisäksi teknistä valmiutta sekä positiivisia kokemuksia niin asiakkaiden kuin ammattilaisten keskuudessa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Terapianavigaattorin ensijäsennys ja ohjatut omahoidot sopivat hyvin etävastaanotoille. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintamalli tarvitsee tukea ja aikaa jalkautuakseen ja juurtuakseen palveluihin kunnolla. Tätä työtä parhaillaan jatketaan Suomen kestävän kasvun ohjelmassa. Johdon sitouttaminen tärkeää. Yhteinen tahtotila.