Terapianavigaattorin ensijäsennys ja ohjatut omahoidot etävastaanotolla Kymenlaakson hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)
Asiakas täyttää Terapianavigaattorin, jonka jälkeen ammattilainen ja asiakas kohtaavat etävastaanotolla. Asiakas ohjataan oikea-aikaisesti sopivaan palveluun, joka voi olla myös ohjattu omahoito etävastaanotolla.
Toimintamallin nimi
Asiakas täyttää Terapianavigaattorin, jonka jälkeen ammattilainen ja asiakas kohtaavat etävastaanotolla. Asiakas ohjataan oikea-aikaisesti sopivaan palveluun, joka voi olla myös ohjattu omahoito etävastaanotolla.
Toimintamallin perusideana on luoda yhtenäinen toimintatapa Kymenlaakson hyvinvointialueella riippumatta siitä, missä hoidontarpeen arviointi tehdään. Malli tarjoaa etävastaanoton vaihtoehtona, mikä voi madaltaa kynnystä hakeutua hoitoon ja nopeuttaa avun saamista.
Keskeinen osa toimintamallia on Terapianavigaattori, joka varmistaa hoidontarpeen arvioinnin tasalaatuisuuden. Navigaattori osallistaa asiakasta aktiivisesti arviointiprosessiin ja helpottaa ammattilaisten työtä, nopeuttaen oikean hoitomuodon löytämistä ja hoitopolun käynnistämistä.
Lisäksi toimintamalli mahdollistaa ohjattujen omahoitojen toteuttamisen videovälitteisesti etävastaanotolla. Tämä tarjoaa asiakkaille helposti saavutettavan ja yksilöllisen tuen tarpeen mukaisesti, osana porrastettua palvelujärjestelmää.
Kymenlaakson alueella mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasohjauksen sekä terveysasemien yleisvastaanottojen ammattilaiset on koulutettu Terapianavigaattorin ensijäsennykseen ja ohjattujen omahoitojen toteuttamiseen.
Terapianavigaattorin asiakasryhmänä ovat kaikki Kymenlaakson hyvinvointialueen täysi-ikäiset asukkaat. Asiakkaita osallistetaan aktiivisesti jakamalla tietoa navigaattorista eri kanavien ja foorumeiden kautta, jotta sen käyttöön löytyisi mahdollisimman matala kynnys. Asiakas täyttää Terapianavigaattorin itse ennen yhteydenottoa ammattilaiseen, mikä tekee prosessista joustavamman ja tehokkaamman.
Etävastaanotto täydentää toimintamallia, tarjoten asiakkaalle vaihtoehdon, jossa hoidon tarpeen arvio ja mahdollisesti hoidon aloitus voidaan toteuttaa kokonaan etänä. Tämä madaltaa hoitoon pääsyn kynnystä erityisesti niille, joille fyysinen käynti terveydenhuollon toimipisteessä on haastavaa tai epämukavaa. Etävastaanoton kautta asiakkaalla on myös mahdollisuus osallistua ohjattuihin omahoitoihin, joissa ammattilaisen tuki on saavutettavissa helposti ja joustavasti videovälitteisesti.
Kymenlaaksossa asiakkaat voivat ohjautua Terapianavigaattorin pariin monilla eri tavoilla, kuten verkkosivujen kautta, ammattilaisen suosituksesta, asiakasohjauksen puhelinvastaajan ohjeistamana, chat-palvelun kautta, Löydä apua -palvelusta sekä terveysasemien infonäyttöjen mainosten kautta. Lisäksi etävastaanoton mahdollisuus tarjoaa uuden väylän, jossa navigaattori toimii luontevana osana hoitopolun aloitusta, helpottaen asiakkaan ja ammattilaisen vuorovaikutusta ilman fyysistä käyntiä.
Tavoitteena on, että kaikki asiakkaat täyttävät Terapianavigaattorin ennen yhteydenottoaan ammattilaiseen. Tämä varmistaa, että hoidontarpeen arviointi on kattavaa ja tasalaatuista, riippumatta siitä, missä tai miten arviointi tehdään. Navigaattorin avulla saatu tieto tukee erityisesti etävastaanotolla tehtävää arviointia, jossa tietojen saatavuus ja selkeys ovat ratkaisevia.
Etävastaanotto tarjoaa myös mahdollisuuden ohjattuihin omahoitoihin, joita voidaan toteuttaa joustavasti ja saavutettavasti videovälitteisesti. Näin asiakkaalle voidaan tarjota yksilöllistä tukea jo hoitopolun alkuvaiheessa, mikä voi edistää itsehoidon onnistumista ja hoidon etenemistä.
Terapianavigaattorin ensijäsennyksen eli tietojen purkamisen osaaminen vaatii kouluttautumista ja osaamisen vahvistamista. Koulutus on järjestetty sujuvasti verkossa ja on nopeasti toteutettavissa.
Toimintamallin juurtuminen edellyttää aikaa, osaamisen lisääntymistä erityisesti yleislääketieteen ja hoitotyön parissa sekä vahvaa esihenkilötason ja johdon tukea. Etävastaanoton ja ohjattujen omahoitojen integroiminen osaksi mallia vaatii lisäksi teknistä valmiutta sekä positiivisia kokemuksia niin asiakkaiden kuin ammattilaisten keskuudessa.
Toimintamalli tarvitsee tukea ja aikaa jalkautuakseen ja juurtuakseen palveluihin kunnolla. Tätä työtä parhaillaan jatketaan Suomen kestävän kasvun ohjelmassa. Johdon sitouttaminen tärkeää. Yhteinen tahtotila.
Kansikuva
