Terveysaseman hoidontarpeen arviossa asioivien tyytymättömyyden vähentäminen

Terveysasemalla hoidontarpeen arvioon odottavat asiakkaat ovat usein tyytymättömiä mm. jonotusajat ovat pitkiä ja tilat epätarkoituksenmukaisia. Pyrimme selvittämään ja luomaan miellyttävämmän odottamisympäristön.

Toimintaympäristö

Laki velvoittaa terveysasemien hoidontarpeen arvion tapahtuvan sen vuorokauden aikana, jolloin potilas on ensimmäisen kerran yhteydessä julkisiin terveyspalveluihin. Tämä ei ole terveysasemille paikan päälle "luukulle" tulevien osalta ollut koskaan erityinen ongelma, mutta koska sama aikataulu koskee muitakin kanavia käyttäviä, ei henkilöstöresurssia voida keskittää luukulle niin, että palvelu olisi jokaisessa tilanteessa nopeaa ja sujuvaa. Lisäksi jos asiakkaita pyritään palvelemaan kiireellisyyden perusteella, saattaa joidenkin asian käsittely venyä. Väestö ikääntyy, mikä jo itsessään lisää julkisten terveyspalveluiden kysyntää ja ikääntyneelle uusien palvelukanavien käyttö on vierasta ja mahdollisesti jopa mahdotonta. Samanaikaisesti asiakkaiden vaatimukset vaikuttavat muuttuneen. Odottamisen sietäminen on vähentynyt,  palvelua pitäisi saada heti kun sille koetaan tarvetta. Julkisissa terveyspalveluissa ei voida tehdä resurssien mitoitusta ruuhkahuippujen mukaan. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Asiakkaat ovat tyytymättömiä odottaessaan hoidontarpeen arvioon.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakkaat ovat tyytymättömiä ja osa heistä tuo tämän hyvin voimakkaasti esille. Tyytymättömyys purkautuu epäasiallisena käytöksenä hoitohenkilökuntaa kohtaan. Asiakkaiden tyytymättömyys vaikuttaa myös kumuloituvan odottavien asiakkaiden keskuudessa. Jos asiakkaiden tyytyväisyyttä saadaan kohennettua tällä on suora positiivinen vaikutus hoitomyöntyvyyteen ja henkilökunnan työhyvinvointiin.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Koko terveysaseman henkilökunta osallistuu kehittämiseen.

Tavoiteltu muutos

Asiakastyytyväisyys on parantunut ja tätä myöten työhyvinvointi on parempaa ja myös asiakkaiden hoitomyöntyvyys on kohentunut.

Muutoksen mittaaminen

Toteutamme projektin alussa tyytyväisyyskyselyn, jonka toistamme kehittämisprojektin keskellä ja lopussa.

Liitteet
Toteutussuunnitelma

Ensin kartoitetaan nykytilanne ja siitä aiheutuva haitta. Tämä toteutetaan henkilökunnan kesken työpajana. Nykytilanteen kehitystä vaativat seikat otetaan käsittelyyn toisessa työpajassa, jossa haetaan ratkaisuja kyseisiin ongelmiin, valitaan ratkaisuista osa ja nämä jalkautetaan käytäntöön.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat ne asiakkaat, jotka päätyvät hoidontarpeen arvioon paikan päälle terveysasemalle. Asiakkaita osallistetaan kyselyin ja haastatteluin.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Äänen suunnan vaikutus akustiikkaan ja yksityisyydensuojaan. Virikkeitä kansalle.

Ideointi

Tarkastellaan kriittisesti terveysaseman ilmoitustauluilla ja inforuuduilla jaettavaa tietoa ja pyritään yksinkertaistamaan ja selkeyttämään tätä niin, että potilaat löytävät tarvitsemansa tiedon helposti ja osaavat sen avulla toimia mielekkäällä tavalla. Kaikki tarpeeton tieto tulee poistaa. Jatkossa ilmoitustaulut tulee pitää siistinä ja jos jotain informaatiota koetaan tarpeelliseksi lisätä, tämä tulee tehdä harkiten.  

Tuodaan terveysasemalle virikkeitä, lehtiä, kirjoja, lapsille leikkivälineitä ja tekemistä yms. Taustalle musiikkia ja tätä varten mielekäs äänentoistolaite, jonka sijoittaminen siten, että musiikki tulee samasta suunnasta kuin mahdollisesti arkaluonteinen keskustelu, jotta ko. keskustelu ei ole selkeästi erotettavissa.

Postilaatikon näkyvyyttä lisätään

Opasteet useammalla kielellä

Jonotusajat puhelimeen ja luukulle näkyviin

Potilaille lähtevien ajanvarauksesta muistuttavien tekstiviestien muokkaus

paikallislehteen juttuvunkkiä terveysaseman toiminnasta

Aulaemäntä tms. opastava henkilö

Sisustuksen muokkaus, mukavammat istuimet, huonekasveja

Kausikoristeluita, esiintyjiä yms.

Tilojen muokkaus 

Äänieristyksen parantaminen

Idean valinta

Valitaan informaation kohentaminen ja terveysasemalla odottamisen virikkeellisyyden parantaminen.

Informaation parantaminen on ollut tekeillä jo ennen tämän kehitystyön alkua, mutta se on viivästynyt ja toteutuu vasta nyt. Lisäämme tähän myös aiemmin suunnitellun ja toteutuksessa olleiden selkeiden infotaulujen lisäksi muun informaation sijoittelun parantamisen ja tarpeettoman informaation poiston.

Puhtaasti tämän projektin tuotoksena päädytään tuomaan terveysasemalle virikkeitä ja näistä äänentoisto sijoitetaan HTA-luukun ja odotustilan väliin. Kun odottaessa on muutakin tekemistä kuin miettiä odottamista, on odottaminen mielekkäämpää. Samoin mielekkyyttä lisää se, että HTA:ssa käytävä keskustelu ei kuulu selkeänä odotustilaan vaan sekoittuu musiikkiin.

Idean konkretisointi ja visualisointi

Lehtiä ja musiikkia virikkeeksi odotusaulaan. Lapsille myös virikkeitä, piirustusvälineitä, kirjoja yms.

Idean testaus asiakkaalla

Ennen muutoksia toteutetun kyselyn tuloksissa saatiin erinomaista palautetta palvelusta ja valtaosa asiakkaista ei pitänyt odottamistakaan erityisen epämiellyttävänä. Jonotusaika korreloi heikosti jonotuksen mielekkyyteen, selitysosuus 36 %.

Ratkaisun testaaminen

Informaation parantaminen toteutuu ensin, näiden jälkeen kyselyn toistaminen hieman muokatulla lomakkeella (samat kysymykset, lomakkeen rakennetta hiotaan). Alkuvuodesta 2024 virikkeiden lisääminen käytäntöön ja tämän jälkeen 3. mittauskerta samoilla kysymyksillä.

Kokeilun tavoitteet

Asiakkaiden odotusajan muuttaminen miellyttävämmäksi.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Täytyy olla toteutettavissa nykyisissä tiloissa ja pohjasuunnitelmalla. Määrärahat kovin rajalliset, budjetti tiukka.