Tukea, tietoa ja taitoja - kännykässä, kotona tai konttorilla - kokemukset voimavaraksi YouTubessa
YouTube-videot ovat toimiva väline tavoittaa niitä ihmisiä, joita ei välttämättä kasvotusten kohdata. Videoiden välityksellä lastensuojelun sijaishuollossa asuvat ja asuneet eri-ikäiset ihmiset saavat tietoa ja vertaisuuden kokemuksia.
Tämä toimintamalli on tuotu Innokylän toimituksen puolesta vanhasta verkkopalvelusta.
Suomessa ei ole olemassa selkeää ja yhdenvertaista mahdollisuutta eikä palveluihin luotua rakennetta saada vertaistukea muilta sijaishuollossa asuvilta tai asuneilta nuorilta. Videoiden tuottamat vertaisuuden kokemukset voivat vahvistaa myös kiinnittymistä erilaisiin vertaisuuden kokemuksia tuottaviin nuoruuden yhteisöihin myös niillä nuorilla, jotka eivät ole aikaisemmin olleet varmoja kiinnostuksestaan vertaistoimintoja kohtaan.
Kehittäjät: UP2US- vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus maakunnan voimavarana lastensuojelun sijaishuollossa -hanke, Pesäpuu ry, Onni Westlund, Katriina Nokireki & Johanna Liukkonen
Vertaisuuden kokemukset sijaishuollossa asumisesta lisäävät ymmärrystä omasta elämästä. Vertaisuuden kautta yksinäisyyden ja häpeän tunteet vähenevät sekä usko tulevaisuuteen ja omiin kykyihin vahvistuu.
Toimintamalli tukee lastensuojelun sijaishuollossa asuvien ja asuneiden eri-ikäisten lasten, nuorten ja aikuisten hyvinvointia tuottaen heille vertaisuuden kokemuksia. Sen avulla voidaan myös lisätä ammattilaisten ja päättäjien ymmärrystä lastensuojelusta ja samalla vaikuttaa toimintatapoihin sekä päätöksiin tuottaen hyvinvointia sijaishuollossa asuville lapsille, nuorille ja heidän perheilleen.
Vuonna 2016 toteutetun ”Some ja nuoret”- tutkimuksen tulokset vahvistivat ajatusta vertaisuuden ja YouTuben yhteensovittamisesta.