Työkyvyn tuen palvelukokonaisuus / Työkykyä Satakuntaan

Työkykyohjelman (STM) projektissa1, Työkyvyn tuki osaksi tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusta, on tavoitteena varmistaa, että palveluissa tunnistetaan työikäisten asiakkaiden työkyvyn tuen tarpeet ja niissä on tarpeisiin vastaava työkyvyn tuen palvelukokonaisuus.

 

Toimintaympäristö **

Työkyvyn tuki osaksi tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusta on Työkykyohjelman toimenpidekokonaisuus, jonka painopisteenä on kehittää sosiaali- ja terveyskeskuksien palveluita niin, että niissä tunnistetaan työikäisten asiakkaiden työkyvyn tuen tarpeet ja niissä on asiakkaiden tarpeisiin vastaava työkyvyn tuen palvelukokonaisuus. (THL 19.10.2020.)

 

Työkyvyn tuen palvelukokonaisuus, Versio 1 liitteenä.

Liitteet
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kevään 2022 mallinnustyöpajoihin osallistui kaksi hankkeen ohjausryhmän jäsenenä toimivaa kokemusasiantuntijaa.

 

Vuoden 2021 mallinnuksen tekoon liittyen:

Työkyvyn tuen koulutukseen osallistuneiden sekä työskentelyyn kutsuttujen muiden toimijoiden tueksi perustettiin teams-alustalle opintopiiri ja järjestettiin etäyhteyksin kaksi työpajaa, johon osallistui myös kaksi kokemusasiantuntijaa. Kokemusasiantuntijat kertoivat työskentelyn palautteessaan, että se mitä alueella tehdään eri toimijoiden toimesta esim. pyrkimällä vahvistamaan asiakkaan osallisuutta monin tavoin, yllätti positiivisesti ja innosti myös heitä.

 

 

Ratkaisun perusidea **

Satakunnan hyvinvointialueen työkyvyn tuen palvelukokonaisuuden mallintaminen keväällä 2022

Palvelukokonaisuuden mallinnusta on ohjannut Työkykyä Satakuntaan -hanke, joka toteuttaa STM:n työkykyohjelmaa Satakunnassa. Työkyvyn tuki osaksi tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusta on Työkykyohjelman toimenpidekokonaisuus, jonka painopisteenä on kehittää sosiaali- ja terveyskeskuksien palveluita niin, että niissä tunnistetaan työikäisten asiakkaiden työkyvyn tuen tarpeet ja niissä on asiakkaiden tarpeisiin vastaava työkyvyn tuen palvelukokonaisuus. (THL 19.10.2020.) Palvelukokonaisuuden vastuutaho Satakunnan hyvinvointialueella on tarkemmin sopimatta. 

Mallinnuksessa on tehty tiivistä yhteistyötä Työkykyä Satakuntaan –hankkeen ohjausryhmän, hyvinvointialueen aikuisten palveluita kehittävän valmistelun työelämäosallisuutta tukevat palvelut -alatyöryhmän sekä tulevaisuuden sote-keskus –hankkeen, erityisesti monialaisen tiimimallin kehittäjäryhmän kanssa.

Palvelukokonaisuuden mallintamisessa on hyödynnetty aiempaa hankkeiden kehittämistyötä, tehtyjä selvityksiä sekä pilottien kokemuksia sekä yhdistetään voimia maakunnan toimijoiden, hyvinvointialueen valmistelijoiden verkoston kanssa. Tavoitteena on tukea hyvinvointialueen valmistelua aikuisten palvelukokonaisuudessa. 

Mallinnusta tehtiin neljässä työpajassa,, jotka järjestettiin maalis-toukokuussa 2022. Työpajojen ohjelmasta ja etenemisestä on tarkemmin kerrottu Satakunta 31.5.2022 Työkyvyn tuen palvelukokonaisuuden mallinnus työpajat esityksessä, joka liitteenä.

Työkyvyn tuen palvelukokonaisuuden mallinnus on tallennettu Satasote:n IMS alustalle ja viimeisin versio on aina katsottavissa TÄÄLTÄ. (Tunnukset: katsoja / katsoja)

Mallinnustyöpajojen edetesssä palvelukokonaisuutta ja sen hunajakenno -muotoon tallennettuja palveluiden "tasoja" tarkennettiin. IMS -alustalle tallennettiin myös osallistuneen työryhmän tärkeimmiksi äänestetyt palvelukokonaisuuden tavoitteet (asiakastavoiteet, sekä  palvelujen järjestämisen ja tuottamisen tavoitteet) ja ehdotuksia mittareiksi. Näitä pohdittu työkyvyn tuen palvelukokonaisuuden osalta hyvinvointialueen näkökulmasta.  Lisäksi IMS-alustalle on tallennettu jo muutamia palvelukokonaisuuteen liittyviä toimintamalleja. Näitä tarkoitus hankkeen aikana tallentaa edelleen. 

Maakunnallisessa työskentelyssä on huomioitu Satakunnassa valittu tapa kuvata palvelukokonaisuuksia PKPK- käsikirjan mukaisesti. 

Yhteenveto 22.12.2022: Työkyvyn tuen laajan palvelukokonaisuuden lisäksi oli tarvetta lähteä tarkentamaan ja selkiyttämään sote-keskuksen työkyvyn tuen palveluita.  Sote-keskuksen työllistymistä ja työkykyä tukevia palveluita tarkasteltaessa on tehty yhteistyötä Tulevaisuuden sote-keskus-hankkeen monialaisten tiimien kehittämisen ja hyvinvointialueen valmistelun kanssa.

Työikäiset käyttävät sote-keskuksen palveluita, kun heillä on sairauksia, elämänkriisejä, päihteidenkäyttöä tai arjenhallinnan vaikeuksia. Sairaudet tai elämäntilanteiden haasteet voivat pitkittyä tai jäädä pysyvämmin vaikuttamaan työ- ja toimintakykyyn. Ne voivat näin ollen aiheuttaa tarvetta sosiaaliselle tai lääkinnälliselle kuntoutukselle. Näissä tilanteissa työ- ja toimintakyvyn ja kuntoutustarpeen arviointi kuuluvat sote-ammattilaisen työhön. Työttömyys on itsessään riski terveydelle ja hyvinvoinnille. Sosiaali- ja terveydenhuollossa onkin erikseen palveluja, jotka ovat tarkoitettu työttömille työnhakijoille. Näitä ovat työttömän terveystarkastus, kuntouttava työtoiminta ja TYP eli työllistymistä edistävä monialainen palvelu. Sosiaalisella kuntoutuksella voidaan tukea työelämään paluuta tai vahvistaa työelämäosallisuutta. Myös näissä palveluissa on arvioitava työ- ja toimintakykyä sekä kuntoutustarvetta. Terveydenhuollon ja sosiaalihuollon työllistymistä tukevat palvelupolut yhdistämällä on saatu muodostettua työkyvyn tuen palveluista sote-keskuksessa kokonaisuus

Kehittämistyön aikana on pilottien ja uudenlaisen yhteistyön avulla mallinnettu ratkaisuja tilanteisiin, joissa on uhkaa työttömyyden pitkittymiselle ja työkyvyttömyydelle. Näitä ovat nivelvaiheet, joissa osatyökykyinen on valmistumassa opinnoista tai jäämässä työttömäksi sekä ne kuntouttavassa työtoiminnassa olevat asiakkaat, joilla terveydentila vaikuttaa etenemiseen työelämän suuntaan.  

Tehdyn kehittämistyön pohjalta on Työkykyä Satakuntaan hankkeessa on yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa laadittu Tukea työkykyyn, työkyvyn tuki osana sosiaali-ja terveyskeskuksen palveluita, ratkaisuja ja toimintamalleja. Oppaassa on kuvattu suositukset Satakunnan hyvinvointialueelle työikäisten työkyvyn tuen palvelukokonaisuudesta. Oppaassa tarkastellaan erityisesti niiden työikäisten työkyvyn tuen palveluita, joilla ei ole työterveyshuollon eikä opiskeluterveydenhuollon palveluita. Oppaassa esitellään ratkaisuja ja toimintamalleja siihen, miten työkyvyn tuki saadaan osaksi sosiaali-ja terveydenhuollon palveluja. Tavoitteena on ollut siirtää palveluiden painopistettä entistä varhaisempaan vaiheeseen ja pyrkiä varmistamaan se, että työikäiset saisivat mahdollisimman varhain sellaisia palveluja, jotka tukevat ja edistävät heidän työllistymistään. Oppaaseen pääset tästä linkistä 

 

 

Liitteet