Työparimalli rikostaustaisten asiakkaiden kanssa työskentelyyn

Rikosseuraamusalan ammattilaisen ja rikollisuudesta irtaantuneen koulutetun kokemusasiantuntijan työparimalli, jolla vastataan rikostaustaisten asiakkaiden erityistarpeisiin erilaisissa toimintaympäristöissä ja tuetaan heitä rikoskierteestä irtaantumisessa.

Toimintaympäristö

Tilastokeskuksen seurannan mukaan rikoksen uusijoiden osuus tuomituista on ollut viime vuosina kasvussa. Uusintarikollisuuden vähentäminen on yksi rikoksentorjunnan tehtävistä ja siihen pyritään vaikuttamaan muun muassa ehkäisemällä nuorten rikollisuutta. Riski uusia on sitä suurempi mitä useammin vanki on ollut vankilassa. Tästä syystä on etsittävä keinoja rikoskierteen katkaisemiseksi. Sosiaali -ja terveyspalvelut ovat kehittyneet asiakaslähtöiseen suuntaan ja kokemusasiantuntijuuden merkitys on kasvanut, toistaiseksi kuitenkin rikosseuraamusalalla kokemusasiantuntijoita on toiminut vähemmän. Tulevaisuuden kehittämistyössä olisikin tärkeää laajentaa kokemustiedon hyödyntämistä myös rikosseuraamusalan palveluiden kehittämisessä ja toteuttamisessa.

Tutkitusti uusintarikollisuutta lisää merkittävästi myös asunnottomana vankilasta vapautuminen. Suomessa on onnistuneesti vähennetty asunnottomuutta, valitettavasti tämä posiviitivinen kehitys ei koske vapautuneita vankeja. Hallituksen asunnottomuuden puolittamisohjelmaan tulisikin nostaa erityisryhmänä myös vapautuneet vangit. Asunnottomuus ohjelman tavoitteena on lisätä asunnottomille kohdennettavien asuntojen määrää, vahvistaa kunnissa tehtävää asunnottomuustyötä, parantaa asumisneuvonnan saatavuutta sekä vakiinnuttaa asunnottomien parissa työskentelevien tahojen yhteistyötä kunta ja alue tasolla. Ympäristöministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan ehdotuksen asumisneuvonnan lakisäätäistämiselle. 

Vuoden 2021 Sosiaalityön tutkimuksen päivillä on työryhmät " Kansalaislähtöinen kehittäminen sosiaalityön profession uudistamisen tukena " ja " Kokemusasiantuntijan ja ammattilaisten jaettu asiantuntijuus sosiaalipalveluissa ". Jälkimmäisen työpajan vetovastuu on hankkeen kokemusasiantuntijalla. Työaparimalli on kehitetty ajassa, jolloin kokemusasiantuntijuuden ja ammattilaisen jaetun asiantuntijuuden hyödyntäminen voi olla vastaus uusintarikollisuuden vähentämiseen tähtäävässä työssä erilaisissa toimintaympäristöissä. Vaikuttaisi myös siltä, että sosiaalinen ympäristö on myös rikosseuraamusalalla valmis kokemusasiantuntijuuden vahvemmalle hyödyntämiselle. 

Liitteet
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Työparimallin kehittäminen ja käytännön toteutus on osa Pyöröovesta ulos -hankkeen (STEA 2018 - 2020) hanketavoitteita ja kehittämistyötä. Mallia on kehitetty osana hankkeen toimintoja ja toteutettu hankkeen tavoitteiden mukaisesti. Pyöröovesta ulos -hanke on toteutettu ns. osahanke -mallilla, jossa hanketta koordinoi yksi taho (Sininauhaliitto) ja käytännön toteutuksesta vastaavat Sininauhaliiton jäsenjärjestöt / hankkeen osatoteuttajat Sininauhasäätiö (Helsinki), Jyväskylän Katulähetys (Jyväskylä) sekä Lahden Sininauha (Lahti). Työparimallia on pilotoitu ainoastaan Helsingin osahankkeessa.

Käytännössä työparimallin toteutuksesta vastasi Sininauhasäätiö ja ammattilainen sekä kokemusasiantuntija rekrytoitiin Sininauhasäätiön  / Helsingin osahankkeen työntekijöiksi. Molempien työntekijöiden titteli oli "projektityöntekijä". Kokemusasiantuntijan palkkakustannukset huomioitiin hankkeen kokonaisuudessa ja hankkeen koordinoiva organisaatio (Sininauhaliitto) teki erillisen rahoituksen siirtosopimuksen, jossa isommat palkkakustannukset oli huomioitu. Asia hyväksytettiin myös rahoittajan puolelta (STEA).

Kokemusasiantuntijan käytännön rekrytointi toteutettiin yhdessä Sininauhaliiton ja Sininauhasäätiön kanssa ja palkkaukseen liittyvät reunaehdot, työsopimus ym. tekijät sovittiin yhteistyössä organisaatioiden kesken.

Käytännön työ toteutettiin Sininauhasäätiössä osana hanketyötä ammattilainen - kokemusasiantuntija kokoonpanolla. Molemmilla työntekijöillä oli vastaavat työsopimukset; kokemusasiantuntija toimi ensimmäisen vuoden 80% työajalla, jonka jälkeen vuonna 2020 siirtyi kokoaikaiseksi työntekijäksi 100% työajalla.

Näkökulmia työparimallilla työskentelyyn ja mallin kehittämiseen on lisäksi tuonut Keijo- hankke Laurea- ammattikorkeakoulusta. Vuoden 2020 aikana työparin siirryttyä osaksi Sininauhasäätiön Aimo- hanketiimiä on työparimallin tulevaisuudenvisioihin ja kehittämiseen osallistunut Sininauhasäätiön AIMO -toiminnasta vastaavat tahot sekä työntekijät.

Tavoiteltu muutos

Työparimallilla tavoitellaan asiakastyön osalta sitä, että tarjotut palvelut vastaavat asiakasryhmän tarpeita. Työparimallilla pystytään tarjoamaan asiakkaille sekä ammatillista tukityötä- ja palveluohjausta, että vertaisuuden elementtejä ja esimerkki muutoksen mahdollisuudesta. Työparimallilla tavoitellaan käytännön tason osaamisen ja tiedon lisäämisen parantamista tekijöistä, jotka vaikuttavat rikollisuuteen ja rikollisuudesta irtautumiseen myös työntekijöiden osalta. Kokemusasiantuntijalta saatu kokemustieto on senkaltaista, ettei työryhmällä ole sen kaltaista tietoa käytössään ilman työparimallia.

Valmiilla työparimalli- konseptilla tavoitellaan myös muutosta organisaatioiden toimintakulttuureissa siten, että kokemustieto nähdään olennaisena tiedonintressinä muiden tiedonlajien ohessa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Pyöröovesta ulos - hankkeen (pääkaupunkiseudun osahanke) kohderyhmänä ovat olleet toistuvia vankeusrangaistuksia suorittavat henkilöt eli niin sanotut pyöröovivangit, jotka vapautuivat Etelä- Suomen rikosseuraamusalueen alueelle. Varsinaisen kohderyhmän lisäksi hankkeen asiakkuudessa on ollut myös ensikertaisia ja pidempiä vankeusrangaistuksia suorittaneita henkilöitä. Hankkeen asiakkaat ovat ohjautuneet asiakkuuteen sekä Rikosseuraamuslaitoksen yksiköiden, että järjestöjen tai muiden yhteistyökumppanien ohjaamina. Lisäksi noin puolet asiakkaista on itse ottanut yhteyttä hankkeeseen. Asiakkuudelle ei ole ollut rikostaustan lisäksi muita kriteereitä ja työskentely on tapahtunut asiakkaiden yksilölliset tarpeet huomioiden. Toisin sanoen hankkeen asiakaskunta on ollut heterogeeninen otanta vapautuvista vangeista, joita on yhdistänyt tarve vapautumisen jälkeiselle jälkihuollolle. Suurimman osan asiakkaista kohdalla on ollut tarve asumisen järjestämiselle. Asiakkaista noin 40 % on vapautunut koevapauteen ja osalle heistä on hankkeen työn avulla järjestetty myös koevapauden aikainen toimintavelvoite. Työparimallilla on työskennelty lähes kaikkien hankkeen asiakkaiden kanssa, jotka ovat olleet asiakkuudessa 05/2019 ja 12/2020 aikavälillä.

Asiakasymmärrystä on kerrytetty hankkeen aikana asiakkaille järjestetyissä kehittämispäivissä sekä strukturoidulla asiakaskyselyllä. Lisäksi asiakaslähtöistä kehittämistä on toteutettu erilaisissa haastatteluissa, joita on toteutettu sekä sosiaalisen median välityksellä, että kasvokkain tapahtuvina ryhmähaastatteluina. Asiakkaiden tarpeita ja näkemyksiä on kartoitettu sekä liittyen heidän kokemaan tuen tarpeeseen, että kokemuksiin työparimallista. Koko hankkeen ajan on työparimallin kehittämistä reflektoitu suhteessa asiakaskunnan tarpeisiin.

Asiakkaita on osallistettu esimerkiksi Erätaukosäätiön dialogisen keskustelun menetelmällä. Hankkeessa koevapautta suorittavia vankeja on osallistunut muun muassa artikkeleiden tekemiseen ja työparimallista kertovan videon kuvauksiin.

Hankkeen perustaman Rikoksista irti- verkoston toimintaan on osallistunut rikostaustaisia kokemusasiantuntijoita valtakunnallisesti. He ovat olleet järjestämässä erilaisia tapahtumia, osallistuneet haastattelututkimuksiin, antaneet medialle haastatteluita ja kehittäneet Rikoksista irti- verkoston toimintaa.

 

Ratkaisun perusidea

Työparimallin muodostaa sosiaalialan ammattilainen ja rikollisuudesta irtaantunut (desistanssi), koulutettu kokemusasiantuntija. Mallia voidaan käyttää rikostaustaisten kanssa tehtävässä työssä erilaisissa ympäristöissä kuten; asumispalveluissa, päivätoiminnassa, kuntoutuksessa, kotiin vietävässä tukityössä, sosiaalitoimessa tai opiskelu/työllisyyttä edistävissä toimitaympäristöissä. Soveltaen mallia voidaan toteuttaa myös esimerkiksi lastensuojelussa ja erityisnuorisotyössä.

Työparimallissa molemmat toimivat samalla nimikkeellä, tässä tapauksessa projektityöntekijöinä. Sosiaalialan ammattilainen vastaa asiakasprosesseihin liittyvistä palveluprosesseista ja viranomaisyhteistyöstä sekä ammatillisuuden säilymisestä. Kokemuksen omaava työntekijä jakaa asiantuntijuutta rikoserityisyydestä omien kokemustensa pohjalta sekä tuo vertaisuuden elementin asiakastyöhön. Työparimallin avulla voidaan myös tuoda palveluiden kehittämiseen ja koulutusten järjestämiseen kahdenlaista asiantuntijuutta.

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Suunnitteluvaiheessa kartoitetaan organisaation tarve työparimallin käyttöönotolle. Useissa organisaatioissa mahdollinen työparimallia toteuttava ammattilainen on valmiina, joten ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan työparin alustavat työnkuvat ja varmistetaan resurssit työparin (kokemusasiantuntija) palkkaamiseksi. Tässä vaiheessa valitaan, kuinka kokemusasiantuntijan palkkauksen perusteet muodostuvat. Jos työpari palkataan kokonaisuudessaan määrittelee haettavana oleva työtehtävä ammattilaisen palkkauksen perusteet. Mikäli työparimallia on tarkoitus toteuttaa hanketyössä tulee henkilöstökulujen kustannukset huomioida jo hankehakemusta tehtäessä.

Mallin toteuttamisen kannalta on olennaista, että työparin molemmat osapuolet ovat halukkaita työskentelemään työparimallilla tasa-arvoisena työparina. Kokemusasiantuntijan palkkauksessa voidaan huomioida esimerkiksi mahdollisuus palkkatuen hyödyntämiseen, jolloin rekrytoitavan henkilön tulee täyttää Te- toimiston edellytykset palkkatukityön myöntämiselle. Rikoserityisyyden toteutumisen kannalta on olennaista, että ammattilaisella on osaamista rikosseuraamusalasta ja kokemusasiantuntija on nimenomaan rikollisuudesta irtaantumisen kokemusasiantuntija. Kokemusasiantuntijan rekrytoimisessa tulee huomioida myös, että hänen oma desistanssiprosessinsa on riittävän pitkällä ja elämäntilanne vakaa. Tämä on erityisen tärkeää kun ollaan tekemisissä rikollisuuden ilmiöiden kanssa. Mallin toteuttamisessa on olennaista, että kokemusasiantuntijalla on suoritettuna riittävä koulutus (esimerkiksi riittävän laaja kokemusasiantuntija- koulutus), joka takaa tarvittavat työelämätaidot ja työssä jaksamiseen liittyvän reflektio- osaamisen. Huolellinen rekrytointiprosessi on työparimallin muodostamisen kannalta oleellisin vaihe.

Seuraavassa vaiheessa tarkennetaan työparin työnkuvat ja kannatettavaa on, että valitut henkilöt pääsevät itse osallistumaan tähän vaiheeseen. Perehdytysvaiheessa käydään läpi myös sitä mitkä asiat kuuluvat esimiehelle. Vaarana on, että työparimallin ammattilaiselle muodostuu esimiehen kaltainen rooli suhteessa kokemusasiantuntijaan. Työn sisältöihin liittyvissä asioissa ammattilaisen rooli voi olla ohjaava. Erityisesti jos työpari on toisilleen aiemmin tuntematon, kannattaa tutustumiselle ja suhteen luomiselle varata riittävästi aikaa. Laadukas ja tarpeeksi usein toteutettu työnohjaus tukee mallin onnistumista.

Työparimallia toteutettaessa kannattaa tuloksia ja työparin osaamista jakaa organisaatiossa avoimesti ja mahdollisuuksien mukaan tehdä yhteistyötä myös muun työyhteisön kanssa. Parhaimmillaan työparin osaaminen voi erityisesti isossa organisaatiossa hyödyttää myös muita työntekijöitä. Rikostaustaisuuden kokemusasiantuntijan osaamista voi hyödyntää hyvin erilaisissa toiminnoissa aina turvallisuusosaamisesta - asiakastyöhön. Juurruttamisen kannalta on olennaista osoittaa työparityöskentelyyn liittyvät hyödyt organisaatiossa. Mallia voidaan laajentaa myös siten, että kokemustaustainen työntekijä toimii työparina esimerkiksi yhden tiimin sisällä useille ammattilaisille.

Toimivan työparityöskentelyn kannalta on merkityksellistä, että työparista molemmat ovat täysipäiväisiä työntekijöitä, jolloin mallia pystytään vakiinnuttamaan ja kehittämään. Vakiinnuttamisen kannalta olennaisinta on varmistaa organisaation halu panostaa työparimallin toteutukseen myös resurssoinnin osalta. Tämän toteutumiseksi olennaista on kerätä dataa mallin vaikuttavuudesta ja toimivuudesta. Työyhteisöä kannattaa osallistaa myös työparia laajemmin kertomaan kokemuksiaan mallin hyödyistä koko työyhteisölle.

Liitteet
Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin käyttöönotossa kannattaa kiinnittää erityistä huomioita rekrytointiprosessiin. Rikostaustaisten kanssa työskenneltäessä on oltava varmuus siitä, että kokemusasiantuntija on irrottautunut rikollisuudesta, mutta myös siitä, että hän pystyy työskentelemään kohderyhmän kanssa. Mikäli asiakastyöhön kuuluu työskentelyä esimerkiksi päihtyneiden asiakkaiden kanssa, kannattaa tästä keskustella jo rekrytointivaiheessa valittavalle kokemusasiantuntijalle.

Mikäli työparimalli toimii kehittämistyössä on verkostoituminen sekä kokemusasiantuntijan, että organisaation etu, kun tavoitteena on kehittää rikostaustaisten asiakkaiden kanssa tehtävää työtä.

Palkkatukimahdollisuutta pohdittaessa kannattaa huomioida, että vankeusaika lasketaan nykyään työttömyysajaksi.

Kokemusasiantuntijan jatkokouluttautumisen vaihtoehtoja kannattaa pohtia. Onko organisaatiossa mahdollista suorittaa esimerkiksi oppisopimuskoulutusta tai onko tutkintoon opiskeleminen edes tavoitteena.

Ammattilaisen kannattaa huomioida, että työskentely työparimallilla eroaa työskentelystä kahden ammattilaisen työparina. Kokemustaustainen työntekijä ei välttämättä pysty hoitamaan esimerkiksi omia asiakkaita alusta loppuun saakka kulkevina prosesseina, mutta hänen asiantuntijuutensa tuo työskentelyyn erilaista syvyyttä.

Kokemusasiantuntijan osaamista, kannattaa hyödyntää myös uusia palveluita suunniteltaessa. Näin vältytään kehittämistä esimerkiksi sellaisia palveluita, jotka eivät vastaa kohderyhmän tarpeita.

Työparimalli on sovellettavissa erilaisiin toimintaympäristöihin.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Työparimallilla vaikutetaan siihen, että ymmärrys rikostaustaisuudesta kasvaa koko organisaatiossa kohderyhmän kanssa työskentelevillä ammattilaisilla. Lisäksi mallilla tarjotaan rikostaustaisille asiakkaille kahdenlaista asiantuntijuutta - ammattilaistietoon perustuvaa asiantuntijuutta sekä omakohtaisen onnistuneen desistanssiprosessin tuomaa asiantuntijuutta.

Työparimallilla koulutukset rikostaustaisten kanssa toimimisesta (asumisyksiköiden ja hankkeiden henkilökunnalle) saivat kiitettävän arvosanan kerätyissä palautteissa. Erityisen onnistuneena tekijänä mainittiin kokemusasiantuntijan osallistuminen kouluttamiseen. Koulutuksia järjestettiin kahteen otteeseen ja niihin osallistui noin 60 henkilöä. Osallistujat kertoivat tietonsa rikosseuraamusalasta lisääntyneen koulutuksen seurauksena.

Työyhteisöltä ja yhteistyökumppaneilta kerättiin kolmen kysymyksen sähköpostikyselyllä palautetta ja näkemyksiä työparimallin toteuttamisesta. Palautteiden perusteella työparimallin tarkoitus ymmärrettin hyvin ja sen kerrottiin auttaneen myös oman työn tekemisessä. Organisaation johtoryhmän jäsen kertoi työparimallin olevan yksi organisaation onnistumisista viime vuosilta. Yhteistyökumppaneiden vastauksista kävi ilmi, että he olivat oppineet havainnoimaan työtään uudella tavalla seurauksena yhteistyöstä työparimallia toteuttaneen tiimin kanssa.

Strukturoitujen asiakaskyselyiden perusteella vertaisuuden elementti oli noin 50 % asiakkaista erittäin tärkeä (n=45). Tehdyt asiakashaastattelut puolsivat samaa tulosta. Vastausten perusteella osa asiakkaista piti tärkeänä, että heillä oli "asiansa osaava työntekijä", kun taas osa asiakkaista mainitsi elämäntavan muutoksen toteuttamisessa ja rikollisuudesta irtaantumisessa yhdeksi tärkeimmistä tekijöistä esimerkit ja vertaisuuden. Nämä tulokset puoltavat työparimallin toteuttamista asiakastyössä, jolloin asiakkaiden tarpeet tulevat huomioiduksi eri osa-alueilla. Työntekijöiden tekemät havainnot ja vuorovaikutus asiakkaiden kanssa puoltavat myös tätä käsitystä. Havainnot on dokumentoitu hankkeen aikana kirjoittetuihin asiakascaseihin.

Työparimalli on tuonut organisaatiolle näkyvyyttä ja tämä on todennettavissa muun muassa sekä Sininauhasäätiön, että Sininauhaliiton viestinnän seurannasta. Pyöröovesta ulos- hanke on ollut Sininauhaliiton web sivujen käydyin kohde ja myös Sininauhasäätiön vuoden 2020 maaliskuun luetuin artikkeli kosketti työparimallia. Lisäksi työparimalli on herättänyt kiinnostusta muissa rikosseuraamusalan toimijoissa ja sen kehittämisprosessia on esitelty useissa eri luentotilaisuuksissa vuosina 2019-2020 (6 kpl). Työparimallilla toimiminen on palautteen mukaan myös lisännyt organisaation tunnettavuutta kohderyhmän parissa eli tässä tapauksessa tuonut Sininauhasäätiön palveluineen paremmin rikostaustaisten asiakkaiden tietoisuuteen.

Työparimallin kehittäminen hanketyössä on tuonut organisaatioon uuden työmuodon, joka on sisällytetty osaksi AK- rahoitteista pysyvää toimintaa. Työparimallin arvo on nähty ja tunnustettu organisaatiossa ja sen käyttöä laajennetaan mahdollisesti myös muissa tiimeissä.