Työparimalli rikostaustaisten asiakkaiden kanssa työskentelyyn
Rikosseuraamusalan ammattilaisen ja rikollisuudesta irtaantuneen koulutetun kokemusasiantuntijan työparimalli, jolla vastataan rikostaustaisten asiakkaiden erityistarpeisiin erilaisissa toimintaympäristöissä ja tuetaan heitä rikoskierteestä irtaantumisessa.
Tilastokeskuksen seurannan mukaan rikoksen uusijoiden osuus tuomituista on ollut viime vuosina kasvussa. Uusintarikollisuuden vähentäminen on yksi rikoksentorjunnan tehtävistä ja siihen pyritään vaikuttamaan muun muassa ehkäisemällä nuorten rikollisuutta. Riski uusia on sitä suurempi mitä useammin vanki on ollut vankilassa. Tästä syystä on etsittävä keinoja rikoskierteen katkaisemiseksi. Sosiaali -ja terveyspalvelut ovat kehittyneet asiakaslähtöiseen suuntaan ja kokemusasiantuntijuuden merkitys on kasvanut, toistaiseksi kuitenkin rikosseuraamusalalla kokemusasiantuntijoita on toiminut vähemmän. Tulevaisuuden kehittämistyössä olisikin tärkeää laajentaa kokemustiedon hyödyntämistä myös rikosseuraamusalan palveluiden kehittämisessä ja toteuttamisessa.
Tutkitusti uusintarikollisuutta lisää merkittävästi myös asunnottomana vankilasta vapautuminen. Suomessa on onnistuneesti vähennetty asunnottomuutta, valitettavasti tämä posiviitivinen kehitys ei koske vapautuneita vankeja. Hallituksen asunnottomuuden puolittamisohjelmaan tulisikin nostaa erityisryhmänä myös vapautuneet vangit. Asunnottomuus ohjelman tavoitteena on lisätä asunnottomille kohdennettavien asuntojen määrää, vahvistaa kunnissa tehtävää asunnottomuustyötä, parantaa asumisneuvonnan saatavuutta sekä vakiinnuttaa asunnottomien parissa työskentelevien tahojen yhteistyötä kunta ja alue tasolla. Ympäristöministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan ehdotuksen asumisneuvonnan lakisäätäistämiselle.
Vuoden 2021 Sosiaalityön tutkimuksen päivillä on työryhmät " Kansalaislähtöinen kehittäminen sosiaalityön profession uudistamisen tukena " ja " Kokemusasiantuntijan ja ammattilaisten jaettu asiantuntijuus sosiaalipalveluissa ". Jälkimmäisen työpajan vetovastuu on hankkeen kokemusasiantuntijalla. Työaparimalli on kehitetty ajassa, jolloin kokemusasiantuntijuuden ja ammattilaisen jaetun asiantuntijuuden hyödyntäminen voi olla vastaus uusintarikollisuuden vähentämiseen tähtäävässä työssä erilaisissa toimintaympäristöissä. Vaikuttaisi myös siltä, että sosiaalinen ympäristö on myös rikosseuraamusalalla valmis kokemusasiantuntijuuden vahvemmalle hyödyntämiselle.
Työparimallin kehittäminen ja käytännön toteutus on osa Pyöröovesta ulos -hankkeen (STEA 2018 - 2020) hanketavoitteita ja kehittämistyötä. Mallia on kehitetty osana hankkeen toimintoja ja toteutettu hankkeen tavoitteiden mukaisesti. Pyöröovesta ulos -hanke on toteutettu ns. osahanke -mallilla, jossa hanketta koordinoi yksi taho (Sininauhaliitto) ja käytännön toteutuksesta vastaavat Sininauhaliiton jäsenjärjestöt / hankkeen osatoteuttajat Sininauhasäätiö (Helsinki), Jyväskylän Katulähetys (Jyväskylä) sekä Lahden Sininauha (Lahti). Työparimallia on pilotoitu ainoastaan Helsingin osahankkeessa.
Käytännössä työparimallin toteutuksesta vastasi Sininauhasäätiö ja ammattilainen sekä kokemusasiantuntija rekrytoitiin Sininauhasäätiön / Helsingin osahankkeen työntekijöiksi. Molempien työntekijöiden titteli oli "projektityöntekijä". Kokemusasiantuntijan palkkakustannukset huomioitiin hankkeen kokonaisuudessa ja hankkeen koordinoiva organisaatio (Sininauhaliitto) teki erillisen rahoituksen siirtosopimuksen, jossa isommat palkkakustannukset oli huomioitu. Asia hyväksytettiin myös rahoittajan puolelta (STEA).
Kokemusasiantuntijan käytännön rekrytointi toteutettiin yhdessä Sininauhaliiton ja Sininauhasäätiön kanssa ja palkkaukseen liittyvät reunaehdot, työsopimus ym. tekijät sovittiin yhteistyössä organisaatioiden kesken.
Käytännön työ toteutettiin Sininauhasäätiössä osana hanketyötä ammattilainen - kokemusasiantuntija kokoonpanolla. Molemmilla työntekijöillä oli vastaavat työsopimukset; kokemusasiantuntija toimi ensimmäisen vuoden 80% työajalla, jonka jälkeen vuonna 2020 siirtyi kokoaikaiseksi työntekijäksi 100% työajalla.
Näkökulmia työparimallilla työskentelyyn ja mallin kehittämiseen on lisäksi tuonut Keijo- hankke Laurea- ammattikorkeakoulusta. Vuoden 2020 aikana työparin siirryttyä osaksi Sininauhasäätiön Aimo- hanketiimiä on työparimallin tulevaisuudenvisioihin ja kehittämiseen osallistunut Sininauhasäätiön AIMO -toiminnasta vastaavat tahot sekä työntekijät.
Työparimallilla tavoitellaan asiakastyön osalta sitä, että tarjotut palvelut vastaavat asiakasryhmän tarpeita. Työparimallilla pystytään tarjoamaan asiakkaille sekä ammatillista tukityötä- ja palveluohjausta, että vertaisuuden elementtejä ja esimerkki muutoksen mahdollisuudesta. Työparimallilla tavoitellaan käytännön tason osaamisen ja tiedon lisäämisen parantamista tekijöistä, jotka vaikuttavat rikollisuuteen ja rikollisuudesta irtautumiseen myös työntekijöiden osalta. Kokemusasiantuntijalta saatu kokemustieto on senkaltaista, ettei työryhmällä ole sen kaltaista tietoa käytössään ilman työparimallia.
Valmiilla työparimalli- konseptilla tavoitellaan myös muutosta organisaatioiden toimintakulttuureissa siten, että kokemustieto nähdään olennaisena tiedonintressinä muiden tiedonlajien ohessa.
Pyöröovesta ulos - hankkeen (pääkaupunkiseudun osahanke) kohderyhmänä ovat olleet toistuvia vankeusrangaistuksia suorittavat henkilöt eli niin sanotut pyöröovivangit, jotka vapautuivat Etelä- Suomen rikosseuraamusalueen alueelle. Varsinaisen kohderyhmän lisäksi hankkeen asiakkuudessa on ollut myös ensikertaisia ja pidempiä vankeusrangaistuksia suorittaneita henkilöitä. Hankkeen asiakkaat ovat ohjautuneet asiakkuuteen sekä Rikosseuraamuslaitoksen yksiköiden, että järjestöjen tai muiden yhteistyökumppanien ohjaamina. Lisäksi noin puolet asiakkaista on itse ottanut yhteyttä hankkeeseen. Asiakkuudelle ei ole ollut rikostaustan lisäksi muita kriteereitä ja työskentely on tapahtunut asiakkaiden yksilölliset tarpeet huomioiden. Toisin sanoen hankkeen asiakaskunta on ollut heterogeeninen otanta vapautuvista vangeista, joita on yhdistänyt tarve vapautumisen jälkeiselle jälkihuollolle. Suurimman osan asiakkaista kohdalla on ollut tarve asumisen järjestämiselle. Asiakkaista noin 40 % on vapautunut koevapauteen ja osalle heistä on hankkeen työn avulla järjestetty myös koevapauden aikainen toimintavelvoite. Työparimallilla on työskennelty lähes kaikkien hankkeen asiakkaiden kanssa, jotka ovat olleet asiakkuudessa 05/2019 ja 12/2020 aikavälillä.
Asiakasymmärrystä on kerrytetty hankkeen aikana asiakkaille järjestetyissä kehittämispäivissä sekä strukturoidulla asiakaskyselyllä. Lisäksi asiakaslähtöistä kehittämistä on toteutettu erilaisissa haastatteluissa, joita on toteutettu sekä sosiaalisen median välityksellä, että kasvokkain tapahtuvina ryhmähaastatteluina. Asiakkaiden tarpeita ja näkemyksiä on kartoitettu sekä liittyen heidän kokemaan tuen tarpeeseen, että kokemuksiin työparimallista. Koko hankkeen ajan on työparimallin kehittämistä reflektoitu suhteessa asiakaskunnan tarpeisiin.
Asiakkaita on osallistettu esimerkiksi Erätaukosäätiön dialogisen keskustelun menetelmällä. Hankkeessa koevapautta suorittavia vankeja on osallistunut muun muassa artikkeleiden tekemiseen ja työparimallista kertovan videon kuvauksiin.
Hankkeen perustaman Rikoksista irti- verkoston toimintaan on osallistunut rikostaustaisia kokemusasiantuntijoita valtakunnallisesti. He ovat olleet järjestämässä erilaisia tapahtumia, osallistuneet haastattelututkimuksiin, antaneet medialle haastatteluita ja kehittäneet Rikoksista irti- verkoston toimintaa.