Työssä koetun hallinnantunteen lisääntyminen Ilmajoen akuuttiyksikössä

Työn toimintamallien kehittäminen yhteistyössä työyksikössä samalla parantaen hallinnan tunnetta työstä.

Toimintamallin nimi
Työssä koetun hallinnantunteen lisääntyminen Ilmajoen akuuttiyksikössä
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Työn toimintamallien kehittäminen yhteistyössä työyksikössä samalla parantaen hallinnan tunnetta työstä.

Toteutuspaikka
Työyhteisössä, työpaikalla
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaa
Ilmajoki
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta

Luotu

29.11.2024

Viimeksi muokattu

11.12.2024
Ratkaisun perusidea

Työyhteisön kesken ideoitu ja sovittu tavat, joilla työvuorossa toimitaan. Kun asiat on yhdessä sovittu, kaikki ymmärtävät (ja uskaltavat) toimia samoin - täten saadaan selkeyttä työtapoihin ja lisätään hallinnan tunnetta työhön. Työssäjaksaminen kohenee työn hallinnantunteen lisääntyessä.

Esimerkiksi: Otettu käyttöön erilaisia toimintamalleja käytännön työhön, mm. UOMA-potilassiirtojärjestelmän käyttöön. Sovittu UOMAn käyttäjien yhteisissä palavereissa, että vastaanottavalla yksiköllä on perustellusti lupa viivästää potilaan saapumista keskustelukenttää hyödyntäen. Kun potilasvirtaa saa edes hieman hallittua, pystyy yksikön työntekijä paremmin suunnitella omaa työtään ja hallitsemaan työvuoronsa tapahtumia täten vähentäen työn kuormittavuutta.

Toimintaympäristö

Ilmajoen sotekeskuksen akuuttiyksikössä on aina ollut hektistä työskennellä ja viime vuosina siitä on tullut enemmän normaali käytäntö kuin poikkeava tilanne. Organisaatiomuutokset ovat muuttaneet paljon yksikön toimintatapoja. Lisääntynyt kiire työssä on heikentänyt työntekijöiden hallinnan tunnetta omasta työstään. Työ voi jatkossakin olla kiireistä, mutta työntekijän tunne työn hallinnasta auttaisi huomattavasti jaksamisessa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on Ilmajoen akuuttiyksikön henkilöstö. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Koska sovitut asiat osittain koskettavat muitakin yksiköitä, on niistä sovittava riittävän laajasti ja varmistettava kaikkien osapuolten informointi. Juurruttaminen vaatii asioiden toistoa, säännöllistä keskustelua kehitettävästä toimintatavasta ja siitä, miten kehitystyö on sujunut. On aidosti kuunneltava palautetta, pystyttävä joustavasti tekemään muutoksia suunnitelmiin ja myös rohkeasti palattava taaksepäin jos tilanne niin vaatii. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Työhyvinvointikysely suoritettiin yksikössä keväällä 2024 ja uudelleen syksyllä 2024. Uusitussa kyselyssä tulokset paranivat odotettuakin enemmän (kts. kuva: työhyvinvointikyselyn tuloksia). Eli pääsimme tavoitteeseen tämän kehittämisen osalta.

Vinkit toimintamallin soveltajille

KOKO työyhteisön kanssa yhdessä ideointi ja toimintamallien kokeilu sekä palautteen kerääminen. Motivointi perustelemalla kehittämisen hyötyjä.

Kehittämisen vaihe

Valmis

Aihealueet

Kohderyhmä