Vaihdevuosioireisen hoitopolku Nokian sote-asemalla
Vaihdevuosioireisen hoitopolku Nokian sote-asemalla
Vaihdevuosioireiden tunnistaminen, hoito ja seuranta ovat olleet runsaasti esillä sekä yhteiskunnallisessa että poliittisessa keskustelussa viime vuosina. Tasavertaisesta hoidon saatavuudesta perusterveydenhuollossa ja työterveyshuollossa on tehty myös kansalaisaloite. Tabukulttuuri vaihdevuosioireiden ympärillä on hälventynyt runsaasti ja aiheesta on tarjolla suorempaa puhetta. Vaihdevuodet koskettavat väestöstä noin puolta ja oireista kärsii suuri osa työikäisiä ihmisiä. Oireiden tunnistamattomuus ja hoitamattomuus aiheuttavat kustannuksia mm. sairauspoissaolojen ja heikentyneen työtehon kautta.
Nokian hyvinvointikeskuksessa on kirjavia toimintokäytänteitä vaihdevuosioireisen potilaan tunnistamisessa, hoitamisessa ja seuraamisessa. Näihin suunnitellaan yhtenäisempiä toimintaohjeita, selkeää hoitopolkua ja oikein kohdennettua hoidon jatkuvuutta.
SOTEKE-valmennukseen osallistuvat terveyskeskuslääkäri Maija Repo ja vastaanottopalveluiden sairaanhoitaja Satu Järvinen, jolla vastuualueena myös gynekologiset potilaat. Lisäksi kehittämistyöhön osallistetaan kaikkia Nokian hyvinvointikeskuksen vastaanottopalveluiden työntekijöitä ja esihenkilöitä.
Vaihdevuosioireiden parempaa tunnistamista, hoitopolun tehokkuutta sekä seurannan selkeyttä.
Muutoksen mittaamista varten vastaanottopalveluiden lähihoitajille, sairaanhoitajille ja lääkäreille järjestettiin sähköinen kysely. Vastauksia saatiin yhteensä 17, 7 sairaanhoitajalta ja 9 lääkäriltä. Kyselyssä kartoitettiin ammattilaisten koettua käsitystä nykyisestä hoitopolusta, tuon selkeydestä sekä koetusta osaamisesta vaihdevuosien omahoitoon, lääkehoitoon ja seurantaan liittyen. Kyselyn tulokset löytyvät yllä liitteenä olevasta 2 työpajan Powerpoint-tiedostosta.
Kysely on tarkoitus toistaa tehtyjen muutosten jälkeen.
Toisessa työpajassa kartoitimme ratkaisukeinoja ensimmäisessä työpajassa nousseisiin kehittämiskohteisiin. Hoituki-nettisivustolla olevaa paikallista hoitopolkua muokataan työpajassa syntyneiden ratkaisuehdotusten pohjalta.
Yhtenäisiä hoitokäytänteitä varten kysymyksiä herättäneisiin asioihin haettiin luotettavia vastauksia naistentautien erikoislääkäriltä. Lisäksi toimipaikkakoulutuksen järjestämistä suunniteltiin.
Kohderyhmänä ovat menopaussioireiset potilaat.