Vaikuttamisfoorumi johdon ja vaikuttamistoimielinten vuoropuhelun mahdollistajana Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)
Vaikuttamistoimielimet varmistetaan mukaan asioiden valmisteluun suunnitteluvaiheeseen. Hyvinvointialueen lakisääteisten virallisten vaikuttamistoimielinten: vanhusneuvosto, vammaisneuvostoja nuorisvaltuusto lisäksi huomioidaan Järjestöneuvosto.
Laki hyvinvointialueesta (611/2021) 32§ määrää, että vaikuttamistoimielimille tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä lasten ja nuorten, ikääntyneen väestön tai vammaisten henkilöiden ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta, ja vaikuttamistoimielimet tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella.
Lisäksi kullakin vaikuttamistoimielimellä on toimintasääntö, jossa osallisuuden roolia on tarkennettu.
Loppuvuodesta 2023 julkaistussa SOSTE ry:n tekemässä selvityksessä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimet arvioivat omia vaikuttamisen mahdollisuuksiaan ja niiden kehittymistä melko vähäisiksi tai huonoiksi verrattuna muihin hyvinvointialueisiin. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on hyväksytty 23.2.2023 yhdyspintatyön, hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakunnassa osallisuuden periaatteet: Pysähdy, Kysy, Kuuntele ja Toimi yhdessä. Näiden mukaisesti hyvinvointialueella tartuttiin SOSTE:n tekemän selvityksen tuloksiin ja kutsuttiin vaikuttamistoimielinten puheenjohtajisto koolle suunnittelemaan keinoja yhdessä tekemisen vahvistamiseksi.
Kohderyhmänä on Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen Vanhusneuvosto, Vammaisneuvosto, Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuusto ja Etelä-Pohjanmaan Järjestöneuvosto.