Vaikuttamisfoorumi johdon ja vaikuttamistoimielinten vuoropuhelun mahdollistajana Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)
Vaikuttamistoimielimet varmistetaan mukaan asioiden valmisteluun suunnitteluvaiheeseen. Hyvinvointialueen lakisääteisten virallisten vaikuttamistoimielinten: vanhusneuvosto, vammaisneuvostoja nuorisvaltuusto lisäksi huomioidaan Järjestöneuvosto.
Toimintamallin nimi
Vaikuttamistoimielimet varmistetaan mukaan asioiden valmisteluun suunnitteluvaiheeseen. Hyvinvointialueen lakisääteisten virallisten vaikuttamistoimielinten: vanhusneuvosto, vammaisneuvostoja nuorisvaltuusto lisäksi huomioidaan Järjestöneuvosto.
Vaikuttamisfoorumit ovat hyvinvointialueen johdon, asiantuntijoiden ja vaikuttamistoimielinten yhteisen vuoropuhelun foorumi. Vaikuttamisfoorumiin voivat osallistua myös ylimmät päätöksentekijät. Vaikuttamisfoorumeissa on ennakoiva ja asioita suunnitteluvaiheessa osallistava näkökulma, jossa osallistujien on mahdollisuus vaikuttaa viranhaltijoiden tekemään esitykseen ja valmisteluun ennen päätöksentekoa.
Vaikuttamisfoorumiin kutsutaan hyvinvointialueen lakisääteiset vaikuttamistoimielinten ja Etelä-Pohjanmaan Järjestöneuvoston edustajat tai heidän varajäsenet. Hyvinvointialueen viranhaltijat alustavat aiheeseen, josta käydään keskustelua joko yhteisesti tai työpajatoteutuksena.
Vaikuttamisfoorumien sisältö ja toteutus valmistellaan mahdollisuuksien mukaan vaikuttamistoimielinten edustajien kanssa yhteistyönä.
Laki hyvinvointialueesta (611/2021) 32§ määrää, että vaikuttamistoimielimille tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä lasten ja nuorten, ikääntyneen väestön tai vammaisten henkilöiden ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta, ja vaikuttamistoimielimet tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella.
Lisäksi kullakin vaikuttamistoimielimellä on toimintasääntö, jossa osallisuuden roolia on tarkennettu.
Loppuvuodesta 2023 julkaistussa SOSTE ry:n tekemässä selvityksessä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimet arvioivat omia vaikuttamisen mahdollisuuksiaan ja niiden kehittymistä melko vähäisiksi tai huonoiksi verrattuna muihin hyvinvointialueisiin. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on hyväksytty 23.2.2023 yhdyspintatyön, hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakunnassa osallisuuden periaatteet: Pysähdy, Kysy, Kuuntele ja Toimi yhdessä. Näiden mukaisesti hyvinvointialueella tartuttiin SOSTE:n tekemän selvityksen tuloksiin ja kutsuttiin vaikuttamistoimielinten puheenjohtajisto koolle suunnittelemaan keinoja yhdessä tekemisen vahvistamiseksi.
Kohderyhmänä on Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen Vanhusneuvosto, Vammaisneuvosto, Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuusto ja Etelä-Pohjanmaan Järjestöneuvosto.
Vaikuttamisfoorumin rakenne on testattu ja toimivaksi havaittu. Vaikuttamisfoorumin toteutustavat etsivät vielä muotoaan, mutta mallin on oltavakin riittävän mukautuva taipuakseen eri tarpeisiin ja tilanteisiin. Vaikuttamisfoorumin toteutusajankohtana virka-aika ei koulupoissaolojen vuoksi ole toimiva nuorisovaltuuston edustajille. Vaikuttamisfoorumiin osallistuville hyvinvointialueen lakisääteisille toimielimille on korvattu matkat ja tarjoilut, mutta kokouspalkkioita ei ole maksettu.
Etelä-Pohjanmaalla toteutettiin vuoden 2024 aikana kaksi vaikuttamisfoorumia. Ensimmäinen kevään vaikuttamisfoorumi käsitteli palveluiden ajankohtaisterveisiä ja keskustelua työstettiin työpajatyyppisesti ilmiöiden äärellä. Syksyn vaikuttamisfoorumi käsitteli palvelurakenneuudistusta ja hyvinvointialueen viranhaltijoiden valmistelemaan esitykseen vaikuttamista.
Vaikuttamisfoorumeissa on kerätty osallistujilta tilaisuuden lopussa palautetta mentimeter-kyselyllä. Palautteiden perusteella vaikuttamisfoorumiin toivotaan mukaan myös luottamushenkilöitä ja alemman portaan ammattilaisia. Johtajien kanssa keskustelu on koettu tärkeäksi. Myös hyvinvointialueen johdolle vaikuttamisfoorumilla on ollut valmistelua ohjaava rooli. Palautteista voisi tehdä tulkinnan, että vaikuttamisfoorumit ovat lisänneet luottamusta ja ymmärrystä vaikuttamistoimielinten ja johdon välille.