Valmentava perhetyö, neuropsykiatriset haasteet perheessä -toimintamalli
Valmentava perhetyö on varhaisen tuen perhetyön ja perheiden sosiaalityön perhetyön lyhytkestoinen palvelu perheille, jossa arkea kuormittaa neuropsykiatriset haasteet.
Toimintamallin nimi
Valmentava perhetyö on varhaisen tuen perhetyön ja perheiden sosiaalityön perhetyön lyhytkestoinen palvelu perheille, jossa arkea kuormittaa neuropsykiatriset haasteet.
Valmentava perhetyö on perheiden sosiaalityön -ja varhaisen tuen perhetyön palvelu perheille, kun neuropsykiatriset haasteet kuormittavat arkea, esimerkiksi:
- Sääntöjen ja ohjeiden noudattaminen
- Aistiherkkyys
- Impulsiivinen käyttäytyminen
- Keskittyminen
- Arjen- ja ajanhallinta
- Sosiaalinen vuorovaikutus
Valmentavan perhetyön tuella pyritään vahvistamaan perheenjäsenten voimavaroja ja vahvuuksia. Valmentava perhetyö tarjoaa erilaisia konkreettisia keinoja ja näkökulmia perheen arjen sujuvoittamiseksi, lapsen ja vanhemman tarpeet huomioiden. Palvelun lähtökohtana on perheen motivaatio ja halu sitoutua valmennukseen.
- Valmentava perhetyö on määräaikainen tuki perheille, joissa neuropsykiatrisia haasteita.
- Valmentavan perhetyön toimintamalli on kehitetty ratkaisukeskeisen perhevalmennuksen koulutuksen pohjalta.
- Valmentava perhetyö ei vaadi diagnoosia.
Työskentelyn tavoitteet:
- Perhe oppii ja omaksuu uusia toimintamalleja ja taitoja.
- Perhe löytää uusia selviytymiskeinoja arjessa.
- Perheen voimavarat vahvistuvat.
- Perhe pääsee eroon ei-toimivista toimintamalleista.
- Perheen toimintakyky ja itseohjautuvuus lisääntyvät.
Lapsiperheiden palveluissa on tunnistettu perheiden kuormittuminen neuropsykiatristen haasteiden vaikutuksista arkeen. Perhetyön henkilöstöä on koulutettu neuropsykiatristen haasteiden vaikutuksiin ja perheiden ohjaamiseen muutostyöskentelyssä.
Lapsiperheet, joissa on neuropsykiatrisia haasteita ja ne kuormittavat perheen arkea.
Ratkaisukeskeisen perhevalmennus -koulutuksen suorittaneet varhaisen tuen perheohjaajat ja perheiden sosiaalityön perhetyön työntekijät suunnittelivat työpajatyöskentelyissä toimintamallin koulutuksen pohjalta. Valmentavan perhetyön toimintamalliin on suunniteltu tapaamisien runko, joka sisältää monipuolisesti perheen yksilöllisiä tarpeita huomioivia menetelmiä ja keinoja arjen tukemiseksi, kun perheessä on neuropsykiatrisia arjen haasteita. Keskiössä toimintamallissa on neuropsykiatristen haasteiden ymmärrys, tuki ja ohjaus, sekä vanhemmuuden ja lapsen tuki. Työskentely rakentuu perheen omiin muutostavoitteisiin sekä perheen voimavarojen ja vahvuuksien edelleen vahvistamiseen ja tukeen. Toimintamalli sisältää perheen tarpeesta riippuen 7-10 tapaamista perheen kanssa. Toimintamalli sisältää yhteisen suunnitelman ja suunnitelman arvioinnin.
Toimintamallin pilotointi käynnistyy tammikuussa 2024 ja pilotoinnin aikana toimintamallista kerätään tilastotietoja toiminnan vaikuttavuuden ja toimivuuden näkökulmista. Asiakaspalaute, työntekijäpalaute, asiakkuuksien määrät ja yhteistyötahojen palaute huomioidaan Valmentavan perhetyön pilotoinnin aikana ja niistä koostetaan arviointi toimintamallin toimivuudesta ja jatkokehittämistyöstä.
Valmentavan perhetyön pilotti käynnistyy tammikuussa 2024. Yhteistyötahoja on tiedotettu alkavasta toimintamallista. Toimintamallin esite ja jatkokehittämisen suunnitelma ovat valmiit.