Varsinais-Suomen Ikäasumisen hanke 2022-2023
Varsinais-Suomen kuntien ja hyvinvointialueen yhteisessä hankkeessa vahvistettiin kuntien, Varhan, sote-ammattilaisten ja ikääntyneiden keinoja ikääntyneiden asumisen ja ennakoinnin varautumisen tueksi laajassa yhteistyössä em. tahojen kanssa.
Ympäristöministeriö myönsi hankkeelle erityisavustuksen osana Ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelmaa. Turun kaupungin hyvinvoinnin palvelukokonaisuus vastasi hankkeen hallinnoinnista sen käynnistyessä. Hanke siirtyi Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle 1.1.2023 lähtien. Hanke oli käynnissä 11.4.2022-30.6.2023 ja se kattoi kaikki Varsinais-Suomen kunnat sekä kuntien ja hyvinvointialueen kanssa tehtävän yhteistyön.
VS Ikäasumisen hanke sai rahoituksen Ympäristöministeriön ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelmasta, jonka avulla parannettiin ikääntyneiden asumisen teemoja useissa hankkeissa monin eri tavoin.
Hyvinvointialueiden käynnistyminen 1.1.2023 ja siihen liittyvä valmistelutyö, antoi oman erityispiirteensä hanketyöhön. Osittain epäselvä tehtäväjako kuntien ja hyvinvointialueen välillä mm. asumisen asioissa vaikutti hankkeen etenemiseen.
1.1.2023 alkaen astui voimaan lainsäädännön muutoksia, joilla on vaikutuksia ikääntyneiden sosiaalipalveluihin asumisen osalta (mm. kotona asumisen tukeminen, yhteisöllinen asuminen ja laitoshoidon purkaminen vuoteen 2028 mennessä) sekä asumisen ennakoinnin ja varautumisen osalta. Lainsäädännössä korostuu ikääntyneiden kotona asumisen tukeminen ja palvelurakenteen keventäminen. (Sosiaalihuoltolaki 21 b§ ja Vanhuspalvelulaki 5§, 12§, 14§ ja 14a§.)
Hankkeen lähtökohtana ja ikääntyneiden asumisen kehittämisen tavoitteena on palvelurakenteen keventäminen ja kotona asumisen tukeminen. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää toimenpiteitä kunnilta, hyvinvointialueelta ja ikääntyneiltä itseltään. Ikääntyneiden asumisesta tuotetaan tietoa sekä kuntien ja hyvinvointialueen palveluohjauksen että ikääntyneiden henkilöiden käyttöön.
Varsinais-Suomen kuntien viranhaltijat ja hyvinvointialue kutsutaan hankkeen aikana poikkihallinnolliseen yhteistyöhön ja laaditaan toimivat rakenteet ikääntyneiden asumisen kehittämiselle sekä luodaan raamit ikäihmisten asumiseen liittyville suunnitelmille. Ikäihmisten, oppilaitosten ja kolmannen sektorin edustajia kutsutaan laajasti mukaan hankeyhteistyöhön.
Yhteistyötahojen sitouttamiseksi kuntiin/kuntayhtymiin nimetään hankkeelle yhdyshenkilö, hankkeeseen muodostetaan ohjaus- ja projektiryhmät sekä vanhusneuvostojen edustajista muodostetaan hankkeelle käyttäjäryhmä.
Varsinais-Suomen Ikäasumisen hankkeen tavoitteet:
1. Kuntien ja hyvinvointialueen yhteistyön edistäminen ikäystävällisen asumisen kehittämisessä sekä kuntien ennakoinnin ja varautumisen vahvistaminen ikääntyneiden tuleviin asumisen ja palveluiden tarpeisiin (Nykytilan kartoitus ja yhtenäiset seurantaindikaattorit),
Suunnitellut toimenpiteet:
- Kartoitetaan ikääntyneiden nykyiset asumisratkaisut.
- Arvioidaan, mikä on tarve uusille, kevyemmille asumisratkaisuille.
- Selvitetään, millaista seurantaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kunnissa on toteutettu ikääntyneiden asumisen osalta ja miten sitä voidaan yhtenäistää ja edelleen kehittää.
- Sovitaan ikäihmisten asumista koskevien tarpeiden ennakoimiseksi tarvittavista yhtenäisistä seurantaindikaattoreista.
- Huomioidaan ikääntyneiden asumisen ennakointi ja suunnittelu hyvinvointisuunnitelmassa ja –kertomuksessa vanhuspalvelulain 5§ edellytysten mukaisesti
2. Ikääntyneiden monimuotoisten asumisratkaisujen suunnittelu ja kehittäminen sekä asuinympäristöjen ikäystävällisyyden parantaminen laaja-alaisesti (mm. esteettömyys, toimivuus, turvallisuus, muistiystävällisyys, yhteisöllisyys) (Monimuotoiset asumisratkaisut ja niihin varautuminen kunnissa ja hyvinvointialueella),
Suunnitellut toimenpiteet:
- Edistetään asumisen monimuotoisuutta.
- Kehitetään olemassa olevia, ikääntyneille soveltuvia asumiskohteita ja asuinympäristöjä ikäystävällisen asumisen periaatteiden mukaisesti, joissa toteutuvat palvelujen saavutettavuus, esteettömyys, yhteisöllisyys ja esimerkiksi luonnon ja kulttuurin hyvinvointivaikutukset.
- Mallinnetaan erilaisia ikäystävällisen asumisen ja asuinympäristöjen ratkaisuja.
- Koulutetaan vapaaehtoisia edistämään ikäystävällistä asumista.
3. Neuvonnan ja palveluohjauksen kehittäminen ja ikääntyneiden oman ennakoinnin ja varautumisen tukeminen tuleviin asumisen tarpeisiin (Neuvonta ja palveluohjaus sekä ikäihmisten oma varautuminen).
Suunnitellut toimenpiteet:
- Tuetaan ikääntyneiden omaa ennakointia ja varautumista jakamalla tietoa asumisen ikäystävällisyydestä ja esteettömyydestä, asuntojen korjausmahdollisuuksista ja erilaisista ikääntyneille soveltuvista asumisvaihtoehdoista, jolloin heidän on mahdollista tehdä omaa asumistaan koskevia pitkäkestoisia ratkaisuja mahdollisimman ajoissa.
- Tuotetaan monipuolista tietoa ikääntyneiden asumisesta sekä maakunnallisen palveluohjauksen että ikääntyneiden henkilöiden käyttöön.
Hankkeen päätavoitteiden alle muodostetaan osatavoitteita, joiden toteutumista seurataan jatkuvasti ja raportoidaan niiden toteutumisesta ohjausryhmälle säännöllisesti.
Muutosta voidaan arvioida seuraavien kysymysten avulla:
1. Millaisten toimenpiteiden avulla hankkeessa edistettiin kuntien ja hyvinvointialueen yhteistyötä ikäystävällisen asumisen kehittämisessä? Miten hankkeessa vahvistettiin kuntien ennakoinnin ja varautumista ikääntyneiden tuleviin asumisen ja palveluiden tarpeisiin?
2. Miten hankkeessa toteutui ikääntyneiden monimuotoisten asumisratkaisujen suunnittelu ja kehittäminen sekä asuinympäristöjen ikäystävällisyyden parantaminen?
3. Miten hankkeessa toteutui neuvonnan ja palveluohjauksen näkökulma ja ikääntyneiden oman ennakoinnin ja varautumisen tukeminen tuleviin asumisen tarpeisiin?
Hankkeesta laaditaan loppuraportti, jossa hankkeen tuloksia tarkastellaan ja arvioidaan suhteessa tavoitteisiin.
Varsinais-Suomen Ikäasumisen hankkeessa tarkoituksena on:
- luoda toimivat rakenteet ikääntyneiden asumisen kehittämiselle sekä laatia raamit ikäihmisten asumiseen liittyville suunnitelmille.
- tuottaa tietoa sekä maakunnallisen palveluohjauksen että ikääntyneiden henkilöiden käyttöön Ikääntyneiden asumisen ennakoinnin ja varautumisen tueksi.
- kutsua yhteistyöhön Varsinais-Suomen hyvinvointialueen, alueen kuntien, kolmannen sektorin ja oppilaitosten edustajia sekä osallistaa työskentelyssä ikäihmisiä laajasti, mm. vanhusneuvostojen kautta.
Hankkeessa tehdään yhteistyötä laajasti eri tahojen kanssa ja edistetään hankkeen teemoja ja tavoitteita erilaisissa työryhmissä, työpajoissa ja hanke-esittelyissä.
Kohderyhmänä hankkeessa ovat kunnat ja hyvinvointialue, sote-ammattilaiset erityisesti asiakas- ja palveluohjauksessa, kunnissa ja kolmannella sektorilla asumisneuvontaa toteuttavat tahot ja ikäihmiset sekä heidän läheisensä. Ikääntynyt henkilö nähdään hankkeessa ensisijaisesti toimijana, joka voi tehdä itsenäisiä ratkaisuja oman asumisensa ennakoinnin ja varautumisen suhteen, edellyttäen että hänellä on riittävästi tietoa erilaisista mahdollisuuksista ja vaihtoehdoista. Hankkeessa muodostui laaja käsitys ikääntyneiden asumisen kysymyksistä Varsinais-Suomen kunnissa ja hyvinvointialueella. Asiakasymmärrystä kerrytettiin monipuolisesti.
Kunnista koottiin monipuolisesti tietoa ikääntyneiden asumiseen liittyen, mm. viranhaltijakyselyjen ja seurantaindikaattorien avulla. Ikääntyneille pilotoitiin kysely asumisen toiveista ja tarpeista. Vanhusneuvostojen edustajista koottiin käyttäjäryhmä, jossa keskityttiin ikääntyneiden asumisen teemoihin. Ikääntyneiden asumisen ennakoinnin ja varautumisen tueksi koottiin tietopaketti hyödynnettäväksi heille itselleen sekä kunnissa ja hyvinvointialueilla tehtävässä asumisen neuvonnassa ja ohjauksessa. Hyvinvointialueen järjestämän yhteisöllisen asumisen käytäntöjä ja toimintamalleja yhtenäistettiin hankkeen aikana.