Vastasairastuneen tyypin 2 diabeetikon digihoitopolku

Tyypin 2 diabeetikolla on käytössään sovellus, jossa on perustietoa diabeteksesta, erilaisia omahoito-ohjeita, ammattilaisen yksilöllisesti aikatauluttamat seurantakäyntien ajankohdat sekä erilaisia kyselyitä. 

Toimintaympäristö **

Suomessa on noin 450 000 diagnosoitua hoidossa olevaa diabeetikkoa: noin 50 000 tyypin 1 ja noin 400 000 tyypin 2 diabeetikkoa. Lisäksi 50 000 - 100 000 suomalaista sairastaa tietämättään tyypin 2 diabetesta. 

Diabetesbarometri 2021 -raportin mukaan koronapandemian aikana diabetesta sairastavien omahoidon tuen toteutumisessa on ollut suuria haasteita. Moni diabetesta sairastava on kokenut jääneensä yksin sairautensa kanssa. Lisäksi hoidon kulmakivenä toimivassa omahoidon tuen resurssoinnissa on suuria alueellisia eroja. Diabeteksen ennaltaehkäisy ja hyvä hoito ovat kansaterveydellisesti merkittävässä roolissa. Omahoitonsa tueksi diabetesta sairastavat tarvitsevat kohdennettua ja helposti saavutettavaa tietoa ja tukea. Digitalisaatio tarjoaa uusia mahdollisuuksia omahoidon tuen sisältöihin, toteuttamiseen ja resursointiin. Digitaalisia palveluja suunniteltaessa on tärkeä ottaa huomioon näiden käyttäjien näkökulma. Lähde Diabetesliitto, diabetesbarometri 2021. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Digihoitopolkuja on käytetty erikoissairaanhoidossa muun muassa erilaisiin toimenpiteisiin liittyen, mutta perusterveydenhuollossa ei ole ollut pitkäaikaissairaiden digihoitopolkuja käytössä. 

Kehittämistyö liittyy Keski-Suomen hyvinvointialueen seuraaviin strategisiin menestystekijöihin: 

  • Ihmislähtöiset ja kustannusvaikuttavat palvelut sekä saumaton palvelujen yhteensovittaminen
  • Aktiiviset ja osallistuvat asukkaat sekä toimivat ennaltaehkäisevät palvelut
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Diabetesta sairastavat tarvitsevat kohdennettua ja helposti saavutettavaa tietoa ja tukea omahoitonsa tueksi. Digitaalisilla ratkaisuilla voidaan tähän tarpeeseen vastata tiettyjen asiakasryhmien osalta. Digitaalisten ratkaisujen toivotaan myös sujuvoittavan ja nopeuttavan terveydenhuollon prosesseja. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Työryhmässä on asiantuntijoita Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeesta, vaikuttavan terveydenhuollon ekosysteemi -hankkeesta, avoterveydenhuollon yksiköistä, tietohallinnosta sekä digihoitopolun järjestelmätoimittajalta. 

Hyvinvointialueen hankkeet toimivat kehittämistyön koordinoijina ja valmistelijoina. Työryhmän diabeteshoitajat ja -lääkärit suunnittelivat digihoitopolun sisältöjä. Työryhmä valmisteli yhdessä digihoitopolun pilotointisuunnitelman.  

Tavoiteltu muutos

Digihoitopolun tavoitteena on

  • Tukea asiakkaan omahoitoa entistä paremmin sekä tarjota asiakkaalle nykyaikainen kanava saada tietoa ja olla yhteydessä ammattilaisiin
  • Sujuvoittaa potilaan hoitopolkua kaikissa sen vaiheissa:​
    • Asiakas saa käyntien ajankohdat ja ohjeet sovellukseen​
    • Sovelluksen kautta tehtävät kyselyt helpottavat ammattilaisen työtä, koska hän saa asiakkaan esitiedot jo ennen käyntiä​
  • Vahvistaa vastasairastuneen tyypin 2 diabeetikon omahoitoon sitoutumista
  • Yhtenäistää tyypin 2 diabeteksen hoidonohjauksen toimintamalleja Keski-Suomen hyvinvointialueella
Muutoksen mittaaminen

Vastasairastuneen tyypin 2 diabeetikon digihoitopolun sisällön valmistelu sekä pilotointisuunnitelma toteutettiin Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa. Varsinainen pilotointi toteutetaan Keski-Suomen Kestävän kasvun -ohjelmassa. Tavoiteltua muutosta arvioidaan vuosina 2023-2025 seuraavilla mittareilla: 

  • Asiakaskyselyt
  • Ammattilaisten kyselyt
  • Arvio ajansäästöstä ja vaikutuksista asiakkaan hoitomyöntyvyyteen
  • Mahdolliset muutokset vaikuttavuusparametreissa, mm. HbA1C, BMI, LDL
Toteutussuunnitelma

Vastasairastuneen tyypin 2 diabeetikon digihoitopolun sisällön valmistelu sekä pilotointisuunnitelma toteutettiin Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman aikana seuraavasti: 

  • Työryhmän säännölliset tapaamiset järjestelmätoimittajan kanssa
  • Digihoitopolun sisällön suunnittelu (ohjeet, kyselyt, aikajana)
  • Ammattilaisohjeiden työstäminen
  • Pilottiaikataulun suunnittelu
  • Perehdytys- ja koulutussuunnitelma
  • Pilotin arvioinnin alustava suunnitelma
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä ovat vastasairastuneet tyypin 2 diabeetikot ja perusterveydenhuollon ammattilaiset, hoitajat ja lääkärit. Toimintamallin kehittämisessä on hyödynnetty erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon diabeteksen hoidon ammattilaisia sekä digihoitopolkujen järjestelmäasiantuntijoita. Digihoitopolkua kehitetään säännöllisesti asiakkaiden ja ammattilaisten palautteiden perusteella. 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Erikoissairaanhoidossa käytettävät digihoitopolut sekä muiden toimittajien digihoitopolkuihin tutustuminen (Terveyskylä). 

Ideointi

Työryhmän ideana oli suunnitella sisällöt tyypin 2 diabeetikoiden digihoitopolkuun. Ratkaisuna asiakkaan sovellus, jossa on perustietoa diabeteksesta, erilaisia omahoito-ohjeita, ammattilaisen yksilöllisesti aikatauluttamat seurantakäyntien ajankohdat sekä erilaisia kyselyitä. 

Ratkaisun testaaminen

Vastasairastuneen tyypin 2 diabeetikon digihoitopolun sisällön valmistelu sekä pilotointisuunnitelma toteutettiin Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa. Varsinainen pilotointi toteutetaan Keski-Suomen Kestävän kasvun -ohjelmassa vuosina 2023-2025. 

Kokeilun tavoitteet

Tavoitteena luoda tyypin 2 diabeetikon digihoitopolku, joka 

  • Tukee asiakkaan omahoitoa entistä paremmin sekä tarjoaa asiakkaalle nykyaikaisen kanavan saada tietoa ja olla yhteydessä ammattilaisiin
  • Sujuvoittaa potilaan hoitopolkua kaikissa sen vaiheissa:​
    • Asiakas saa käyntien ajankohdat ja ohjeet sovellukseen​
    • Sovelluksen kautta tehtävät kyselyt helpottavat ammattilaisen työtä, koska hän saa asiakkaan esitiedot jo ennen käyntiä​
  • Vahvistaa vastasairastuneen tyypin 2 diabeetikon omahoitoon sitoutumista
  • Yhtenäistää tyypin 2 diabeteksen hoidonohjauksen toimintamalleja Keski-Suomen hyvinvointialueella
Kokeilussa opittua

Perusterveydenhuollossa käytetään vielä varsin vähäisesti pitkäaikaissairaiden digitaalisia omahoitosovelluksia. Digihoitopolun sisällön suunnittelussa ja pilottisuunnitelmassa tulee olla mukana asiakasrajapinnassa työskenteleviä ammattilaisia sekä heidän esihenkilöitään. Digihoitopolun järjestelmätoimittajan kanssa kannattaa aikatauluttaa säännölliset palaverit ja suunnitelman läpikäynnit. 

Ratkaisun perusidea **

Digihoitopolussa asiakas saa käyttöönsä sovelluksen, jossa on kattavasti perustietoa diabeteksesta, erilaisia omahoito-ohjeita, ammattilaisen yksilöllisesti aikatauluttamat seurantakäyntien ajankohdat sekä erilaisia kyselyitä. Asiakas voi lähettää ammattilaiselle sairauteensa liittyviä kysymyksiä sovelluksen kautta, ja ammattilainen voi seurata asiakkaan etenemistä digipolulla. Digihoitopolku on diabeetikon käytettävissä ensimmäisen vuoden ajan sairastumisestaan. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Suunnitteluvaiheessa asiakkaan palvelupolku, ammattilaisten roolit ja toimintaympäristö tulee kuvata mahdollisimman tarkasti:

  • mitä kautta asiakas ohjautuu digihoitopolun käyttäjäksi
  • sovelluksen tekniset vaatimukset
  • sovelluksen tietosuoja-asiat
  • ketkä kaikki ammattilaiset ovat käyttämässä palvelua
  • miten ammattilaiset perehdytetään järjestelmän käyttöön
  • ammattilaisten roolit (pääkäyttäjät)
  • miten toimitaan virhetilanteissa, mikä on järjestelmätoimittajan rooli
  • miten asiakkaan hoitotiedot siirtyvät potilastietojärjestelmään 
  • mitä mittareita vaikuttavuuden arvioinnissa käytetään

Lisätietoa voi tiedustella miina-maria.kivela@hyvaks.fi, 050 454 7873

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Digihoitopolun sisällön suunnittelussa ja pilottisuunnitelmassa tulee olla mukana asiakasrajapinnassa työskenteleviä ammattilaisia sekä heidän esihenkilöitään. Digihoitopolun järjestelmätoimittajan kanssa kannattaa aikatauluttaa säännölliset palaverit ja suunnitelman läpikäynnit. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa valmisteltiin vastasairastuneen tyypin 2 diabeetikon digihoitopolku, jossa on perustietoa tyypin 2 diabeteksesta, erilaisia omahoito-ohjeita, ammattilaisen yksilöllisesti aikatauluttamat seurantakäyntien ajankohdat sekä erilaisia kyselyitä.  Digihoitopolun varsinainen pilotointi toteutetaan Keski-Suomen Kestävän kasvun -ohjelmassa vuosina 2023-2025.