Voimaa ikämiesten arkeen -ryhmätoimintamalli
Voimaa ikämiesten arkeen on ryhmätoimintamalli, joka vähentää yli 60-vuotiaiden ikämiesten yksinäisyyden kokemuksia ja vahvistaa heidän osallisuuttaan ja sosiaalista toimintakykyään. Malli soveltuu toteutettavaksi vapaaehtoisten ohjaamana.
Ikämiehille suunnatun ja toimijuutta korostavan ryhmätoiminnan tarve nousi Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueella esille joulukuussa 2020 olleessa työpajassa, joka järjestettiin alueen julkisen ja kolmannen sektorin toimijoille, vanhusneuvostoille ja seurakunnille. Eläkkeelle jäämisen todettiin vaikuttavan miesten sosiaalisiin suhteisiin usein negatiivisesti ja mikäli eläkkeelle jäämistä ei etukäteen suunnitella, voi se lisätä syrjäytymisen riskiä. Lisäksi esille nousivat tiettyjen henkilökohtaisen elämän tragedioiden vaikutukset ikämiesten arkeen; esimerkiksi erotilanteessa tai leskeksi jäädessä ikämiesten ravitsemus voi heikentyä ja päihteiden käyttö lisääntyä. Edellä mainittujen lisäksi koettiin, että ikämiehet ovat itsessään vaikeasti tavoitettava ihmisryhmä. Myös tutkimuskirjallisuuden perusteella tiedetään, että miehet hakeutuvat naisia huonommin terveydenhuollon palveluiden sekä ennaltaehkäisevän toiminnan piiriin (Suominen-Taipale et al. 2006; White 2011) jonka lisäksi ikämiehiä on vaikea saada mukaan sellaiseen ryhmätoimintaan, jossa on mukana myös naisia (Milligan et al. 2015).
Koska sosiaalisen eristäytymisen aiheuttama kuolemanriski vertautuu vakavuudeltaan yleisesti tunnettuihin kliinisiin riskitekijöihin, kuten tupakointiin, korkeaan kolesteroliin ja verenpaineeseen sekä ylipainoon (Pantell et al. 2013) ja se on korostunut ikääntyneillä miehillä sekä yksin asuvilla ikäihmisillä (Iliffe et al. 2007), on perusteltua että edellä mainitulle ihmisryhmälle kehitetään osallisuutta lisäävää ja yksinäisyyttä vähentävää ryhmätoimintaa. Ikääntyneiden ihmisten sosiaalista eristäytymistä voidaan parhaiten torjua ryhmätoiminnalla, jossa on otettu huomioon opetuksellisuus ja joka on suunnattu tietylle ihmisryhmälle, tässä tapauksessa ikämiehille (Cattan et al. 2005).
Voimaa ikämiesten arkeen -ryhmätoiminta lisää 60-vuotta täyttäneiden ikämiesten osallisuutta ja sosiaalista toimintakykyä sekä vähentää yksinäisyyden kokemuksia. Ryhmätoiminta on tarvelähtöistä ja miehet itse suunnittelevat ryhmien sisällöt omien toiveittensa ja tarpeittensa pohjalta. Ryhmätoiminnan suunnittelun pohjana on miesten toiveiden lisäksi heidän oma osaamisensa ja erityistaidot, jotka pyritään saamaan koko ryhmän käyttöön.
Ikämiehille suunnatun vertaisryhmätoiminnan tarve nousi esille joulukuussa 2020 järjestetyssä työpajassa, jossa Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueiden ikääntyneiden kanssa työskentelevät toimijat pohtivat alueiden miestyötä ja miehille suunnattua toimintaa. Työpajassa nousi esille, että paikkakunnilla ei varsinaisesti ole yksinomaan ikämiehille suunnattua vertaisryhmätoimintaa, jonka lisäksi ikämiehiä on vaikea saada ylipäätään mukaan ryhmätoimintaan. Eläkkeelle jääminen voi johtaa miesten syrjäytymiseen erityisesti, jos eläkkeelle jäämistä ei ole tarkemmin suunniteltu. Lisäksi ero puolisosta tai leskeksi jääminen lisäävät syrjäytymisriskiä entisestään.
Ikämiehille suunnatun toiminnan tarvetta puoltaa myös se, että Kymenlaaksossa yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä on 27.4 % ja Etelä-Karjalassa 26.8 % (vrt. 23 % koko Suomi). Lisäksi Etelä-Karjalassa väestön ikä- ja sukupuolirakenteen, sairastavuuden ja sosioekonomisen aseman huomioiva palvelutarve oli 10 % suurempi, kuin maassa keskimäärin.
Toiminnan alkuvaiheessa järjestettiin paikallisille sote- ja järjestöalan toimijoille yhteisiä Teams-tapaamisia, joissa kerrottiin alkavasta Voimaa ikämiesten arkeen -toiminnasta sekä kartoitettiin sidosryhmien odotuksia ja yhteistyömahdollisuuksia. Yhteisiä jatkotapaamisia sovittiin soveltuvimpien yhteistyökumppaneiden kanssa.
Yhteistyötä tehtiin muun muassa viestinnän ja mainonnan, ryhmiin ohjautumisen sekä ohjausryhmäjäsenyyden tiimoilta. Lisäksi yhteistyökumppaneiden avulla löydettiin soveltuvat tilat Voimaa ikämiesten arkeen -ryhmien järjestämiseen. Ryhmiin ohjautumisen tiimoilta yhteistyötä tehtiin erityisesti paikallisten sote-toimijoiden (muun muassa aikuis- ja vanhussosiaalityö, omaishoito, kotihoito ja kotikuntoutus, mielenterveys- ja päihdepalvelut, työvoiman palvelukeskus) sekä diakoniatyön kanssa.
Miesryhmätoiminnan Vertaisopas on kehitetty yhdessä ryhmiin osallistuneista miehistä kootun Kehittäjäryhmän kanssa.
Voimaa ikämiesten arkeen -toiminnan tavoitteena on osallistujien osallisuuden ja sosiaalisen toimintakyvyn lisääntyminen sekä yksinäisyyden kokemusten väheneminen.
Osallisuuden ja yksinäisyyden kokemuksen muutoksia mitattiin suljetussa ryhmätoiminnassa suoritetuilla alku- ja loppukyselyillä. Kyselyissä osallisuuden muutoksen mittarina käytettiin Osallisuusindikaattoria, joka sisältää kymmenen osallisuuden kokemusta kuvaavaa väittämää. Osallisuusindikaattorin summapistemäärä on välillä 0-100, jossa suurempi pistemäärä tarkoittaa suurempaa osallisuuden kokemusta.
Yksinäisyyden kokemuksen mittarina käytettiin 5-portaista, Likert-asteikollista, subjektiivista yksinäisyyden kokemusta, jossa väittämä on "Olen tuntenut oloni yksinäiseksi viimeisen kuukauden aikana?". Vastausvaihtoehdot väittämään ovat "1) jatkuvasti", "2) usein", "3) joskus", "4) harvoin", "5) en koskaan".
Edellä mainittujen määrällisten mittareiden lisäksi toiminnan vaikutuksia mitattiin myös laadullisilla Pienet onnistumistarinat - teemahaastatteluilla. Haastattelut suoritettiin yksilöhaastatteluina ryhmiin osallistuneille miehille, ja niiden avulla selvitettiin muun muassa osallisuuden kokemuksen muutoksen mekanismeja sekä ryhmätoiminnan vaikutuksia sosiaalisiin suhteisiin.
Voimaa ikämiesten arkeen -ryhmätoiminnan kohderyhmänä ovat eläkkeellä olevat tai eläkkeelle jäämässä olevat miehet, jotka ovat kiinnostuneita miesryhmätoiminnasta ja kokevat mahdollisesti yksinäisyyttä sekä osallisuuden puutetta. Edellä mainitun lisäksi toiminnan erityisenä kohderyhmänä ovat maahanmuuttajataustaiset ikämiehet, syrjäseuduilla asuvat ikämiehet sekä eronneet, lesket ja yksin asuvat ikämiehet.
Voimaa ikämiesten arkeen -ryhmätoimintamalli on kehitetty yhdessä ryhmiin osallistuneiden miesten kanssa. Miehet itse suunnittelevat ryhmätapaamisten sisällöt kulloisenkin ryhmän mielenkiinnon ja osaamisen mukaan. Suunnittelun tueksi on kehitetty Teematarjotin, jonka avulla erilaisia toimintamahdollisuuksia on helpompi hahmottaa. Toimintamallissa ryhmän on tarkoitus ryhmäytymisen jälkeen jatkaa vertaisryhmänä vapaaehtoisen ohjaajan ohjaamana tai niin, että ryhmä jakaa ohjausvastuun ja tehtävät ryhmän sisällä. Mallin mukaan ryhmän toimintaolosuhteet pyritään luomaan alusta saakka sellaisiksi, että toiminnasta kertyy osallistujilleen mahdollisimman vähän kustannuksia.