Lastensuojelun sosiaalityön toimintatapojen ja organisaatiorakenteen kehittäminen asiakastarpeita vastaavaksi; tavoitteena parantaa työn vaikuttavuutta mahdollistamalla pitkäaikainen, suhdeperustainen työskentely ja täydentyvä tilannearviointi.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Yhdennetty lastensuojelun sosiaalityö
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Lastensuojelun sosiaalityön toimintatapojen ja organisaatiorakenteen kehittäminen asiakastarpeita vastaavaksi; tavoitteena parantaa työn vaikuttavuutta mahdollistamalla pitkäaikainen, suhdeperustainen työskentely ja täydentyvä tilannearviointi.

Toteutuspaikka
Helsingin lastensuojelu ja perhesosiaalityö
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Helsinki
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Minna Cukurs

Luotu

29.11.2023

Viimeksi muokattu

30.11.2023
Ratkaisun perusidea **

Lastensuojelun sosiaalityötä tehdään suhdeperustaisesti ja suunnitelmallisesti. Sama sosiaalityöntekijä pysyy lapsen asiakasprosessin eri vaiheissa. Sosiaalityön edellytyksiä parannetaan vahvistamalla sosiaalityöntekijöiden osaamista ja työhön saamaa tukea. Yhdennetty lastensuojelun sosiaalityö vahvistaa täydentyvää tilannearviointia ja vähentää huostaanottoja. 

Toimintaympäristö **

Lastensuojelun sosiaalityön organisointitapaan on vuosien saatossa vaikuttanut toimintaympäristön ja lainsäädännön muutokset. Helsingin lastensuojelun sosiaalityötä on toteutettu eriytettynä avohuollon ja sijoituksen palveluna vuodesta 2010, jotta osaamista ja asiantuntijuutta on voitu kehittää lainsäädännön edellyttämän vastuun mukaisesti. 

Suomen lapsi- ja perhepalveluiden nykyisenä muutostavoitteena on toimintakulttuurin kehittäminen ja uudistaminen aiempaa lapsi- ja perhelähtöisemmäksi, kokonaisvaltaisemmaksi, moniammatillisemmaksi ja suhdeperustaisemmaksi.  Samalla kun eriytetyissä palveluissa on kehitetty toimivia työskentelymalleja, on tunnistettu mallin heikentävä vaikutus tilannearviointiin ja kokonaisvaltaisen ymmärryksen muodostamiseen sekä suhdeperustaiseen työhön. 

Yhdennetyn lastensuojelun sosiaalityön tavoitteena on vahvistaa ja parantaa suhdeperusteista ja vaikuttavaa palvelua. Tähän pyritään vähentämällä organisaation rakenteeseen ja toimintamalleihin sisältyviä työntekijävaihtoja ja tietokatkoksia sekä vahvistamalla lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän työn edellytyksiä.  Jatkossa lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä ei vaihdu, vaikka lapsen palvelu siirtyy lastensuojelun asiakkuuden aikana avohuoltoon, sijaishuoltoon tai alle 18-vuotiaana jälkihuoltoon. Samalla arvioidaan, mitä tukea sosiaalityöhön ja sen rakenteisiin tarvitaan. 

Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden saatavuus ja työssä jaksaminen on kansallinen haaste. Mahdollisuus toimia ammattieettisesti työhön sisältyvien arvojen mukaan on ensisijaista työhyvinvoinnin kannalta. Käytännössä se tarkoittaa mm. aikaa, riittäviä resursseja ja tukea työhön (Mänttäri-van der Kuip, 2015).  Vaikka sosiaalityöntekijän työnkuva laajenee, se myös tarkentuu. Onnistuessaan yhdentynyt sosiaalityö voi parantaa sekä lapsen että työntekijän asemaa: työlle rakennetaan riittävät resurssit, jotta työntekijät jaksavat työssään paremmin, vaihtuvuus vähenee ja suhdeperustainen työ vahvistuu.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Helsingin lastensuojelun sosiaalityön organisointimallin kehitystarpeita on selvitetty vuodesta 2016 alkaen esihenkilöiden, kokemusasiantuntijoiden ja henkilöstön edustajien työpajoissa. Lisäksi on toteutettu asiakas- ja henkilöstökyselyjä, joissa on kerätty palautetta työn vaikuttavuudesta ja edellytyksistä. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Yhdentymisen edellytyksinä on riittävä tuki sosiaalityöntekijöiden työlle ja osaamiselle. Valmistelu jaettiin 8 osa-alueeseen:

  1. Organisaation rakenne ja toimintamalli asiakastyön tarpeista käsin. Lähiesihenkilön tukea lisättiin sosiaalityöhön ja johtaville sosiaalityöntekijöille. 
  2. Moniammatillisen tiimin selkeät ja yhtenevät työnkuvaukset. Roolien selkeyttäminen ja sanoittaminen.
  3. Lastensuojelun asiakkaiden päivytyksen perustaminen. Kiireellisten selvitysten ja toimenpiteiden keskittäminen omaan työyksikköön.
  4. Esimerkkikriteerien laatiminen päätöksenteon tueksi. Tasalaatuisen toimintamallin vahvistaminen.
  5. Työn tuki: seniorisosiaalityömallin kehittäminen vaativiin asiakastilanteisiin, ohjeiden saatavuuden ja ajantasaisuuden varmistaminen, tukiprosessit ja yhdenmukaiset palvelut mm. toimistopalveluiden ja juridisen tuen kanssa.
  6. Osaamisen tuki: täydennyskoulutusmallin suunnitteleminen. Siirtymävaiheen koulutukset sosiaalityön tiimeille.
  7. Lastensuojelun yksiköiden välinen yhteistyö
  8. Monialainen yhteistyö
Vinkit toimintamallin soveltajille **
  • Riittävä resurssi ja aika valmistelun toteuttamiseen
  • Yhteistyö ja maltillinen valmistelu yhdessä henkilöstön kanssa
  • Selkeä viestintä
  • Tavoitteiden jaksottaminen ja suunnitelma kehittämisen jatkamiselle myös tulevaisuudessa
Kansikuva
Yhdennetty lastensuojelun sosiaalityö parantaa asiakaskokemusta ja työn vaikuttavuutta. Toimintamalli edellyttää vahvaa tukea lapsen asioista vastaavalle sosiaalityöntekijälle.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Aihealueet

Kohderyhmä