Yhteistyöryhmä järjestöyhteistyön kehittämiseksi maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluvaiheessa
Maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluvaiheessa toimiva yhteistyöryhmä, jonka kautta perustettava hyvinvointialue (aikaisemmin sote-maakunta) ja alueen järjestöt kehittävät yhteistyönsä rakenteita ja toimintamalleja.
Valmisteilla olevassa maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) -uudistuksessa vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä siirretään kunnilta hyvinvointialueille. Samalla sosiaali- ja terveydenhuollon painopistettä pyritään siirtämään peruspalveluihin ja varhaiseen ongelmien ehkäisyyn.
Tässä muutostilanteessa sote-järjestäjän ja järjestöjen on luotava uusia kumppanuuksia, jotta järjestöjen sote-palveluita tukeva, pitkälti ennaltaehkäisyyn painottuva toiminta nivoutuu osaksi hyvinvointialueiden sote-palveluketjuja.
Uusimaa on suuri maakunta, jossa järjestöjen sote-uudistukseen osallistamisen haasteena on järjestökentän laajuus ja monitahoisuus. Maakunnassa toimii yli 3000 sosiaali- ja terveysjärjestöä ja moninkertainen määrä muita järjestöjä, joiden perustoimintaa on asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Uudellamaalla ei ole vielä maakunnan kattavaa järjestöjen yhteistyöelintä, jonka kanssa maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelijoiden olisi luontevaa tehdä laaja-alaista yhteistyötä.
Meneillään olevassa maakunta-ja sote-uudistuksessa Uusimaa on tarkoitus jakaa yhden sote-maakunnan sijaan viideksi hyvinvointialueeksi. Tulevilla hyvinvointialueilla on sote-järjestäjinä velvollisuus tehdä yhteistyötä alueensa järjestöjen kanssa ja ottaa ne mukaan sote-uudistuksen valmisteluun. Osallisuuden toteutuminen vaatii avoimuutta, vuorovaikutusta ja luottamusta. Näiden luomiseksi järjestöt ja hyvinvointialueet tarvitsevat yhteistyölleen toimivat rakenteet.
Yhteistyöryhmässä ovat mukana tasavertaisina toimijoina hyvinvointialueen valmistelijat, alueen sosiaali- ja terveysjärjestöt, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen järjestöt sekä muut järjestöt, joiden perustehtävä liittyy tulevan hyvinvointialueen toimialaan, kuten pelastusalan järjestöt.
Ryhmän toimintaa ja tavoitteita suunnitellaan yhdessä hyvinvointialueen valmistelijoiden kanssa, jotta ryhmän toiminnasta on aitoa hyötyä valmistelussa. Näin myös järjestöt pääsevät vaikuttamaan oikeaan aikaan valmistelussa oleviin asioihin.
Järjestöillä on tarve saada tietoa ja päästä vaikuttamaan sote-uudistuksen valmisteluun ja toteutukseen. Yhteistyöryhmän organisoitu toiminta varmistaa, että järjestöt ovat vahvasti osallisina valmistelussa ja että järjestöjen vaikuttaminen on mahdollisimman laaja-alaista, eikä perustu esimerkiksi ainoastaan yksittäisten järjestöjen näkemyksiin.