Yhtenäiset ravitsemusohjausmateriaalit, Pirkanmaan hva, (RRP, P4, I2)
Selvitämme käytössä olevia ravitsemusohjausmateriaaleja ja niiden tarpeita. Yhtenäistämme ja täydennämme materiaaleja sekä kokoamme ne Ravitsemuskäsikirjaan. Luomme myös prosessin materiaalien päivityksestä ja vastuista.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi Policy Brief -toimenpidekannanoton Ravitsemusterveyttä edistetään vaikuttavasti yhteistyössä vuonna 2023. Ruokavalinnoilla on oleellinen merkitys terveyden ja hyvinvoinnin turvaamisessa, kansantautien ehkäisemisessä, ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden edistämisessä sekä ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa. Ravintoon liittyvät riskitekijät selittävät Suomessa noin 18 % kuolemista.
Terveydenhuollon ammattilaisten tarjoaman elintapaohjauksen tavoitteena on tukea terveyttä edistävien ruokailutapojen ja pysyvien elämäntapamuutosten toteutumista. Ohjauksen ja sitä tukevan ohjausmateriaalin tulee perustuvat tutkittuun tietoon.
Pirkanmaan hyvinvointialueen yksi strateginen kärkiteema on Yhdenvertaiset, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut. Siinä lupaamme panostaa ennaltaehkäisyyn ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen tiiviissä yhteistyössä kuntien ja järjestöjen kanssa. Ravitsemusohjausmateriaalien yhtenäistäminen on osa EU:n rahoittamaa RRP2 -hanketta (2023–2025). Pirkanmaan RRP-hanke on Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla uusilla toimintamalleilla (Hoppu-hanke). Hankesuunnitelmaa on valmisteltu rinnakkain hyvinvointialueen strategian kanssa ja sen toimenpiteet linkitetään vahvasti yhteen strategian toimeenpano-ohjelman toimenpiteiden kanssa.
Kehitystyötä tehdään yhdessä Pirkanmaan hyvinvointialueen Ravitsemusterapiayksikön ravitsemusterapeuttien kanssa. Palvelulinjojen edustajia kutsuttiin yhteistyöhön.
Kun terveydenhuollon ammattilainen tunnistaa asiakkaan ravitsemusohjauksen tarpeen, hän osaa hakea ohjaustaan tukevaa ohjausmateriaalia Ravitsemuskäsikirjasta. Ohjausmateriaalia on laajasti saatavilla yhdessä paikassa Pirkanmaan hyvinvointialueen sisäisillä verkkosivuilla. Sitä voidaan tarkastella tietokoneen tai älylaitteen näytöltä, hyödyntää etävastaanotoilla tai tulostaa tarpeita vastaavasti. Jatkossa ohjausmateriaaleja, jotka eivät ole enää ajan tasalla, ei kerry ammattilaisten varastoihin. Asiakkaat saavat tasalaatuista ja konkreettista ravitsemusohjausta. Ravitsemusohjeiden jatkuva arvioiminen ja päivittäminen takaa ajantasaisen ravitsemusohjausmateriaalin saatavuuden.
Osa tuotetuista ravitsemusohjausmateriaaleista tulee olemaan julkisesti nähtävillä myös Pirkanmaan elintapaohjauksen digitaalisella palvelutarjottimella.
- Nykytilanteen ja tarpeiden kartoitus (kysely)
- Suunnitelma ravitsemusohjeiden kokonaisuudesta (työpajat)
- Alustan luominen, johon ohjausmateriaalit kootaan (Ravitsemuskäsikirja -sivusto)
- Niiden ohjausmateriaalien tuottaminen, jotka kyselyyn pohjautuen työpajoissa linjattu
- Ruokakuvaprojekti yhteistyössä Ravistamo Oy:n kanssa
- Kokonaisuuden jalkauttaminen käyttöön (koulutukset, verkostokokoukset, viestintä)
- Ravitsemusohjausmateriaalien ja Ravitsemuskäsikirjan ylläpitämisen ja päivittämisen prosessin luominen
Ravitsemushoito ja -ohjaus ovat moniammatillista yhteistyötä, jossa tarvitaan kaikkien Pirkanmaan hyvinvointialueen ammattilaisia. Terveydenhuollon ammattilaisten tehtävänä on arvioida ravitsemusohjauksen tarpeen laajuus ja vaativuustaso sekä tukea potilaan motivaation heräämistä ja käyttäytymisen muutosta. Lähtökohtana on, että kaikki terveydenhuollon ammattilaiset hallitsevat terveyttä edistävän ravitsemuksen ja vajaaravitsemuksen ehkäisyn periaatteet sekä pystyvät keskustelemaan näistä kannustavasti asiakkaan kanssa.
Ymmärrystä tarpeista ja toiveista kartoitettiin kyselyllä syksyllä 2023. Kysely lähetettiin Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden suoraa asiakas- ja potilastyötä tekevien yksiköiden lähiesihenkilöille. Kyselyä varten koottiin kattavasti olemassa olevia ohjausmateriaaleja ja niitä linkitettiin kyselylomakkeeseen. Vastauksia kyselyyn saatiin yhteensä 205 ja vastausprosentti oli 35.
Kyselyyn vastaajista yli 83 % oli sitä mieltä, että ravitsemusohjaus on merkittävä osa yksikön asiakkaiden tai potilaiden kokonaishoitoa. Kuitenkin 61,4 % vastaajista oli jokseenkin tai täysin eri mieltä siitä, että työntekijöillä on käytössä laadukasta ravitsemusohjausmateriaalia. Kysely paljasti tarpeen yhtenäisille ravitsemusohjausmateriaaleille eri aihepiireistä.
Avoimissa vastauksissa kaivataan yhtenäisiä, selkeitä, kuvallisia ja helposti löydettäviä ohjausmateriaaleja, erityisesti ikääntyneille ja maahanmuuttajille. Materiaalia toivottiin sekä jaettavassa että digitaalisessa muodossa.