Yhtenäiset ravitsemusohjausmateriaalit, Pirkanmaan hva, (RRP, P4, I2)

Selvitämme käytössä olevia ravitsemusohjausmateriaaleja ja niiden tarpeita. Yhtenäistämme ja täydennämme materiaaleja sekä kokoamme ne Ravitsemuskäsikirjaan. Luomme myös prosessin materiaalien päivityksestä ja vastuista.

Toimintaympäristö

Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi Policy Brief -toimenpidekannanoton Ravitsemusterveyttä edistetään vaikuttavasti yhteistyössä vuonna 2023. Ruokavalinnoilla on oleellinen merkitys terveyden ja hyvinvoinnin turvaamisessa, kansantautien ehkäisemisessä, ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden edistämisessä sekä ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa. Ravintoon liittyvät riskitekijät selittävät Suomessa noin 18 % kuolemista.

Terveydenhuollon ammattilaisten tarjoaman elintapaohjauksen tavoitteena on tukea terveyttä edistävien ruokailutapojen ja pysyvien elämäntapamuutosten toteutumista. Ohjauksen ja sitä tukevan ohjausmateriaalin tulee perustuvat tutkittuun tietoon.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Pirkanmaan hyvinvointialueen yksi strateginen kärkiteema on Yhdenvertaiset, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut. Siinä lupaamme panostaa ennaltaehkäisyyn ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen tiiviissä yhteistyössä kuntien ja järjestöjen kanssa. Ravitsemusohjausmateriaalien yhtenäistäminen on osa EU:n rahoittamaa RRP2 -hanketta (2023–2025). Pirkanmaan RRP-hanke on Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla uusilla toimintamalleilla (Hoppu-hanke). Hankesuunnitelmaa on valmisteltu rinnakkain hyvinvointialueen strategian kanssa ja sen toimenpiteet linkitetään vahvasti yhteen strategian toimeenpano-ohjelman toimenpiteiden kanssa.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Pirkanmaan 23 kunnassa työtä sosiaali- ja terveyspalveluissa on tehty aikaisemmin eri tavalla. Ravitsemusohjausmateriaalit ja niiden käyttö ravitsemusohjauksessa ovat olleet hyvin erilaista eri kunnissa. Yhtenäisellä Pirkanmaan hyvinvointialueella asiakkaille tarjottavien palveluiden saatavuuden ja laadun tulee olla yhtenäistä. Tämä koskee myös ravitsemusohjausta ja sitä tukevien ohjausmateriaaleja. Niiden tulee olla yhtenäisiä, ajantasaisia ja tieteelliseen tietoon perustuvia. Kun yhtenäiset ohjausmateriaalit ovat helposti saatavilla, myös ammattilaisten työ helpottuu ja työresurssit kohdistuvan tarkoituksenmukaisesti.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehitystyötä tehdään yhdessä Pirkanmaan hyvinvointialueen Ravitsemusterapiayksikön ravitsemusterapeuttien kanssa. Palvelulinjojen edustajia kutsuttiin yhteistyöhön.

Tavoiteltu muutos

Kun terveydenhuollon ammattilainen tunnistaa asiakkaan ravitsemusohjauksen tarpeen, hän osaa hakea ohjaustaan tukevaa ohjausmateriaalia Ravitsemuskäsikirjasta. Ohjausmateriaalia on laajasti saatavilla yhdessä paikassa Pirkanmaan hyvinvointialueen sisäisillä verkkosivuilla. Sitä voidaan tarkastella tietokoneen tai älylaitteen näytöltä, hyödyntää etävastaanotoilla tai tulostaa tarpeita vastaavasti. Jatkossa ohjausmateriaaleja, jotka eivät ole enää ajan tasalla, ei kerry ammattilaisten varastoihin.   Asiakkaat saavat tasalaatuista ja konkreettista ravitsemusohjausta. Ravitsemusohjeiden jatkuva arvioiminen ja päivittäminen takaa ajantasaisen ravitsemusohjausmateriaalin saatavuuden.

Osa tuotetuista ravitsemusohjausmateriaaleista tulee olemaan julkisesti nähtävillä myös Pirkanmaan elintapaohjauksen digitaalisella palvelutarjottimella.

Toteutussuunnitelma
  • Nykytilanteen ja tarpeiden kartoitus (kysely)
  • Suunnitelma ravitsemusohjeiden kokonaisuudesta (työpajat)
  • Alustan luominen, johon ohjausmateriaalit kootaan (Ravitsemuskäsikirja -sivusto)
  • Niiden ohjausmateriaalien tuottaminen, jotka kyselyyn pohjautuen työpajoissa linjattu
  • Ruokakuvaprojekti yhteistyössä Ravistamo Oy:n kanssa
  • Kokonaisuuden jalkauttaminen käyttöön (koulutukset, verkostokokoukset, viestintä)
  • Ravitsemusohjausmateriaalien ja Ravitsemuskäsikirjan ylläpitämisen ja päivittämisen prosessin luominen
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Ravitsemushoito ja -ohjaus ovat moniammatillista yhteistyötä, jossa tarvitaan kaikkien Pirkanmaan hyvinvointialueen ammattilaisia.  Terveydenhuollon ammattilaisten tehtävänä on arvioida ravitsemusohjauksen tarpeen laajuus ja vaativuustaso sekä tukea potilaan motivaation heräämistä ja käyttäytymisen muutosta. Lähtökohtana on, että kaikki terveydenhuollon ammattilaiset hallitsevat terveyttä edistävän ravitsemuksen ja vajaaravitsemuksen ehkäisyn periaatteet sekä pystyvät keskustelemaan näistä kannustavasti asiakkaan kanssa.

Ymmärrystä tarpeista ja toiveista kartoitettiin kyselyllä syksyllä 2023. Kysely lähetettiin Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden suoraa asiakas- ja potilastyötä tekevien yksiköiden lähiesihenkilöille. Kyselyä varten koottiin kattavasti olemassa olevia ohjausmateriaaleja ja niitä linkitettiin kyselylomakkeeseen. Vastauksia kyselyyn saatiin yhteensä 205 ja vastausprosentti oli 35.

Kyselyyn vastaajista yli 83 % oli sitä mieltä, että ravitsemusohjaus on merkittävä osa yksikön asiakkaiden tai potilaiden kokonaishoitoa. Kuitenkin 61,4 % vastaajista oli jokseenkin tai täysin eri mieltä siitä, että työntekijöillä on käytössä laadukasta ravitsemusohjausmateriaalia. Kysely paljasti tarpeen yhtenäisille ravitsemusohjausmateriaaleille eri aihepiireistä.

Avoimissa vastauksissa kaivataan yhtenäisiä, selkeitä, kuvallisia ja helposti löydettäviä ohjausmateriaaleja, erityisesti ikääntyneille ja maahanmuuttajille. Materiaalia toivottiin sekä jaettavassa että digitaalisessa muodossa.

Liitteet
Ratkaisun perusidea

Laajan kyselyn pohjalta lähdettiin yhtenäistämään käytössä olleita eri asiakas- ja potilasryhmien ravitsemusohjaus ja -neuvontamateriaaleja ja tuotettiin lisää tarvittavia ohjausmateriaaleja.

Ravitsemusohjauksen ja -hoidon materiaalit koottiin Ravitsemuskäsikirjaan, joka on Pirkanmaan hyvinvointialueen sisäisillä verkkosivuilla oleva sivusto. Sivustolle koottu paikalliset toimintaohjeet ja ohjausmateriaalit sekä linkit Ravitsemushoitosuositukseen, Käypä Hoito-suosituksiin sekä muihin keskeisiin tiedonlähteisiin.

Osa tuotetuista ravitsemusohjausmateriaaleista tulee olemaan julkisesti nähtävillä myös Pirkanmaan elintapaohjauksen digitaalisella palvelutarjottimella.

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Pirkanmaan hyvinvointialue on iso organisaatio ja tiedon välittäminen kaikille ammattilaisille vaatii useiden eri tiedotusväylien ja verkostojen hyödyntämistä. 

Kehittämisvaiheessa Ravitsemuskäsikirjaa ja sen kehitystä on pidetty esillä eri verkostojen, kuten Elintapaohjauksen verkoston kokouksissa ja Hyte-aamukahveilla. Elintapaohjauksen suunnittelija on elintapaohjauksen ammattilaisten osaamisen lisääminen jalkauttamisen yhteydessä kertonut myös Ravitsemuskäsikirjasta. Elintapaohjauksen käsikirja ja Ravitsemuskäsikirja ovat linkitetty toisiinsa ja ne myös julkaistiin samaan aikaan. Ravitsemuskäsikirja tehtiin omana selkeänä kokonaisuutenaan, koska se käsittää sekä terveyden edistämisen että ravitsemushoidon.

Ravitsemuskäsikirjan ja sen ohjausmateriaalien jalkauttaminen aloitettiin lähipalvelusairaaloiden vuodeosastoilta, joilla muutoinkin on tavoitteena ottaa Vajaaravitsemusriskin seulonta käyttöön. Jalkauttamistilaisuuksia pidettiin elo-joulukuussa 14 kertaa. Näihin osallistui yhteensä 141 ammattilaista (tilanne 11 pidetyn tilaisuuden jälkeen 19.11.2024). Ravitsemuskäsikirjasta ja sen ohjausmateriaaleista kerrottiin myös lähipalvelusairaaloiden lääkärimeetingissä syyskuussa 2024.

Ravitsemusohjausmateriaalien kehittämistyöstä on pidetty palavereja myös lasten, nuorten ja perheiden palveluiden palvelupäälliköiden sekä raskausdiabetesverkoston kanssa. Heidän välityksellään on mennyt tietoa ohjeiden julkaisusta. Tietoisuutta Ravitsemuskäsikirjasta ja ravitsemusohjausmateriaalien kehittämistä viestittiin aktiivisesti heti julkaisun jälkeen ja Ravitsemusviikolla marraskuussa 2024.

Yhtenäiset ravitsemusohjausmateriaalit kokonaisuuden toteuttamiseen tarvittiin ravitsemusterapeutti, joka hankeajan kokopäiväisesti teki töitä kokonaisuuden luomiseksi. Pirkanmaan hyvinvointialueen Ravitsemusterapiayksikkö on koko kehitystyön ajan ollut työssä tiiviisti mukana. Ravitsemusterapiayksikön esihenkilöllä oli myös pieni hankerahoitusosuus, koska suunnittelua tehtiin yhdessä. Kaikki Ravitsemusterapiayksikön ravitsemusterapeutin osallistuivat ohjeiden päivittämiseen ja tuottamiseen, koska tarvittiin eri asiakas- ja potilasryhmien ravitsemusohjauksen ja -hoidon osaamista. Ravitsemuskäsikirjan ja sen sisältämien ohjeiden ylläpitäminen ja kehittäminen tulee hankeajan päättymisen jälkeenkin vaatimaan Ravitsemusterapiayksikön ravitsemusterapeuttien henkilöstöresurssia. Tämä ja muiden ammattilaisten verkostot on kuvattu liitteenä olevassa dokumentissa. Ylläpitäjillä ja kehittäjillä tulee olla myös riittävät tekniset taidot käyttää verkkosivupohjaa, johon Ravitsemuskäsikirja on rakennettu ja päivittää ohjeita saavutettavuuskriteerit huomioiden.

Myös viestinnän apua on tarvittu kehittämistyön tukena niin verkkosivustopohjan luomisessa, ohjausmateriaalin teknisessä tuottamisessa kuin hanketyön viestinnässä. Yhteistyö viestinnän kanssa on tärkeää myös jatkossa.
 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kokonaisuus olisi sovellettavissa mille tahansa muulle hyvinvointialueelle. Verkkosivustokokonaisuuden rakentaminen vaatii viestinnän apua ja tukea. Lisäksi tarvitaan ravitsemusterapeutin työpanoksen irrottamista välittömästä asiakas- ja potilastyöstä kokonaisuuden suunnittelemiseksi ja koordinoimiseksi. Ravitsemusterapeutilla tulee olla hyvä kokonaiskuva alueen ravitsemusohjaus ja -hoitokäytännöistä ja mahdollisuus verkostoitua muiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen parissa työskentelevien sekä palvelutuotannon kanssa.  

Arvioinnin tulokset tiivistettynä
  • Ravitsemusohjauksen materiaalitarpeet on kartoitettu ja samalla saatu tietoa myös ravitsemusohjauksen ja -hoidon  lisäkoulutustarpeista.
  • On kerätty ja tuotettu kattava ravitsemusohjausmateriaalivalikoima ammattilaisten käyttöön ja näitä pystytään osin hyödyntämään myös  Pirkanmaan elintapaohjauksen digitaalisella palvelutarjottimella.
  • Ravitsemuskäsikirjan jalkauttamisen ohella on pystytty tukemaan myös ammattilaisten ravitsemusosaamista.
  • On tunnistettu jatkon kannalta oleellisia yhteistyöverkostoja.
  • On luotu prosessi, jonka  avulla ravitsemusohjausmateriaalia ja Ravitsemuskäsikirjaa jatkossa ylläpidetään ja päivitetään.