Yhtenäiset ravitsemusohjausmateriaalit, Pirkanmaan hva, (RRP, P4, I2)

Selvitämme käytössä olevia ravitsemusohjausmateriaaleja ja niiden tarpeita. Yhtenäistämme ja täydennämme materiaaleja sekä kokoamme ne Ravitsemuskäsikirjaan. Luomme myös prosessin materiaalien päivityksestä ja vastuista.

Toimintamallin nimi
Yhtenäiset ravitsemusohjausmateriaalit, Pirkanmaan hva, (RRP, P4, I2)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Selvitämme käytössä olevia ravitsemusohjausmateriaaleja ja niiden tarpeita. Yhtenäistämme ja täydennämme materiaaleja sekä kokoamme ne Ravitsemuskäsikirjaan. Luomme myös prosessin materiaalien päivityksestä ja vastuista.

Toteutuspaikka
Pirkanmaan hyvinvointialue/ Integraation toimialue/ Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuuyksikkö
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Niina Taimisto

Luotu

02.05.2024

Viimeksi muokattu

18.12.2024
Ratkaisun perusidea

Laajan kyselyn pohjalta lähdettiin yhtenäistämään käytössä olleita eri asiakas- ja potilasryhmien ravitsemusohjaus ja -neuvontamateriaaleja ja tuotettiin lisää tarvittavia ohjausmateriaaleja. Kaikki tuotetut materiaalit on listattu oheiseen liitetiedostoon. Tiedosto päivittyy.

Ravitsemusohjauksen ja -hoidon materiaalit koottiin Ravitsemuskäsikirjaan, joka on Pirkanmaan hyvinvointialueen sisäisillä verkkosivuilla oleva sivusto. Sivustolle koottu paikalliset toimintaohjeet ja ohjausmateriaalit sekä linkit Ravitsemushoitosuositukseen, Käypä Hoito-suosituksiin sekä muihin keskeisiin tiedonlähteisiin. Sivuston rakenne on kuvattu oheisessa liitteessä.

Osa tuotetuista ravitsemusohjausmateriaaleista tulee olemaan julkisesti nähtävillä myös Pirkanmaan elintapaohjauksen digitaalisella palvelutarjottimella. Linjaus siitä, mitkä kaikki ohjeet tulevat olemaan julkisia, tehdään vuonna 2025.

Toimintaympäristö

Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi Policy Brief -toimenpidekannanoton Ravitsemusterveyttä edistetään vaikuttavasti yhteistyössä vuonna 2023. Ruokavalinnoilla on oleellinen merkitys terveyden ja hyvinvoinnin turvaamisessa, kansantautien ehkäisemisessä, ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden edistämisessä sekä ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa. Ravintoon liittyvät riskitekijät selittävät Suomessa noin 18 % kuolemista.

Terveydenhuollon ammattilaisten tarjoaman elintapaohjauksen tavoitteena on tukea terveyttä edistävien ruokailutapojen ja pysyvien elämäntapamuutosten toteutumista. Ohjauksen ja sitä tukevan ohjausmateriaalin tulee perustuvat tutkittuun tietoon.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Ravitsemushoito ja -ohjaus ovat moniammatillista yhteistyötä, jossa tarvitaan kaikkien Pirkanmaan hyvinvointialueen ammattilaisia.  Terveydenhuollon ammattilaisten tehtävänä on arvioida ravitsemusohjauksen tarpeen laajuus ja vaativuustaso sekä tukea potilaan motivaation heräämistä ja käyttäytymisen muutosta. Lähtökohtana on, että kaikki terveydenhuollon ammattilaiset hallitsevat terveyttä edistävän ravitsemuksen ja vajaaravitsemuksen ehkäisyn periaatteet sekä pystyvät keskustelemaan näistä kannustavasti asiakkaan kanssa.

Ymmärrystä tarpeista ja toiveista kartoitettiin kyselyllä syksyllä 2023. Kysely lähetettiin Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden suoraa asiakas- ja potilastyötä tekevien yksiköiden lähiesihenkilöille. Kyselyä varten koottiin kattavasti olemassa olevia ohjausmateriaaleja ja niitä linkitettiin kyselylomakkeeseen. Vastauksia kyselyyn saatiin yhteensä 205 ja vastausprosentti oli 35.

Kyselyyn vastaajista yli 83 % oli sitä mieltä, että ravitsemusohjaus on merkittävä osa yksikön asiakkaiden tai potilaiden kokonaishoitoa. Kuitenkin 61,4 % vastaajista oli jokseenkin tai täysin eri mieltä siitä, että työntekijöillä on käytössä laadukasta ravitsemusohjausmateriaalia. Kysely paljasti tarpeen yhtenäisille ravitsemusohjausmateriaaleille eri aihepiireistä.

Avoimissa vastauksissa kaivataan yhtenäisiä, selkeitä, kuvallisia ja helposti löydettäviä ohjausmateriaaleja, erityisesti ikääntyneille ja maahanmuuttajille. Materiaalia toivottiin sekä jaettavassa että digitaalisessa muodossa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Hyvinvointialuetasolla käyttöön otettavien ravitsemusohjausmateriaalien valinnassa hyödynnettiin Ravitsemusterapiayksikön ravitsemusterapeuttien laajaa asiantuntemusta eri asiakas- ja potilasryhmien ravitsemusohjauksesta ja -hoidosta. Asiantuntemusta hyödynnettiin myös itse tuotettavien ohjausmateriaalien tarpeiden linjauksessa ja myöhemmin tuotettujen materiaalien kommentoinnissa. Hanketyöntekijän tuottamien ohjausmateriaalien sisältöjä käsiteltiin ja muokattiin useissa Ravitsemusterapiayksikön yksikkö- ja tiimipalavereissa, pari- ja ryhmätyöskentelynä ja kirjallisena kommentointina.

Ravitsemuskäsikirjan rakenne otsikkotasolla linjasi hankkeessa työskennellyt ravitsemusterapeutti ja Ravitsemusterapiayksikön ravitsemusterapeutit. Keskeiset linjaukset ja Ravitsemusterapiayksikön rooli sovittiin johtavan ravitsemusterapeutin kanssa. 

Yhtenäiset ravitsemusohjausmateriaalit  toimintamallin toteuttamiseen tarvittiin ravitsemusterapeutti, joka hankeajan kokopäiväisesti teki töitä muun muassa kokonaisuuden koordinoimiseksi. Hanketyöntekijä myös tuotti ohjausmateriaalit, vastasi jalkauttamisesta ja viestinnästä. Hanketyöntekijä kuului hanketyön ajan Pirkanmaan hyvinvointialueen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuuyksiköön ja työnkuvaan kuului olla mukana myös Pirkanmaan elintapaohjauksen digitaalinen palvelutarjottimen kehittämisessä.   Ravitsemusterapiayksikön johtavalla ravitsemusterapeutilla oli myös pieni hankerahoitusosuus, koska yhtenäiset ravitsemusohjeet toimintamallia rakennettiin kiinteässä yhteistyössä Ravitsemusterapiayksikön kanssa.

Kehittämisvaiheessa Ravitsemuskäsikirjaa ja sen kehitystä on pidetty esillä eri verkostojen, kuten Elintapaohjauksen verkoston kokouksissa ja Hyte-aamukahveilla. Elintapaohjauksen suunnittelija on elintapaohjauksen ammattilaisten osaamisen lisääminen jalkauttamisen yhteydessä kertonut myös Ravitsemuskäsikirjasta. Elintapaohjauksen käsikirja ja Ravitsemuskäsikirja ovat linkitetty toisiinsa ja ne myös julkaistiin samaan aikaan. Ravitsemuskäsikirja tehtiin omana selkeänä kokonaisuutenaan, koska se käsittää sekä terveyden edistämisen että ravitsemushoidon.

Ravitsemuskäsikirjan ja sen ohjausmateriaalien jalkauttaminen aloitettiin lähipalvelusairaaloiden vuodeosastoilta, joilla muutoinkin on tavoitteena ottaa Vajaaravitsemusriskin seulonta käyttöön. Jalkauttamistilaisuuksia pidettiin elo-joulukuussa 14 kertaa. Näihin osallistui yhteensä 165 ammattilaista. Ravitsemuskäsikirjasta ja sen ohjausmateriaaleista kerrottiin myös lähipalvelusairaaloiden lääkärimeetingissä syyskuussa 2024.

Ravitsemusohjausmateriaalien kehittämistyöstä on pidetty palavereja myös lasten, nuorten ja perheiden palveluiden palvelupäälliköiden sekä raskausdiabetesverkoston kanssa. Heidän välityksellään on mennyt tietoa ohjeiden julkaisusta. Tietoisuutta Ravitsemuskäsikirjasta ja ravitsemusohjausmateriaalien kehittämistä viestittiin aktiivisesti heti julkaisun jälkeen ja Ravitsemusviikolla marraskuussa 2024.

Ravitsemuskäsikirjan ja sen sisältämien ohjeiden ylläpitäminen ja kehittäminen tulee hankeajan päättymisen jälkeenkin vaatimaan Ravitsemusterapiayksikön ravitsemusterapeuttien henkilöstöresurssia. Uusien ohjeiden tuottamisen ja olemassa olevien ohjeiden päivittämisen malli on kuvattu liitteessä. Ylläpitäjillä ja kehittäjillä tulee olla myös riittävät tekniset taidot käyttää verkkosivupohjaa, johon Ravitsemuskäsikirja on rakennettu ja päivittää ohjeita saavutettavuuskriteerit huomioiden.

Myös viestinnän apua on tarvittu kehittämistyön tukena niin verkkosivustopohjan luomisessa, ohjausmateriaalin teknisessä tuottamisessa kuin hanketyön viestinnässä. Yhteistyö viestinnän kanssa on tärkeää myös jatkossa.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä
  • Ravitsemusohjauksen materiaalitarpeet on kartoitettu ja samalla saatu tietoa myös ravitsemusohjauksen ja -hoidon  lisäkoulutustarpeista.
  • On kerätty ja tuotettu kattava yhtenäinen ravitsemusohjausmateriaalivalikoima ammattilaisten käyttöön. Näitä materiaaleja pystytään osin hyödyntämään myös  Pirkanmaan elintapaohjauksen digitaalisella palvelutarjottimella.
  • Ravitsemuskäsikirjan jalkauttamisen ohella on pystytty tukemaan myös ammattilaisten ravitsemusosaamista ja kirjaamiskäytänteitä ravitsemushoidon jatkuvuuden varmistamiseksi ja tiedon laadun parantamiseksi.
  • On tunnistettu jatkon kannalta oleellisia yhteistyöverkostoja.
  • On luotu prosessi, jonka  avulla ravitsemusohjausmateriaalia ja Ravitsemuskäsikirjaa jatkossa ylläpidetään, kehitetään ja päivitetään.
Vinkit toimintamallin soveltajille

Kokonaisuus olisi sovellettavissa mille tahansa muulle hyvinvointialueelle. Verkkosivustokokonaisuuden rakentaminen vaatii viestinnän apua ja tukea. Lisäksi tarvitaan ravitsemusterapeutin työpanoksen irrottamista välittömästä asiakas- ja potilastyöstä kokonaisuuden suunnittelemiseksi ja koordinoimiseksi. Ravitsemusterapeutilla tulee olla hyvä kokonaiskuva alueen ravitsemusohjaus ja -hoitokäytännöistä ja mahdollisuus verkostoitua muiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen parissa työskentelevien sekä palvelutuotannon kanssa.  

Kansikuva
Tietokoneruutu, jossa näkyy Ravitsemuskäsikirja.

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä