Yksinäisyyden ehkäisy, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (RRP, P4, I2, I4)
Vantaan ja Keravan alueella kehitetty yksinäisyyden tunnistamisen, puheeksioton ja palveluohjauksen malli yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
Osallisuus, osallistuminen ja sosiaaliset suhteet ovat keskeisiä hyvinvoinnin osatekijöitä. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aikuisväestön (20–64-vuotiaat) kokema yksinäisyys on laskenut vuonna 2022 verrattuna aiempaan. Itsensä yksinäiseksi tuntevien aikuisten osuus oli vielä vuonna 2020 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella selvästi korkeampi muihin Uudenmaan hyvinvointialueisiin ja koko maahan nähden (HUS, Uudenmaan väestön hyvinvointi, terveys ja erikoissairaanhoidon palvelutarve 2022). Vuoden 2022 tietojen mukaan aikuisväestöstä 12,2 % kokee itsensä yksinäiseksi, kun 2020 yksinäiseksi itsensä tuntevia oli 14,9 %. Yli 75-vuotiaiden keskuudessa itsensä yksinäiseksi tuntevien osuus on puolestaan kasvanut: vuonna 2022 yhteensä 13 % yli 75-vuotiaista koki itsensä yksinäiseksi, kun vastaava luku vuonna 2020 oli 12,5 %. Vuonna 2022 kansallinen keskiarvo oli 12 %. (THL, Sotekuva, itsensä yksinäiseksi tuntevat 2020–2022.) 4. ja 5.-luokkalaisten osalta itsensä yksinäiseksi tuntevien osuus on hieman korkeampi muihin Uudenmaan hyvinvointialueisiin ja koko maahan nähden (HUS, Uudenmaan väestön hyvinvointi, terveys ja erikoissairaanhoidon palvelutarve 2022).
Yksinasuvien määrä on kasvanut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen alueella koko 2000-luvun ajan tasaisesti. Vuonna 2022 alueella yhden hengen asuntokuntien määrä oli miltei 62 000, eli noin 22 % alueen asukkaista asuu yksin (Tilastokeskus, Suomen virallinen tilasto SVT, Asunnot ja asuinolot).
Suomen kestävän kasvun ohjelmaan kuuluvan VAKEHyva Hyvät palvelut -hankkeen HyväHyte-kärjessä (investointi 2) edistettiin hoitotakuun toteutumista vahvistamalla ennaltaehkäisyä ja ongelmien varhaista tunnistamista. HyväHyte-kehittämistyö sisälsi myös yksinäisyyden ehkäisyn kehittämistyön, joka kytkettiin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen alueelliseen hyvinvointikertomukseen ja -suunnitelmaan 2023–2025 sekä erityisesti työikäisten ja ikääntyneiden ikäryhmäkohtaisiin suunnitelmiin.
Kehittämisen kohderyhmä
Kohderyhmänä olivat erityisesti alueen asukkaat, joiden löytämistä ja ohjautumista hyvinvointia ja terveyttä edistäviin, yksinäisyyttä ennaltaehkäiseviin ja vähentäviin palveluihin pyrittiin lisäämään.
Välillisenä kohderyhmänä toimintamallissa ovat kuitenkin hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen ammattilaiset, jotka toimivat näiden ihmisten parissa asiakastyössä tai muutoin vaikuttaen asukkaiden saamiin palveluihin.
Kehittäjäjoukko
Tavoitteena oli, että työvälineet ja käytännöt kehitetään aidosti palvelemaan eri toimijoiden arjen työtä. Yksinäisyyden ehkäisytyötä on kehitetty yhteistyössä hyvinvointialueen, seurakuntien, järjestöjen ja kuntien kanssa. Kehittämisessä lähdettiin siitä, että erilaisissa tehtävissä toimivat kertoivat kokemuksista, haasteista ja mahdollisuuksista yksinäisyyden tunnistamisesta, puheeksiotosta, palveluohjauksesta sekä palveluista. Kehittäminen käynnistettiin yhteiskehittämisen päivässä keväällä 2024 yhdessä alueen eri toimijoiden kanssa.
Osallistujista muodostui kaksi pienempää kehittämisryhmää, joihin kuuluu hyvinvointialueen, Vantaan ja Keravan kaupunkien ja neljän järjestön edustajia sekä kaksi kokemusasiantuntijaa. Ryhmät käsittelivät teemaa kahden eri kohderyhmän näkökulmasta, nuorten aikuisten sekä kotona asuvien ikääntyneiden. Nuorten aikuisten kanssa toimivien ryhmä muodostui verkostoksi, joka jatkoi toimintaansa vuonna 2025. Kehittäjäryhmänä verkosto jakoi kokemuksiaan ja ideoitaan toisilleen, mikä lisäsi saatua hyötyä.
Nuorten aikuisten kehittämisryhmä:
- kokemusasiantuntija
- toisen asteen opiskeluhuollon kuraattori
- sosiaaliohjaaja nuorten sosiaalityöstä
- sosiaaliohjaaja jälkihuollosta
- SPR:n yksinäisyystyön asiantuntija
Ikääntyneiden kehittämisryhmä
- kokemusasiantuntija
- fysioterapeutti sairaalapalveluista
- seniorineuvonnan palveluohjaaja
- Jade-yhteisö
Oli ilo huomata, kuinka moni oli kiinnostunut yksinäisyydestä aiheena ja halusi, että tabu sen ympäriltä saataisiin vähenemään! Kehittämisryhmiemme jäsenet toivat mukanaan runsaasti asiantuntemusta ja yhdessä kehitimme tarpeellisia materiaaleja. Meille oli tärkeää, että mukana oli alusta alkaen monia osaajia, emmekä vain kehittäneet työvälineitä oman tiimin kesken.
Asiakasymmärrystä on kerätty kokemusasiantuntijoiden mukanaolon lisäksi jalkautumalla nuorten aikuisten pariin keräämään kokemuksia ja ymmärrystä aiheesta. Kokemustietoa on kerätty myös osana Hyvinvoiva VAKE-toimintamallia.
Kehittämisessä on ollut mukana myös esimerkiksi kansallisen hyte-palvelukonseptin kehittäjäjoukko ja kehittämistä on esitelty kehittäjätapaamisissa.