Vuoden 2025 Hyvä käytäntö -finalistit tulevat Helsingistä ja Varsinais-Suomesta

Vuoden 2025 Talentian Hyvä käytäntö -kilpailun finalistit ovat selvillä. Loppukilpailuun valittiin neljä toimintamallia. Kilpailun voittajasta päättää palkintoraati. Voittaja julkistetaan Sosiaalialan asiantuntijapäivillä maaliskuussa.

Hyvä käytäntö -kilpailuun osallistui tällä kertaa 16 ehdokasta. Kilpailun voittajasta päättää palkintoraati, joka koostuu Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian ja sen yhdistysten, THL:n Innokylän, Tampereen ammattikorkeakoulun, Pirkanmaan hyvinvointialueen, sosiaalialan osaamiskeskus Pikassoksen ja Globex Oy:n edustajista.

Hyvä käytäntö -kilpailun finalistit esittelevät työtään 11.–12.3.2025 Sosiaalialan asiantuntijapäivillä Tampereella. Tapahtumassa julistetaan myös kilpailun voittaja. Pääpalkinto on 1000 euroa ja matka sosiaalialan konferenssiin Euroopassa.

Talentia valitsee voittajan palkintoraadin kanssa, mutta myös yleisö pääsee äänestämään omaa suosikkiaan finalisteista. Yleisökilpailu avataan tammikuussa 2025.

Tutustu finalisteihin 

Sosiaalisen kuntoutuksen toimintamalli suunnitelmallisen aikuissosiaalityön tukena

Sosiaalisen kuntoutuksen toimintamalli tukee suunnitelmallista aikuissosiaalityötä. Palvelu on tarkoitettu asiakkaille, joilla on tarve sosiaaliselle kuntoutukselle sekä halu muutokseen. Toimintamallissa yhdistyvät tehostettu yksilötyö ja ryhmätoiminta THL:n sosiaalisen kuntoutuksen toimintamallin mukaisesti.

Sosiaalista kuntoutusta tarjotaan asiakkaille kolmen kuukauden jaksoissa enintään vuoden ajan. Prosessin aikana työstetään asiakkaan itse asettamia tavoitteita hyödyntämällä sosiaalisen kuntoutuksen menetelmiä.

Palvelu on jalkautuvaa ja sitä annetaan pääasiassa asiakkaan omassa sosiaalisessa ympäristössä. Asiakasta tavataan prosessin aikana noin kahden viikon välein.

Prosessi tukee asiakkaan yksilöllistä kuntoutumista. Tavoitteena on asiakkaan lähtötilanteen kohentuminen ja kiinnittyminen oikeisiin palveluihin ja toimintaan.

– Toimintamalli on hyvin suunniteltu ja arvioitu. Arvioinnin perusteella tulokset ovat asiakasryhmän osalta positiivisia. Mallin skaalaamista on myös lähdetty tekemään rohkeasti. Kunpa muutkin alueet ottaisivat tästä mallia, palkintoraati kiittää.

Toimintamalli on käytössä Helsingin kaupungilla ilman erillisrahoitusta.

Lastu-perhetiimi: jalkautuva moniammatillinen tuki vanhemmuuden ja mielenterveys-/riippuvuushaasteiden yhteensovittamiseksi

Lastu-perhetiimi on toimintamalli, joka tarjoaa perhetyönä ja tehostettuna perhetyönä toteutettavaa kokonaisvaltaista psykososiaalista, kuntoutuksellista ja palveluohjauksellista tukea perheille, joissa vanhemman mielenterveys- tai riippuvuushaasteet ovat riski lapsen kasvulle ja kehitykselle.

Perheen käyttöön tuodaan eri alojen ammattilaisista koostuva tiimi, jolla on erityisosaamista perhetyöstä, psykiatriasta ja riippuvuustyöstä, sekä ajantasainen tieto palvelukokonaisuudesta.

Tiimi työskentelee tiiviisti perheen arjessa. Työskentely perustuu perheen yksilöllisiin tavoitteisiin ja jatkuu kolmen kuukauden jaksoissa, joita voidaan tarvittaessa jatkaa.

Toimintamallilla pyritään ehkäisemään perheiden syrjäytymistä, tukemaan vanhemmuutta ja vahvistamaan perheen voimavaroja. Työskentelyn tuloksena perheiden tilanteet ovat kohentuneet merkittävästi.

Palkintoraati kiittää toimintamallia kustannustehokkaaksi ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaksi. Hienoa on myös se, että Lastu-perhetiimi yhdistää eri alojen asiantuntijat asiakkaan hyödyksi.

– Lastu-perhetiimi on juuri sitä, mitä yhteiskuntamme, järjestelmämme sekä ihmiset kaipaavat, palkintoraati toteaa.

Lastu-perhetiimi toimii Varsinais-Suomen hyvinvointialueella ilman erillisrahoitusta.

Tsemppi – sosiaalinen kuntoutus ikääntyneille

Tsemppi tarjoaa yksilöllistä sosiaalista kuntoutusta ikääntyneille, joilla on haasteita mielenterveyden tai päihteiden käytön kanssa. Toiminta toteutetaan osana EU:n Kestävän kasvun hanketta, ja se on integroitu Helsingin seniorikeskusten palveluihin.

Tsempin kohderyhmänä ovat yli 60-vuotiaat eläkeläiset, jotka eivät tarvitse raskaita mielenterveys- tai päihdepalveluita, mutta hyötyvät kevyemmästä, ikäerityisestä tuesta.

Kuntoutus tapahtuu asiakkaan omassa elinympäristössä. Kuntoutusjakso kestää korkeintaan kuusi kuukautta. Tapaamisia ohjaajan kanssa on keskimäärin kerran viikossa tunnin ajan. Käyntien sisältö ja ajankohta räätälöidään kunkin asiakkaan tuen tarpeen mukaan.

Tavoitteena on parantaa asiakkaiden mielialaa, elämänhallintaa ja arjen toimintakykyä sekä tarjota tukea päihteiden käytön vähentämisessä. Asiakkaat osallistuvat oman kuntoutusjaksonsa suunnitteluun ja asettavat tavoitteensa yhdessä työntekijän kanssa.

– Yhteiskunnallisesti ajankohtainen ja tärkeä toimintamalli, johon ei muualla ole juuri vielä tartuttu. Mallilla on ollut myönteisiä vaikutuksia asiakkaiden elämään, ja raskaita palveluita on pystytty vähentämään. Hyvää on myös se, että malli on sovellettavissa muuallekin, palkintoraati kiittää.

Tsemppi toimii Helsingin kaupungilla, ja sitä rahoittaa EU ja sosiaali- ja terveysministeriö.

Jälkihuollon vahvasti tuetun asumisen palvelu

Toimintamalli edistää asiakkaiden itsenäisyyttä ja hyvinvointia kuntouttavalla työotteella. Palvelu on suunnattu jälkihuollossa 18–24-vuotiaille, jotka tarvitsevat erityistä tukea itsenäisen elämän alkuun. Heillä voi olla esimerkiksi mielenterveyden tai päihteidenkäytön ongelmia, neuropsykiatrisia haasteita tai rikostaustaa.

Tavoitteena on luoda turvalliset puitteet arjen hallinnalle, itsenäistymiselle ja yhteiskuntaan integroitumiselle.
Toiminnan keskiössä on moniammatillinen työ. Palvelua tuotetaan ympärivuorokautisena. Nuorille tarjotaan yhteinen tila, jossa on mahdollisuus osallistua ruokailuun ja yhteiseen toimintaan. Omaohjaajat auttavat nuorta asettumaan asuntoonsa ja antavat nuorille yksilöllisen tarpeen mukaista tukea ja ohjausta. Nuoret osallistuvat aktiivisesti palvelun kehittämiseen. Palvelun kesto on korkeintaan kaksi vuotta.

Asiakkaiden palautteita kerätään ja käsitellään säännöllisesti, jotta toiminta vastaa parhaalla mahdollisella tavalla nuorten tarpeisiin.

– Hienoa että nuoria tuetaan kokonaisvaltaisesti siinä ympäristössä, jossa hän asuu. Mallin avulla on voitu vähentää asunnottomuutta. Selkeä konsepti, jota voidaan hyödyntää hyvin erilaisten asiakasryhmien kanssa. Yhteiskunnallisesti vaikuttava, moniammatillinen malli, palkintoraati sanoo.

Palvelu toimii Helsingin kaupungissa, joka myös rahoittaa palvelua.

 

Lisätietoja Hyvä käytäntö -palkinnosta antavat:
Yhteiskuntavaikuttamisen johtaja Jenny Suominen, etunimi.sukunimi@talentia.fi, puh. 09 3158 6021
toimistopalvelupäällikkö Anu Hall, etunimi.sukunimi@talentia.fi, puh. 09 3158 6003
Hyvä käytäntö -kilpailu
www.talentia.fi