Lastu -perhetiimi: jalkautuva moniammatillinen tuki vanhemmuuden ja mielenterveys-/riippuvuushaasteiden yhteensovittamiseksi
Perhetyönä ja tehostettuna perhetyönä toteutettavaa kokonaisvaltaista psykososiaalista, kuntoutuksellista ja palveluohjauksellista tukea perheille, joissa vanhemman riippuvuus- ja/tai mielenterveyshaasteet ovat riski lapsen kasvulle ja kehitykselle.
Toimintamallin nimi
Perhetyönä ja tehostettuna perhetyönä toteutettavaa kokonaisvaltaista psykososiaalista, kuntoutuksellista ja palveluohjauksellista tukea perheille, joissa vanhemman riippuvuus- ja/tai mielenterveyshaasteet ovat riski lapsen kasvulle ja kehitykselle.
Perheen käyttöön tuodaan eri alojen ammattilaisista koostuva tiimi, jolla yhdessä on erityisosaaminen perhetyöstä, psykiatriasta ja riippuvuustyöstä, sekä ajantasainen tieto palvelukokonaisuudesta.
Lastu -perhetiimiä lähdettiin kehittämään Turun kaupungin lastensuojelun, TYKS:n ja A-klinikan yhteistyönä. Nyt toiminta on kokonaisuudessaan Varsinais-Suomen hyvinvointialueen alla ja kehittymässä edelleen.
Lastu on perhetyön tai tehostetun perhetyön palvelu ja noudattaa valtakunnallisia perhetyön rakenteita. Työskentely perustuu perheen kanssa laadittavaan suunnitelmaan, jonka tavoitteiden saavuttamista arvioidaan jatkuvasti yhdessä. Työskentely tapahtuu kolmen kuukauden jaksoissa, joita voi tarvittaessa olla useampia peräkkäin.
Lastu-perhetiimi voi toimia myös konsultoivana asiantuntijana lastensuojelun ja sosiaalityön tiimeissä, jatkossa mahdollisesti myös perhekeskuspalveluissa. Kolmannen sektorin kanssa yhteistyötä on tehty mm. ohjaamalla yhteisiä ryhmiä.
Vanhemman mielenterveys- tai riippuvuushaaste vaikuttaa jokaiseen perheenjäseneen. Olemassa olevat tukitoimet eivät välttämättä tavoita perhettä, haasteesta kärsivä vanhempi voi olla myös täysin palvelupudokas erinäisistä syistä. Mielenterveys- ja riippuvuushaasteet sisältävät kulttuurista stigmaa. Myös mahdollinen haasteiden ylisukupolvisuus voi arkipäiväistää ongelmia ja estää avun hakemisen. Usein mukana kulkevat myös eriasteiset traumat. Lastensuojelun tai lapsiperhesosiaalityön asiakkuudessa perheelle pystytään tarjoamaan Lastu-perhetiimin palvelua, joka jalkautuessaan perheen arkeen voi toimia avaimena perheen kuntoutumiselle.
Lapsiperheet, joissa vanhemman mielenterveyshaaste ja/tai riippuvuus muodostavat riskin lapsen kasvulle ja kehitykselle. Aidosti asiakaslähtöinen työskentelytapa alkaa vanhemman arvostavalla kohtaamisella. Perheenjäsenet asettavat itse tavoitteensa työskentelylle, mikä on merkittävä tekijä motivoitumisessa työskentelyyn.
Neljän työntekijän henkilöstöresurssi. Tiimi koostetaan moniammatillisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisista, esim. psykiatrinen sairaanhoitaja, lähihoitaja, sosionomi, sosiaalityöntekijä. Työntekijöillä kokemus ja osaaminen oman ammattinsa mukaisesti perhetyöstä, sosiaalityöstä, mielenterveystyöstä ja/tai riippuvuustyöstä. Ammattitaidon jatkuva päivittäminen täydennyskoulutuksilla. Terapeuttinen ja systeeminen työskentelyote.
Lastu-perhetiimin toiminta on kustannustehokasta, kun perheet tulevat autetuiksi kokonaisvaltaisesti. Yhden palvelun puitteissa pystytään arvioimaan ja vastaamaan koko perheen palvelutarpeeseen. Työskentelyllä on myös saavutettu muutoksia, joiden jälkeen muuta palvelua ei ole tässä vaiheessa enää tarvittu.
Lastu-perhetiimin avulla on saatu perheet kokemaan osallisuutta omassa elämässään ja hakemaan ja ottamaan vastaan tarvitsemiaan tukitoimia, joilla edistetään heidän hyvinvointiaan. Lasten ääni perheissä on vahvistunut.
Työskentelyllä voidaan ehkäistä syrjäytymistä, haitallisten ylisukupolvisten mallien siirtymistä eteenpäin ja raskaampien palveluiden tarvetta tulevaisuudessa.
Lastu -perhetiimi on olemassa oleviin rakenteisiin helposti integroitava toimintamalli, jossa toteutuu sosiaali- ja terveydenhuollon sekä kolmannen sektorin yhteistyö niin, että hyöty tulee suoraan asiakkaalle.