Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen ESR+ TL5.1
Uudistuva ja Osaava Suomi 2021–2027-ohjelman toimintalinjan 5. Sosiaalisten innovaatioiden Suomi erityistavoitteessa 5.1. Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen tuetaan lastensuojelun piirissä olevien sekä etenkin sijoitettujen lasten ja nuorten elämäntilannetta ja pärjäämistä. Tavoitteena on kehittää lasten ja nuorten tarpeista lähteviä, helposti saavutettavia tukitoimia ja palveluita, joita tuotetaan paikallisesti lapsia ja nuoria kuunnellen.
Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa SOILA-koordinaatiohanke tukee alueellisia hankkeita erityistavoitteen tavoitteiden saavuttamiseksi. Lisätietoa SOILA-koordinaatiohankkeesta: thl.fi/soila
Euroopan unionin osarahoittama.
Kokonaisuuden nimi
Uudistuva ja Osaava Suomi 2021–2027-ohjelman toimintalinjan 5. Sosiaalisten innovaatioiden Suomi erityistavoitteessa 5.1. Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen tuetaan lastensuojelun piirissä olevien sekä etenkin sijoitettujen lasten ja nuorten elämäntilannetta ja pärjäämistä. Tavoitteena on kehittää lasten ja nuorten tarpeista lähteviä, helposti saavutettavia tukitoimia ja palveluita, joita tuotetaan paikallisesti lapsia ja nuoria kuunnellen.
Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa SOILA-koordinaatiohanke tukee alueellisia hankkeita erityistavoitteen tavoitteiden saavuttamiseksi. Lisätietoa SOILA-koordinaatiohankkeesta: thl.fi/soila
Euroopan unionin osarahoittama.
Lastensuojelun avo-, sijais- ja jälkihuollon sisältöjä kehittämällä edistetään nuorille tarjottavien palvelujen oikea-aikaisuutta ja vaikuttavuutta. Toimilla tuetaan lastensuojelun asiakkaana olevien sekä erityisesti kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten elämäntilannetta ja pärjäämistä. Eri toimijoiden välisellä yhteistyöllä ja rakenteiden kehittämisellä tavoitellaan sosiaalisia innovaatioita kehitettyjen toimintojen levittämiseksi ja juurruttamiseksi.
Sosiaaliset innovaatiot keskiössä
Erityistavoitteessa 5.1. keskeistä ovat sosiaaliset innovaatiot ja niiden mahdollistaminen hanketoiminnassa. Hankkeilta edellytetään innovatiivista kehittämisotetta ja perehtyneisyyttä sosiaalisiin innovaatioihin sekä niiden kehittämisprosessiin.
Sosiaaliset innovaatiot ovat nuorten turvaverkkojen osalta päämääriltään yhteiskunnallisia, keinoiltaan sosiaalisia ja liittyvät laaja-alaisesti lasten, nuorten ja perheiden arkeen. Ne ovat uusia, toimivia ideoita, joiden avulla löydetään ratkaisuja yhteiskunnan tarpeisiin ja ongelmiin. Niillä on yhteiskunnallista hyvää tuottava vaikutus, ja niiden tekeminen luo uusia vuorovaikutussuhteita. Haettavilta hankkeilta edellytetään, että ne lähtevät vahvasti alueellisesta tarpeesta, kiinnittyvät paikalliseen lastensuojelun ekosysteemiin ja hyvinvointialue on hankkeissa mukana vähintään vahvana yhteistyökumppanina
Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -hanketoiminta on enemmän kuin yksittäisten aluehankkeiden toimintaa
SOILA-koordinaatiohanke muodostaa Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -aluehankkeiden kanssa kehittämisen kokonaisuuden, jossa ohjelmakauden päättyessä on saatu uudistettua suomalaista lastensuojelua entistä paremmaksi sosiaalisesti sekä taloudellisesti kestävämmäksi. Koordinaatiohankkeessa työskentelennään systemaattisesti sosiaalisten innovaatioiden synnyttämiseksi ja systeemisen muutoksen aikaansaamiseksi.
SOILA-koordinaatiohanke tukee Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -hankkeissa toteutettavaa lastensuojelun uudistamista koko niiden elinkaaren ajan: ideointia, toteutusta, osallisuustyötä, seurantaa, arviointia ja mallintamista sekä viestintä- ja vaikuttamistyötä.
Erityistavoitteen 5.1 kohderyhmät
Kohderyhmän muodostavat lastensuojelun avo-, sijais- ja jälkihuollon toimijat. Kohderyhmään kuuluvat myös lastensuojelun yhteistyöverkoston toimijat, esim. sosiaali- ja terveyspalvelut, nuorten palvelut, kunnan työllisyyspalvelut, Ohjaamot, päihde- ja mielenterveyspalvelut sekä järjestöt.
Välilliseen kohderyhmään kuuluvat lastensuojelun asiakkaina olevat 12–17-vuotiaat lapset ja nuoret sekä heidän perheensä. Lisäksi kohderyhmään kuuluvat myös lastensuojelun jälkihuollon asiakkaana olevat nuoret aikuiset aina 25 ikävuoteen saakka.
Uudistuva ja osaava Suomi -ohjelman rahoituksella uudistetaan lastensuojelun palvelujärjestelmää vuosina 2021–2027.
SOILA-koordinaation toteuttajia ovat THL, Lastensuojelun Keskusliitto sekä Pesäpuu ry yhteistyössä kumppaneiden kanssa.
Hanke perustaa toimintansa yhteiskehittämiseen STM:n, ELY-keskusten, alueilla rahoitettavien ESR TL 5.1:n Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -aluehankkeiden sekä sidosryhmien kanssa.
Katso SOILAn sivulta Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen aluehankkeet
ESR+ TL 5.1 -hanke, näin saat toimintamallisi kokonaisuuteen:
- Kun toimintamalli on kuvattu Innokylään, lisää toimintamallin yhdeksi kehittäjäksi Innokylä-profiili nimeltä Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen ESR+ TL5.1
- Lähetä toimintamalli tiedoksi SOILA-koordinaatiohankkeen hankekoordinaattorille (Niina Weckroth)
- SOILA-koordinaatiohanke linkittää toimintamallin Innokylä-kokonaisuuteen.
Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -hankekauden kokonaistavoitteena on nuorten ja perheiden hyvinvoinnin parantaminen rakentamalla nykyistä toimivampia palvelu- ja tukiekosysteemejä arjen tueksi. Uudet ratkaisut löydetään työskentelemällä yhdessä lastensuojelun toimijoiden, nuorten, perheiden ja sidosryhmien kanssa.
Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -ohjelman strategiset tavoitteet
Alueellisille kehittämishankkeille on asetettu neljä strategista tavoitetta ja painopistettä:
- 12–17- vuotiaiden lasten sijoitusten määrän vähentäminen laadukkailla ja vaikuttavilla, lasten ja perheiden arjen tarpeisiin vastaavilla lastensuojelun avohuollon tukitoimilla, työmenetelmillä ja palveluilla
- koko perheen ja erityisesti vanhemmuuden tukeminen huostaanottotilanteessa, huostaanoton aikana ja sitä purettaessa sekä muissa siirtymävaiheissa, jotta perheen vuorovaikutussuhteet ja toimintavalmiudet vahvistuisivat eikä kukaan jäisi yksin
- jälkihuollon uudistaminen monialaiseksi aikuistumisen tueksi, jotta kaikilla nuorilla olisi valmiudet pärjätä itsenäisesti ja edetä tavoitteidensa suuntaisesti koulutukseen ja työelämään
- lastensuojelun sijaishuollon palvelujen ja muun palvelujärjestelmän systemaattisen yhteistyön kehittäminen ja uudistaminen siten, että palvelujärjestelmä kykenee vaikuttavasti ja pitkäjänteisesti vastaamaan sijaishuollossa olevien lasten mielenterveys- ja päihdeongelmiin
Erityistavoitteessa 5.1 tuetaan lastensuojelun avo-, sijais- sekä jälkihuollon piirissä olevien lasten ja nuorten elämäntilannetta ja pärjäämistä. Tavoitteena on kehittää lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä tarpeista lähteviä, helposti saavutettavia tukitoimia ja palveluita, joita tuotetaan paikallisesti lapsia ja nuoria kuunnellen.
Sosiaaliset innovaatiot
Erityistavoitteessa keskeistä ovat sosiaaliset innovaatiot ja niiden mahdollistaminen hanketoiminnassa. Sosiaaliset innovaatiot ovat nuorten turvaverkkojen osalta päämääriltään yhteiskunnallisia, keinoiltaan sosiaalisia ja liittyvät laaja-alaisesti lasten, nuorten ja perheiden arkeen. Ne ovat uusia, toimivia ideoita, joiden avulla löydetään ratkaisuja yhteiskunnan tarpeisiin ja ongelmiin. Niillä on yhteiskunnallista hyvää tuottava vaikutus, ja niiden tekeminen luo uusia vuorovaikutussuhteita.
Tässä kontekstissa sosiaalisilla innovaatioilla tarkoitetaan lastensuojelun ammattilaisten ja muiden toimijoiden kehittämiä ja käyttöön ottamia uusia toimintatapoja, käytänteitä tai toimintamalleja, jotka uudistavat kokonaan tai osittain aikaisempaa toimintaa palvelujen käyttäjien kanssa.
Innovaatioit juurrutetaan alueella pysyviksi toimintamallien uudistuksiksi kehittämällä, kokeilemalla ja testaamalla. Niitä käyttävät että tuottavat julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin tahot.