3X10D Lastensuojelu
Osallisuuden ja vaikutusten mittari n. 14–25-vuotiaiden kanssa tehtävän lastensuojelun tueksi.
Lisää asiakkaan osallistumista itseään koskevaan lastensuojelun työskentelyyn.
Antaa tietoa lastensuojelun asiakkaan hyvinvoinnista sekä saadusta tuesta.
Oivalla ja ymmärrä
Tampereen kaupungin ja Diakonia-ammattikorkeakoulun yhteinen projekti 1.3.2020–28.2.2021. Projektissa jatkokehitettiin 3X10D-elämäntilannemittaria kohdennetusti lastensuojelunuorille lisäkysymyksillä kokemuksista, kuulluksi tulemisesta ja osallisuudesta.
MONNI-hankkeen (vuosina 2021–2022) osalta tavoitteena on lisätä 3X10D Lastensuojelun käyttöä Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan lastensuojelussa.
Lastensuojelun vaikuttavuuden tarkastelu ja lisääminen, asiakasnuorten osallisuuden parantaminen sekä kokemustiedon kerääminen.
Tampereen kaupunki yhdessä Diakonia-ammattikorkeakoulun (DIAK) sekä Pesäpuu ry:n lastensuojelun kokemusasiantuntijanuorten sekä lastensuojelussa työtä tekevien ammattilaisten kanssa työpajoissa ja tapaamisissa kehitettiin mittaria. Kysely toteutettiin siten, että mahdollistetaan myös pitkäaikaisseuranta.
Tampereen kaupungin ja Diakonia-ammattikorkeakoulun vuoden mittaisessa yhteisprojektissa tavoitteena oli:
- Lastensuojelun sijais- ja jälkihuollossa olevien nuorten osallisuuden vahvistaminen sekä tiedon lisääntyminen heidän koetusta hyvinvoinnistaan ja palvelukokemuksistaan. Edellä mainitun tiedon hyödyntäminen palvelujen kehittämisessä ja hankinnoissa.
- Nuorten koetun hyvinvoinnin mittaamiseen olisi olemassa mobiilisti toimiva työkalu, 3x10D-elämäntilannemittari, jota on jo käytetty muissa Tampereen kaupungin sosiaalipalveluissa.
- Tuloksena Tampereella on käytettävissä nuorten hyvinvoinnin mittaaminen digitaalisella välineellä (3x10d + ensisijaiset muutokset hyvinvoinnissa ja osallisuudessa), ja tiedonkeruu (yksi koko otoksen kattava kysely) jälkihuollossa olevien nuorten hyvinvoinnin arvioimiseksi on tehty ja hyvinvointivaikutukset on analysoitu
Kohderyhmänä on 14–25-vuotiaat lastensuojelun asiakasnuoret ja heidän kanssaan työtä tekevät ammattilaiset.
Kuvittele ja kokeile
Pohjana käytettiin 3X10D Elämäntilannemittarin nuorisoikäisten versiota ja siihen lisättiin elementtejä ensisijaisten hyvinvointimuutosten arvioinnissa.
Sijaishuollon ja jälkihuollon asiakkaiden arvioita mittarista:
•Kysely oli hyvä, sillä kysymykset saivat miettimään asioita. Kysymyksiin oli helppo vastata.
•Kysely pisti pohtimaan asioita tosissaan. Tuntuu olevan paljon sanottavaa, mutta ihan kaikkea ei pysty kirjallisesti selittämään.
•On hienoa miten kiinnostaa saada tietää miten jälkihuollossa / sijoituksessa on mennyt. Voisi olla enemmän kysymyksiä ennen ja jälkeen niin tietää miten ihminen vastaisi nyt ja samaan kysymykseen silloin. Sopivan pituinen kysely