AIVOVARTTI - Aivoja suojaamalla parempaa työhyvinvointia
AIVOVARTTI vie tietoa työpaikoille aivojen suojaamisesta ja keinoja turhan kuormituksen vähentämiseksi.
AIVOVARTTI TYÖPAJASSA käsitellään syvemmin työpaikkakohtaisia aivotyötä sujuvoittavia tekijöitä.
Toimintamallin nimi
AIVOVARTTI vie tietoa työpaikoille aivojen suojaamisesta ja keinoja turhan kuormituksen vähentämiseksi.
AIVOVARTTI TYÖPAJASSA käsitellään syvemmin työpaikkakohtaisia aivotyötä sujuvoittavia tekijöitä.
AIVOVARTTI on työpaikoille suunnattu 1-1,5 tunnin tilaisuus, joka sisältää luennon ja keskustelua kognitiivisesta ergonomiasta. AIVOVARTTI TYÖPAJA on työpaikoille suunnattu 3 tunnin tilaisuus, jossa kognitiivisen ergonomian luennon ja keskustelun lisäksi käsitellään syvemmin työyhteisöstä nousseita teemoja ryhmätyöskentelyn avulla.
Kognitiivisen ergonomian materiaaleista on koottu sähköinen Aivovarttipaketti. Materiaaleissa on kaksi luentoa aiheesta, video, Aivovartti työpajan aineisto sekä lisämateriaalia mm. Muistiliiton, Työterveyslaitoksen ja Muisti työssä – työ muistissa hankkeen tuottamina. Näiden avulla veimme tietoa aiheesta oululaisille työpaikoille.
Työikäisen muisti voi olla kovalla kuormituksella. Työikäisen muistia tyypillisesti kuormittavat masennus, työuupumus, uniongelmat tai päihteet. Työikäisen muistioireet ovat usein yhteydessä kognitiiviseen kuormittumiseen. Sitä voivat aiheuttaa jatkuvat keskeytykset, tietotulva, monen asian tekeminen samanaikaisesti ja työn rajaamisen vaikeudet. Tietotyö on aivotyötä ja aivot ovat usein kovalla kuormituksella, jos kognitiivista ergonomiaa ei huomioida työnteossa. Sujumaton ja kuormittava työnteon malli tai työympäristö heikentävät työssä jaksamista ja kuormittavat turhaan aivoja.
Tietotyöhön liittyvää kognitiivista kuormittumista voidaan vähentää puuttumalla työvälineisiin, työn tekemisen tapoihin ja työympäristöön. Aivojen suojaaminen liialta kuormittumiselta on välttämätöntä, jos halutaan ennaltaehkäistä työuupumusta ja suojata muistia. Työn sujuvoittaminen ja usein myös työn rajaaminen on olennaista aivojen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Aivoja suojaamalla taataan parempi työhyvinvointi.
Moni työikäinen huomaa, ettei muista asioita niin hyvin kuin ennen. Muistin takkuillessa olisi hyvä pysähtyä pohtimaan, mikä aivoja kuormittaa. Muisti on herkkä häiriöille. Erityisesti työmuisti eli lyhytkestoinen muisti häiriintyy keskeytyksistä ja monen asian yhtäaikaisesta tekemisestä.
Työpaikoilla tiedon tarve aivojen kuormittumisesta ja keinoista turhan kuormituksen vähentämiseksi on suurta.
Aivovartti toimintojen kohderyhmänä ovat tietotyötä tekevät, jotka saattavat olla muististaan huolissaan tai kuormittuneita työssään. Aivovarttia voi käyttää myös työhyvinvoinnista kiinnostuneille ja ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä työpaikoilla.
Aivovartti toimintamallin aineistoista on koottu sähköinen Aivovarttipaketti. Materiaalit ovat kaikkien kiinnostuneiden hyödynnettävissä maksuttomasti. Tiedostoja on useita, joten pyydettäessä lähetetään linkki, jonka kautta kansion voi tallentaa koneelleen. Tilaa Aivovarttipaketti laittamalla viestiä: yhdistys@osmy.fi
Aivovarttipakettiin on koottu luennot, video, Aivovartti työpajaohjeet sekä Muistiliiton, Työterveyslaitoksen sekä Muisti työssä – työ muistissa -hankkeen tuotoksia. Näiden avulla mallia on helppo lähteä toteuttamaan ja soveltamaan.
Aivovartti on käyttökelpoinen toimintamalli viedä työpaikoille tietoa kognitiivisesta ergonomiasta. Mallia on helppo soveltaa ja käyttää erilaisissa toimintaympäristöissä. Erityisen hyvin malli toimii työyhteisöjen tai tiimien sisäisessä työskentelyssä, mutta mallia voi hyödyntää, vaikka osallistujat eivät tuntisikaan ennestään toisiaan.
Työsuojeluvaltuutetut ja esimiehet ovat ottaneet mallia käyttöön. Lisäksi myös muut työhyvinvoinnista kiinnostuneet voivat vapaasti perehtyä aineistoon ja toteuttaa ja soveltaa Aivovartti toimintamallia.
Aivovartti toimintamalli osoittautui toimivaksi ja sen avulla lisättiin tietoa aivojen kuormittumisessa työssä ja keinoja turhan kuormituksen vähentämiseksi. Aivovartin aiheet koettiin hyviksi, tärkeiksi, ajatuksia herättäviksi ja keskustelua avaavaksi. Rakenteesta, sisällöistä, esitystavasta ja vinkeistä pidettiin sekä asia koettiin käytännönläheiseksi. Useissa työyhteisöissä Aivovartit synnyttivät muutosprosessia aivojen hyvinvoinnin edistämiseksi.
Aivosilta-hankkeen aikana Aivovarteissa ja Aivovartti työpajoissa kohdattiin yli 600 ihmistä. Keräsimme avointa palautetta, mutta työpajoihin osallistuneet täyttivät palautelomakkeen.