Ankkuritoiminta Satakunnassa
Ankkuritoiminnan maakunnallisen pilotoinnin tavoitteena on laajentaa ja vakiinnuttaa moniammatillinen ankkuritoiminta koko Satakunnan hyvinvointialueelle. Tavoitteena on yhtenäistää ja kehittää ankkuritoiminta tasavertaiseksi palveluksi Satakunnassa.
Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa on pilotoitu ankkuritoimintaa koko Satakunnan alueella. Samalla on kehitetty ja yhtenäistetty ankkuritoiminnan satakuntalaista mallia, Sata-ankkuria.
Satakunnassa toimii kaksi moniammatillista ankkuritiimiä, eteläinen tiimi Rauman poliisiasemalta käsin ja pohjoinen tiimi Porin poliisiasemalta käsin. Molemmilla tiimeillä on omat määritellyt toiminta-alueensa.
Ankkuritoiminta kohdistuu varhaisessa vaiheessa nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennalta ehkäisemiseen. Ankkuritoimintaa toteutetaan moniammatillisessa tiimeissä, johon kuuluvat asiantuntijat poliisista, sosiaali- ja terveydenhuollosta. Tiimi tapaa nuoren ja hänen perheensä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta nuorta ja perhettä voidaan tukea ja tarvittaessa ohjata avun tai tuen piiriin.
Lähtötilanteessa ankkuritoiminnan malli ei ollut koko Satakunnan alueella käytössä. Ankkuritoimintaa oli järjestetty Satakunnassa Porin yhteistoiminta-alueella; Porissa, Ulvilassa ja Merikarvialla (vuodesta 2014) sekä Raumalla (vuodesta 2015).
Ankkuritoiminnan pilotti linkittyy vahvasti Satakunnan hyvinvointialueen strategiaan. Ankkuripilotissa tavoitteena on ollut laajentaa ennalta ehkäisevä ankkuritoiminnan malli koskemaan koko Satakunnan hyvinvointialuetta sekä samalla yhtenäistää ja kehittää ankkuritoimintaa Satakunnassa.
Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kaksi työntekijää (ankkuri-aluekoordinaattori ja hankekoordinaattori) vastaavat hankkeen kehittämistyön etenemisestä, arvioinnista ja raportoinnista. Koordinaattorit huolehtivat yhdessä ankkurityöntekijöiden esihenkilöiden kanssa mm. ankkuritoiminnan edellyttämistä työvälineistä. Lisäksi koordinaattorit vastaavat tarvittavien verkostojen ja työryhmien johtamisesta. Koordinaattorit huolehtivat myös tiedottamisesta esim. maakunnan eri toimijoille (esim. sosiaali-terveys- ja sivistys, nuorisotoimi) ankkuritoiminnasta. Tavoitteena on asemoida ankkuritoiminta osaksi Satakunnan hyvinvointialueen perhekeskustoimintaa sekä osaksi muuta hyvinvointialueen palveluverkostoa.
Ankkurin uudet sotetyöntekijät (hanketyöntekijät) jalkauttavat toimintaa koko maakuntaan yhdessä vakituisten ankkurityöntekijöiden kanssa yhteisen suunnitelman mukaisesti.
Lounais-Suomen poliisin ennalta estävän toiminnan yksikkö on lisännyt omaa resurssiaan vastaamaan ankkurin maakunnalliseen tarpeeseen Satakunnassa. Ankkuripoliisit jalkauttavat toimintaa koko maakuntaan yhdessä ankkurin sote-työntekijöiden kanssa yhteisen suunnitelman mukaisesti.
Sata-ankkuri -pilotin ohjausryhmä , huolehtii (jäseniä eri hallinnonaloilta sekä kunnista) siitä, että hanke toteutetaan sovitun hankesuunnitelman mukaisesti. Ohjausryhmä ohjaa hankkeen toteuttamista ja valvoo, että toimenpiteet ovat tarkoituksenmukaisia ja asetettuihin tavoitteisiin tähtääviä.
Sata-ankkurin yhdyshenkilöverkoston (kuntakohtaiset yhdyshenkiöt) jäsenet tiedottavat oman kunnan tai alueen lasten, nuorten ja perheiden parissa työskenteleviä ammattilaisia ankkuritoiminnasta.
Sata-ankkuripilotin tavoitteena on ankkuritoiminnan laajentaminen koko Satakunnan hyvinvointialueelle palvelemaan kaikkia kohderyhmänä olevia satakuntalaisia lapsia, nuoria ja perheitä. Tavoitteena on tasalaatuisen ja yhdenmukaisen varhaisen tuen ja puuttumisen toimintamallin jalkauttaminen koko Satakuntaan.
Laajentamisen lisäksi tavoitteena on yhtenäistää, parantaa ja edelleen kehittää moniammatillista ankkuritoimintaa sisällöllisesti.
Pilotin etenemistä on seurattu mm. toimintamallin jalkautumisella kuntiin sekä asiakas- ja konsultaatiomäärillä. Tietoja on kerätty ankkuritiimien tekemän tilastoinnin avulla. Lisäksi kehittämistyön laatua on seurattu palautekyselyllä, joka on suunnattu kuntatoimijoille.
Pilotointi edellytti toimivaltaisuudesta tehtävät päätökset vuonna 2022, jotta voitiin toteuttaa ankkuritoiminnan sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäviä uusilla toimialueilla eli kahden kuntayhtymän; Pohjois-Satakunnan ja Keski-Satakunnan kuntayhtymissä sekä Euran, Huittisten ja Säkylä kunnissa. Myös asiakastyön kirjaaminen vaati selvittelytyötä sekä koneiden, etäyhteyksien ja tunnusten hankkimista eri sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmiin, sekä myös koulutusta eri tietojärjestelmien käyttöön.
Uusilla toimialueilla tiedottaminen oli tärkeä osuus alustavia toimenpiteitä. Tiedottaminen toteutettiin erillisesti sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä kuntatoimijoille kuntakierroksina ankkuritiimien sekä koordinaattorin taholta. Kuntakierroksilla tavattiin kuntien sivistys- ja nuorisotoimen henkilöstöä. Kuntatason toimijoista koottiin yhdyshenkilöverkosto niin, että jokaisesta kunnasta oli nimetty edustaja verkostoon. Verkoston tavoitteena oli toimia yhtenä tiedotuskanavana ankkuritiimien ja kuntien välillä.
Ankkuritoiminnan asiakastyö laajennettiin koskemaan kaikkia Satakunnan kuntia yhdessä poliisin kanssa. Maakunnassa toimii kaksi tiimiä pohjoinen tiimi Porin poliisiasemalta ja eteläinen tiimi Rauman poliisiasemilta käsin. Tiimit jalkautuvat ja käytössä on tilat muilla Satakunnan alueen poliisiasemilla sekä sovitusti Satakunnan hyvinvointialueen kiinteistöissä.
Maakunnassa oli ennen pilottia toiminut kahdessa kuntaorganisaatiossa ankkuritiimi. Tärkeä osa pilotointia on ollut myös tiimien toimintatapojen yhtenäistäminen, muun muassa asiakkuuksien ohjautumisen, työkuvien, palaverikäytänteiden osalta.
Pilotin aikana on laadittu maakunnalliselle ankkuritoiminnalle palveluketjut sekä tarkasteltu ankkuritiimin eri ammattiryhmien työnkuvia. Pilotin aikana on selvitetty ankkuritoiminnan asemoitumista osaksi Satakunnan hyvinvointialueen perhekeskustoimintaa sekä muuta palvelujärjestelmää. Pilotissa on luotu toimintamallia hyvinvointialueen ankkuritoiminnan verkostotyöhön ja tiedottamiseen mm. ankkurikahvit, kuntien yhdyshenkilöt sivistys- ja nuorisotoimessa, muut tiedottamiskanavat.
Pilotin aikana on laadittu esite ankkuritoiminnasta sekä suostumuslomake Satakunnan hyvinvointialueen ankkuritoimintaan. Pilotinaikaista seurantaa varten laadittiin tilastointityökalu asiakasmäärien raportoimiseen. Osana kehittämistyötä on pilotin aikana aloitettu selvitystyö ankkuritoiminnan rekisteritiedon keräämisestä ja tilastotiedon tuottamisesta.
Ankkuritoiminnan asiakastyö on laajentunut koskemaan kaikkia Satakunnan alueen lapsia, nuoria ja perheitä. Asiakkaita ohjautui ankkuripilotin aikana ankkuritiimeihin kaikista Satakunnan kunnista.
Hyvinvointialueen asiakaspalautekanavan kautta on mahdollisuus antaa palautetta. Oma ankkuritoimintaan suunnattu asiakaspalautteenkeruumalli on suunnitteilla ja kehitteillä.
Yhteistyökumppaneilta sivistys- ja nuorisotoimesta on kerätty palautekyselyn avulla kehitysideoita ja kokemuksia toiminnan jatkokehittämiseksi.