Ankkuritoiminnan maakunnallisen pilotoinnin tavoitteena on laajentaa ja vakiinnuttaa moniammatillinen ankkuritoiminta koko Satakunnan hyvinvointialueelle. Tavoitteena on yhtenäistää ja kehittää ankkuritoiminta tasavertaiseksi palveluksi Satakunnassa.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Ankkuritoiminta Satakunnassa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Ankkuritoiminnan maakunnallisen pilotoinnin tavoitteena on laajentaa ja vakiinnuttaa moniammatillinen ankkuritoiminta koko Satakunnan hyvinvointialueelle. Tavoitteena on yhtenäistää ja kehittää ankkuritoiminta tasavertaiseksi palveluksi Satakunnassa.

Toteutuspaikka
Satakunta
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Satakunnan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Sari Luoma

Luotu

20.02.2023

Viimeksi muokattu

06.10.2023
Ratkaisun perusidea **

Ankkuritoiminnan jalkauttaminen koko Satakunnan hyvinvointialuetta koskevaksi toiminnaksi ja samalla osaksi perhekeskustoimintaa. Koko Satakunnassa puututaan moniammatillisella ankkuritoiminnalla varhaisesti alaikäisten rikoksilla oireilevaan käyttäytymiseen sekä lähisuhdeväkivaltaan lapsiperheissä, aikuisten välisen väkivallan tullessa ensi kertaa viranomaisten tietoon.

 

Toimintaympäristö **

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa on pilotoitu ankkuritoimintaa koko Satakunnan alueella. Samalla on kehitetty ja yhtenäistetty ankkuritoiminnan satakuntalaista mallia, Sata-ankkuria. 

Satakunnassa toimii kaksi moniammatillista ankkuritiimiä, eteläinen tiimi Rauman poliisiasemalta käsin ja pohjoinen tiimi Porin poliisiasemalta käsin. Molemmilla tiimeillä on omat määritellyt toiminta-alueensa. 

Ankkuritoiminta kohdistuu varhaisessa vaiheessa nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennalta ehkäisemiseen. Ankkuritoimintaa toteutetaan moniammatillisessa tiimeissä, johon kuuluvat asiantuntijat poliisista, sosiaali- ja terveydenhuollosta. Tiimi tapaa nuoren ja hänen perheensä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta nuorta ja perhettä voidaan tukea ja tarvittaessa ohjata avun tai tuen piiriin.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Ankkuritoiminnan asiakastyö on laajentunut koskemaan kaikkia Satakunnan alueen lapsia, nuoria ja perheitä. Asiakkaita ohjautui ankkuripilotin aikana ankkuritiimeihin kaikista Satakunnan kunnista.

Hyvinvointialueen asiakaspalautekanavan kautta on mahdollisuus antaa palautetta. Oma ankkuritoimintaan suunnattu asiakaspalautteenkeruumalli on suunnitteilla ja kehitteillä.

Yhteistyökumppaneilta sivistys- ja nuorisotoimesta on kerätty palautekyselyn avulla kehitysideoita ja kokemuksia toiminnan jatkokehittämiseksi.

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Ankkuritoiminnan pilottiin palkattiin keväällä 2022 sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä vahvistamaan olemassa olleita ankkuritiimejä Satakunnassa. Samanaikaisesti poliisi vahvistin ankkuritoiminnan resurssia. Alkuvaiheessa tehtiin selvittelevää toimivaltaisuuksiin ja kirjaamiseen liittyvää työtä sekä tiedotettiin ja tavattiin kuntakierroksella etenkin sivistys- ja nuorisopuolen toimijoita.

Varsinainen asiakastyö käynnistyi elokuussa 2022 koko Satakunnan alueella. Syksyn aikana yhtenäistettiin tiimien toimintatapoja ja kehitettiin maakunnallista ankkurityön mallia Satakuntaan. Tärkeä osa yhtenäistämistä oli ankkurityön palveluketjujen mallintaminen sekä työnkuvien kirjaaminen. Loppuvuodesta julkaistiin Satakunnan ankkuritiimien toimintaohje kiusaamiseen ja kouluväkivaltaan liittyen ja samalla otettiin käyttöön ankkuripoliisien konsultaationumero.

Keväällä 2023 keskityttiin laatimaan esitystä ankkuritoiminnan jatkosta ja siihen vaadittavasta resurssista Satakunnan hyvinvointialueella. Samalla on jatkettiin edelleen kehittämis- ja yhtenäistämistyötä. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Ankkuripilotin jalkautuvan työn 30.6.23 päättyessä on saatu luotua ankkuritoiminnan malli Satakunnan hyvinvointialueelle.

Ankkuritoiminta  jatkuu pilotin päättyessä koko Satakunnan hyvinvointialueella osana perhekeskustyötä. Moniammatilliset ankkuritiimit puuttuvat koko Satakunnan alueella alaikäisten rikoksilla oireilevaan käyttäytymiseen sekä aikuisten väliseen lähisuhdeväkivaltaan sen tullessa ensi kertaa viranomaisten tietoon. Satakuntalaiset asukkaat saavat yhdenvertaisesti ennalta ehkäisevää ankkuripalvelua. 

Myös yhteistyökumppanit mm. sivistys- ja nuorisotoimi voivat konsultoida ja ohjata asiakasasioita ankkuritiimien hoidettavaksi kanssa koko Satakunnan alueella.

Kansikuva
Ankkuritoiminnan valtakunnallinen logo

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä