Arjen teknologiat -esittelypiste
Arjen teknologiat on matalan kynnyksen esittelypiste teknologisista ratkaisuista, joita jokainen voi ostaa ikääntyneen kotiin tukemaan itsenäistä kotona asumista. Esittelypisteen tavoitteena on esitellä arkea helpottavia digitaalisia ja teknologisia ratkaisuja ja välineitä.
Suomessa väestö vähenee ja ikääntyy tulevina vuosikymmeninä, samalla sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve kasvaa. Suomen vanhuspoliittisena linjauksena on tukea ikäihmisten kotona asumista, myös säännöllisten palvelutarpeiden ilmaantuessa. Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2020–2023 asettaa yhdeksi keinoksi ikäystävällisen Suomen tavoittelussa digitalisaation ja teknologian hyödyntämisen. Hallituksen linjaamassa sote-uudistuksessa tavoitteena on vahvistaa perustason palveluja sekä siirtää painopistettä ehkäisevään työhön.
Kansallinen ikäohjelma vuoteen 2030 nostaa esiin sen, kuinka itsenäistä suoriutumista tukevat älykkäät teknologiat ovat parantaneet ikääntyneiden hyvinvointia. Tulevaisuudessa ikääntyvä väestö on aikaisempaa tottuneempi käyttämään teknologiaa. Teknologioiden käyttö tulee olemaan tämän johdosta käytössä laajemmin ja monipuolisemmin. Sitä voidaan hyödyntää ikääntyvien palveluissa ja ennalta ehkäisevässä toiminnassa usein eri tavoin.
Oulun kaupungin hyvinvointipalveluiden tavoitteena on, että ikäihminen pystyy elämään ja asumaan kotonaan mahdollisimman toimintakykyisenä ja turvallisessa ympäristössä pitkään ja hän pystyy ylläpitämään mahdollisimman itsenäisesti terveyttään ja hyvinvointiaan. Lisäksi tavoitteena on, että asukaskohtaiset kustannukset laskevat ikäihmisten palveluissa ja ikäihminen saa sairaanhoidollisen ja lääketieteellisen tutkimuksen ja hoidon oikeaan aikaan kotona tai palvelukodissa.
Lähteet:
Ikävoimainen Oulu - Oulun kaupungin ikääntymispoliittinen ohjelma 2021–2030
Kansallinen ikäohjelma vuoteen 2030
Ikäihmisten väestönosan kasvun myötä ja vähenevien työntekijämäärien vuoksi tarvitaan uusia teknologisia ratkaisuja tukemaan ikäihmisten kotona asumista ja ehkäisemään raskaimpiin palveluihin siirtymistä. Kotona asumisen tukemisessa hyödynnettävää teknologiaa ja niitä tuottavia yrityksiä on, mutta kunnissa tai kuntayhtymissä niitä ei vielä ole hyödynnetty tarpeeksi laaja-alaisesti. Tarvitaan toimintamalleja, joiden kautta on saatavilla tietoa tarvelähtöisistä teknologioista, niiden hyödyistä ja vaikutuksista. Tämä edistäisi uuden teknologian käyttöönottoa, lisäksi tekoälyn ja robotiikan hyödyntäminen ikäihmisten palveluissa on vasta käynnistymässä.
Esittelypisteen ja matalankynnyksen neuvonnan ydinajatuksena on olla kuntalaiselle helposti lähestyttävä palvelumuoto. Tavoitteena on tehdä hyvinvointiteknologiaa tutuksi sekä helpottaa teknisten ratkaisujen käyttöönottoa. Esittelypisteen avulla myös sosiaali- ja terveysalan henkilöstö pääsee tutustumaan tuotteisiin, jolloin he pystyvät suosittelemaan asiakkailleen tuotteita. Kävijöillä on mahdollisuus tutustua kotona asumista, turvallisuutta ja toimintakykyä tukeviin apuvälineisiin ja laitteisiin työntekijän avulla.
Näkökulmat
Henkilöstö, teknologiavaikutukset, palvelujen laatu, kustannukset
Arviointikysymykset
- Kuinka monta asiakasta esittelypisteeseen käy tutustumassa?
- Millaisia kokemuksia ja näkemyksiä ikääntyvillä on esittelypisteestä palveluna?
- Millaisia kokemuksia ja näkemyksiä ikääntyvillä on esittelypisteen sisällöstä?
- Millaisia teknologisia ratkaisuja ikääntyvät haluavat kotona asumisen tueksi?
Tiedon lähteet
Palautekysely kävijöille ja yrityksille, suullinen palaute, Pro gradu -tutkimus
Oulussa on 1.1.2019 ollut 65 vuotta täyttäneitä 32 080, 75 vuotta täyttäneitä 13 070 ja 85 vuotta täyttäneitä 3505. Oululaisista säännöllisen kotihoidon piirissä oli kaupungin omassa tuotannossa 9/2020 1185 asiakasta ja koko tuotannossa 2626 asiakasta. Oulussa mm. kotihoidossa työskentelee vakituisia 320 ja sijaisia 161.
Esittelypiste on suunnattu oululaisille ikäihmisille, heidän läheisilleen, ikäihmisten palveluiden työntekijöille, muille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille sekä opiskelijoille. Esittelypisteen kävijöille on tarjottu mahdollisuutta vastasta palautekyselyyn, jonka avulla on kerätty tietoa, mille elämisen osa-alueelle he etsivät tuotteita.
Suomessa jo jonkin verran erilaisia ikäteknologian esittely- ja neuvontapaikkoja. Ne sijaitsevat oppilaitoksissa, sosiaali- ja terveystoimen palvelupisteissä, apuvälinelainaamoissa sekä kirjastoissa ja teknologian kehittämisyhdistyksen tiloissa Viimeisimmässä vuonna 2018 valmistuneessa kartoituksessa esitellään 22 ohjaus- ja neuvontapaikkaa yhteystietoineen. (Ikäteknologian esittely- ja neuvontapaikat, 2018) Esittelypisteen suunnitteluvaiheessa paikkoihin tutustuttiin verkon välityksellä. Osa oli lopettanut jo toimintansa, sillä ne oli toteutettu osana hanketta tai suljettu muista syistä. Vanhimpia toiminnassa olevia ovat oppilaitosten yhteydessä olevat oppimisympäristöt.
Arjen teknologiat esittelypistettä suunnitellessa hanketyöntekijät kävivät tutustumassa Oulun ammattikorkeakoulun Mahdollistava Kotiin, joka on teknologiatuettu, esteetön ja turvallinen oppimisympäristö. Se on otettu opetuskäyttöön vuonna 2010. Välineistö ja kalusteet pyritään pitämään uusimman teknologian mukaisina. (Kuntoutuksen oppimisympäristöä kehittämässä, 2018) Esittelypisteeseen hankittavien tuotteiden suunnittelussa hyödynnettiin mm. Ikäteknologiakeskuksen julkaisua Arjen älykkäät välineet -opas ikääntyneiden kotona asumisen tueksi (2019) sekä sen liitteenä olevaa yhteystietoluetteloa (2019)
Arjen teknologiat -esittelypiste avattiin tammikuussa 2022. Kokoontumisrajoitusten voimassaolon vuoksi ei avajaisia voitu järjestää. Esittelypisteen avaamisesta lähetettiin mediatiedote. Lisäksi siitä julkaistiin juttu Mun Oulussa. Esitteitä annettiin mm. ikäihmisten palveluohjaajille jaettavaksi asiakkaille ja omaisille.
Kiertävä esittely -toiminta aloitettiin elokuussa 2022. Kiertävää esittelyä varten hankittiin matkalaukku, jossa tuotteet on helppo kuljettaa paikasta toiseen. Teknologisia ratkaisuja oli yksittäiset kappaleet. Kiinteä esittelypiste oli kiinni silloin, kun esittely oli muualla. Kiertävästä esittelystä ja siinä olevista tuotteista laadittiin suppeat esitteet.
Jotta kävijät tulevat esittelypisteelle, sen on sijaittava keskeisellä paikalla. Toiminnan käynnistyttyä esittelypiste sijaitsi ikäihmisten palvelupisteen kanssa samoissa tiloissa, jolloin oli esittelypisteen työntekijän oli helppo ehdottaa esittelyyn tutustumista. Toimitilojen muuton jälkeen esittelypiste ja Aino-neuvonta sijaitsivat erillisissä huoneissa, jolloin oli palvelupisteen asiakkaiden houkuttelu kävi haasteelliseksi. Jotta kuntalaiset löytävät Esittelypisteelle, on sen markkinointiin ja tiedottamiseen oltava resursseja. Esittelypisteen yhteistyöyrityksille suunnatun kyselyn palautteissa ehdotettiin esittelypisteelle omia verkkosivuja. Nyt tieto esittelypisteestä on kaupungin verkkosivuilla ja tieto mahdollisesti haasteellisesti löydettävissä.