Arviointiväline HYTETU-yhteistyön kehittämiseen Lapin HVA (RRP, P4, I2)
- MITÄ? Arviointiväline monitoimijaisen yhteistyön tukemiseksi hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen yhteistyössä
- MIKSI? Yhteistyön vastuiden, rakenteiden, tavoitteellisuuden, tietopohjan ja johtamisen kehittämiseksi.
Poliittinen tahtotila monitoimijaiselle yhteistyölle on ollut Suomessa vahva jo vuosien ajan. Tämä näkyy esimerkiksi hallitusohjelmatyössä ja lainsäädännössä, kuten:
- Terveydenhuoltolaki (2010):
- Velvoittaa kunnan eri toimialoja yhteistyöhön.
- Edellyttää kuntien, julkisten tahojen, yritysten ja yhteisöjen yhteistyötä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.
- Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021, 6§, 7§):
- Kuntien ja hyvinvointialueiden keskinäinen yhteistyö.
- Yhteistyö paikallisten julkisten ja yksityisten organisaatioiden sekä yhteisöjen kanssa.
- Järjestöjen integrointi osaksi paikallisia hyvinvointirakenteita.
Näiden lakien ja ohjelmien mukainen toimintaympäristö Suomessa tarjoaa vahvan pohjan monitoimijaiselle yhteistyölle. Yhteistyön avulla pyritään luomaan kattavia ja tehokkaita ratkaisuja, joiden tavoitteena on hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä eriarvoisuuden vähentäminen. Kuntien, järjestöjen, yritysten ja muiden yhteisöjen välinen tiivis yhteistyö on avainasemassa näiden tavoitteiden saavuttamisessa.
Yhteistyölle on vahva mandaatti julkisessa toiminnassa ja johtamisessa. Yhteistyö kiinnittyy ajatukseen, että julkinen hallinto ei enää kykene ohjaamaan yhteiskuntaa yksin, vaan edellyttää tavoitteellista ja pitkäjänteistä yhteistyötä. Tämä yhteistyö ilmenee useilla tavoilla:
- Eri hallinnonalojen välinen yhteistyö: Tarvitaan tiivistä yhteistyötä sektorien välillä.
- Laajemmat verkostot ja kumppanuudet: Yhteistyötä tehdään laajasti kolmannen ja neljännen sektorin sekä yksityisen sektorin kanssa.
- Kansalaisten osallistuminen: Asukaslähtöisyys- ja keskeisyys ovat palveluiden kehittämisen keskiössä.
Hyvinvointiin liittyvien ongelmien ollessa yhä kompleksisempia luonteeltaan, organisaatiot ja päätöksentekijät ovat entistä riippuvaisempia toisistaan niiden varhaisemmaksi tunnistamiseksi ja ratkaisemiseksi. Paikallisista ja alueellisista hyvinvointijohtamisen käytännöistä kuitenkin riippuu, miten asetetut odotukset ja velvoitteet yhteistyöstä todellisuudessa realisoituvat eli millaisin intensiteetein yhteistyötä käytännössä tehdään ja kuinka onnistunutta yhteistyö suhteessa siihen asetettuihin tavoitteisiin on.
Tässä Innokylä-kuvauksessa kuvauksen keskiössä on monitoimijaisen hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen yhteistyön arviointivälineen kehittäminen. Lisäksi esitellään arviointivälineen kehittämisen taustalla olevaa tietoa Lapin hyvinvointialueen monitoimijaisen hytetu-yhteistyön nykytilasta.
Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen monitoimijaisen yhteistyön arviointivälineen kehittämisestä vastaa Lapin yliopisto, osana Lapin hyvinvointialueen RRP-hanketta VASA 2. Lapin yliopiston kautta arviointivälineen kehittämisen parissa työskentelee kaksi tutkijaa ja osahanketta johtaa yhteiskuntatieteiden professori.
Tavoitteena on tukea hyvinvointialueiden yhteistyö- ja kumppanuusvelvoitteiden toteutumista sekä kehittää kehittämisen ja yhteistyön arvioinnin väline vastaamaan tunnistettuihin yhteistyön tekijöihin.
HYTETU-yhetistyön arviointivälineen toteutuksessa ja yhteistyön kehittämisen tukemisessa toteutettiin seuraavat vaiheet:
- Tunnistettiin onitoimijaiseen yhteistyöhön liittyviä odotuksia, haasteita ja kriittisiä menestystekijöitä hyvinvoinnin edistämisen kontekstissa.
- Laadittiin analyysimalli (kypsyysanalyysi, maturity analysis), jonka avulla voitiin
- Työpajoissa hyödynnettiin analyysimalliin pohjaavaa yhteistyön arviointivälinettä Yhteistyö-Tuokiota, työpajoissa
- arvioitiin monitoimijaisen yhteistyön kehittyneisyyden nykytilaa
- tunnistettiin kehittämiskohteet yhteistyössä sekä
- luotiin toimenpiteitä yhteistyön kehittyneisyyden vahvistamiseksi.
- Toteutettiin sosiaalisen markkinoinnin toimenpiteitä ja interventioita hyvinvointialueen monitoimijaisen yhteistyön tärkeyden tunnistamiseksi, yhteisen tietoisuuden ja ymmärryksen lisäämiseksi yhteistyön merkityksestä sekä hyvien käytäntöjen suunnittelemiseksi, käynnistämiseksi ja juurruttamiseksi yhteistyössä.
Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen parissa toimivia ammattilaisia tavoitettiin useiden eri kanavien kautta. Yhteistyössä toimivat hyvinvointialueen hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden asiantuntijat strategiapalveluista sekä Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen henkilöstö. Muiden ammattilaisten ja hytetu-työhön osallistuvien ääni saadaan kuuluviin yleisissä esittelytilaisuuksissa, joissa kehittämiseen on mahdollista ottaa kantaa. Ammattilaiset ovat myös arviointivälineen käyttäjäkohderyhmänä arvokas yhteistyötaho.
- PROMEQ-hankkeessa on laadittu kypsyysanalyysimalli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen strategiatyön kehittämisen tueksi (Syväjärvi & Leinonen 2020)
Kypsyysanalyysimalli laadittiin haastatteluaineiston perusteella laaditun selvityksen lisäksi tutkimustietoon pohjaten. Kypsyysanalyysimallin valikoitui kuusi edistyneen yhteistyön kriteeriä, joille kaikille määriteltiin neljä tasoa - käynnistyvä, rakentuva, syventyvä ja vakiintuva. Kriteerit on esitetty alla ja niiden tarkemmat tasot liitteenä olevassa pdf-tiedostossa.
Yhteistyöhön osallistuminen
Vuorovaikutus yhteistyössä
Yhteistyön tavoitteellisuus
Yhteistyö-rakenteet
Hyvinvointitieto osana yhteistyötä
Yhteistyön johtaminen
SUUNNITTELUVAIHEEN JÄLKEEN TOTEUTUKSEEN LÄHDETTIIN SEURAAVALLA ASIAKASYMMÄRRYKSEEN POHJAAVALLA VISIOLLA
Arviointiväline yhteistyön hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen toimijoille - Yhteistyö-Tuokio
Mistä on kyse?
- Arviointiväline tukee organisaatioita ja verkostoja yhteistyön arvioimisessa ja kehittämisessä.
- Innovatiivinen, kypsyysanalyysimalliin pohjaava työkalu auttaa arvioimaan monitoimijaisen yhteistyön nykytilaa ja tunnistamaan kehittämiskohteita.
- Tavoitteena ammattilaisten yhteistyön edistymisen kautta lisätä asukkaiden hyvinvointia, terveyttä ja turvallisutta.
Millainen arviointivälineestä tulee?
- Arviointiväline pohjautuu kypsyysanalyysimalliin, joka on kehitetty monitoimijaisen yhteistyön arvioimiseen ja kehittämiskohteiden tunnistamiseen
- Arviointivälineen avulla voidaan tarkastella yhteistyön eri osa-alueita, kuten johtamista, tavoitteellisuutta ja vuorovaikutusta.
- Paperisen arviointivälineen lisäksi rakennettiin nettisivupohjainen sähköinen arviointiväline, joka on avoimesti käytettävissä kaikille erityisesti etäyhteyksien kohtaavien verkostojen yhteistyöryhmien käyttöön
- Yhteistyön nykytilan arvioimisen lisäksi sähköinen arviointiväline antaa kehittämisehdotuksia yhteistyön nostamiseksi seuraavalle tasolle.
Kenelle arviointiväline on suunnattu?
Yhteistyö-Tuokio on suunnattu kaikille organisaatioille ja verkostoille, jotka ovat mukana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen monitoimijaisessa yhteistyössä. Se soveltuu erinomaisesti esimerkiksi terveydenhuollon, sosiaalipalveluiden, kuntien, järjestöjen ja yksityisen sektorin käyttöön. Yhteistyön kehittäminen on keskeistä, jotta yhteistyö edistää asukkaiden hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta parhaalla mahdollisella tavalla.
Yhteistyö-Tuokio tarjoaa osa-aluekohtaisen arvioinnin sekä raportin yhteistyön vahvuuksista ja kehittämiskohteista. Verkostot saavat konkreettisia kehittämisehdotuksia, joiden avulla monitoimijaista yhteistyötä voidaan parantaa. Tuokion avulla tunnistetaan yhteistyön vahvuudet ja kriittiset kehittämiskohteet, asetetaan realistisia tavoitteita ja suunnitellaan käytännönläheisiä toimenpiteitä yhteistyön edistämiseksi.
Kypsyysanalyysimallista haluttiin mahdollisimman helppokäyttöinen ja työelämän tarpeisiin soveltuva, joten siitä laadittiin yhteistyössä käyttäjien kanssa arviointiväline Yhteistyö-Tuokio, jonka avulla verkostojen on mahdollista hyödyntää kypsyysanalyysimallia laajemin ja järjestää siihen pohjautuvia työpajoja yhteistyön kehittämiseksi ja arvioimiseksi.
Käyttäjäkohderyhmältä selvitettiin, millaisia asioita he toivovat kypsyysanalyysimalliin pohjaavalta arviointivälineeltä, jotta sitä olisi mahdollisimman helppo käyttää arjessa hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen monitoimijaisessa yhteistyössä. Käyttäjäkohderyhmä nosti esiin seuraavia toiveita käytännön sovellutukselle:
- Saavutettava jokaiselle helposti
- Etäyhteyksin helppokäyttöinen
- Helppokäyttöinen ja intuitiivinen, ei pitkiä ohjeita
- Käytön aloittaminen on nopeaa ja vaivatonta
- Täytyy mahdollistaa kaikkien osallistuminen, jotta osallistujien välinen dynamiikka ei vaikuta liialti lopputulokseen
- Mahdollisuus käyttää anonyymisti ja saada koonti näkemyksistä
- Hymynaamoja tai liikennevaloja tekstin sijaan
- Tulosten tallennusmahdollisuus, jotta yhteistyön kypsyysanalyysi jää käyttöön
- Ajallinen arvioinnin kesto noin 10 minuuttia toiveena
- Arviointivälineen tulisi ohjata keskustelua siihen, mitä tehdään yhteistyön kehittämiseksi
- Arviointivälineen tulisi auttaa valitsemaan konkreettisia kehittämisehdotuksia yhteistyön edistämiseksi
Yhteistyö-Tuokiota testattiin sen kehittämisen eri vaiheissa eri verkostojen tapaamisissa. Palautteen perusteella muokattiin niin pdf-versiota kuin myös etäyhteyksiä palvelevaa sähköistä arviointivälinettä. Palautteen perusteella muokattiin sanavalintoja, lauserakenteita sekä teknisen käyttöliitymän ulkoasua vastaamaan paremmin käyttäjien tarpeita.